Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomen Pankki linjaa: Suomi on jättänyt taantuman taakseen

Ongelmina Suomen talouden piristymiselle Suomen Pankki listaa muun muassa pitkäaikaistyöttömien suuren määrän ja syrjäytyvät nuoret aikuiset.

Asiakkaita kauppakeskuksessa.
Kasvua tukevat yksityinen kulutus ja investoinnit. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokonaistuotanto kasvaa Suomessa ensi vuonna 1,3 prosenttia, ennustaa Suomen Pankki. Vuosille 2018 ja 2019 se ennakoi 1,2 prosentin kasvua.

Kesäkuun ennusteessa se arvioi ensi vuoden lukemaksi 1,1 prosenttia ja vuodelle 2018 tasan yksi prosenttia.

Pankki kuvaa, että kasvu-uraa tukevat yksityinen kulutus ja investoinnit. Muihin euromaihin verrattuna Suomen kasvu on hidasta. Suomen Pankki mainitsee syiksi rakenteelliset ongelmat ja väestön ikääntymisen.

Epävarmuutta luo maailmantalouden kehitys.

– Puheet kansallisesta eristäytymisestä ovat lisääntyneet samaan aikaan, kun kansainvälisen yhteistyön tarve ympäristö-, pakolais- ja talouskysymysten ratkaisemiseksi on suuri, huomauttaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

"Kestävyysongelma yhä ratkaisematta"

Suomen Pankki uskoo Suomen viennin kohenevan. Tätä se selittää Suomen kilpailukyvyn paranemisella ja kysynnän kasvulla, kun talouskasvu Suomen vientimaissa jatkuu.

Pankin mukaan työllisyyden paranemista tukee muun muassa se, että kilpailukykysopimus saa yritykset palkkaamaan entistä enemmän. Talouskasvu painottuu Suomessa työvoimavaltaisiin palvelu- ja rakennusalaan.

Ongelmina Suomen talouden piristymiselle Suomen Pankki listaa, että työnhakijat ja tarjolla oleva työ eivät kohtaa, pitkäaikaistyöttömiä on paljon ja entistä suurempi osa nuorista aikuisista syrjäytyy.

Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on 70 prosenttia vuonna 2018, pankki ennustaa. Velkasuhteen kasvun pysäyttäminen vaikuttaa keskipitkällä aikavälillä mahdolliselta, mutta julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyysongelma on yhä vailla ratkaisua, pankki painottaa.

Suomen Pankin näkemys on, että talouden kasvumahdollisuuksia on vahvistettava jatkamalla rakenteellisia uudistuksia Suomessa. Tärkeimmäksi tuottavuuskasvun luojaksi koko talouden kannalta se mainitsee vanhojen yritysten uudistamisen vähitellen.

Suosittelemme sinulle