Hyppää sisältöön

Kulinaristi tykittää: "Perinteinen jouluruoka on pula-ajan pöperöä"

Vuoden tärkeimmässä ruokajuhlassa syödään luumuja, herneitä, lanttua ja halpaa sianlihaa. Tämä kummastuttaa ruokaharrastajaa, mutta ei ruokakulttuurin tutkijaa. Juttu on julkaistu joulukuussa 2016.

Reijo Ikonen kaappasi näytille suomalaisen joulupöydän vakioraaka-aineita eli luumuja ja lanttua. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Joensuulaista Reijo Ikosta voi hyvällä syyllä kutsua kulinaristiksi, joka pitää suuressa arvossa laadukkaita raaka-aineita. Hän kalastaa ja metsästää aktiivisesti tehden saalistaan herkullista ruokaa.

Ikonen on kummastellut jo pitkään perinteistä suomalaista joulupöytää, joka on hänen mielestään tarjonnaltaan vaatimaton. Aterialla kun syödään esimerkiksi kuivattuja luumuja, rosollia, herneitä, juureslaatikoita ja edullista sianlihaa kinkun muodossa.

– Perinteinen jouluruoka on pula-ajan pöperöä. Hyvänä puolena on toki, että ruoka sopii suurimman osan kukkarolle, toteaa Reijo Ikonen marketin kinkkualtaan äärellä.

Suomalainen joulupöytä on köyhän pohjoisen maan ruokaa.

Johanna Mäkelä

Asia erikseen on, säästääkö tavallinen suomalainen ostaessaan edullista syötävää joulupöytäänsä. Tapana kun on ostaa ruokaa niin paljon, että sitä syödään hurjimmillaan viikko, ja osa joudutaan nakkaamaan roskikseen.

Ikosen ratkaisuna olisi ostaa juhlavampaa ruokaa samalla rahalla, mutta kohtuullisempi määrä.

Köyhän maan ruokaperintöä

Jouluruuan historia ulottuu pääpiirteissään noin sadan vuoden päähän (siirryt toiseen palveluun), kertoo Ruokatieto-yhdistys. Ruokakulttuurin tutkija ei kutsuisi perinteistä suomalaista jouluruokaa "pula-ajan pöperöksi", vaan lähestyy asiaa toisesta näkökulmasta pehmeämmin.

– Minua kiehtoo, että joulun juhlinnassa halutaan pitää kiinni niukan ajan ruuista. Suomalainen joulupöytä on köyhän pohjoisen maan ruokaa menneisyydestä, maalailee professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että monet tuunaavat joulupöytäänsä ottamalla mukaan perinteisten tarjottavien lisäksi omia herkkuja. Yksi esimerkki uusista tulokkaista on bataattilaatikko.

Ikonen harmittelee, kun marketissa oli tällä kertaa tarjolla vain pakastekalkkunaa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Reijo täyttää kalkkunan hedelmillä

Minkälainen jouluruoka sitten maistuu Reijo Ikoselle?

Ikonen hankkii pöytäänsä kalkkunan – mieluummin tuoreena kuin pakasteena. Hän täyttää kalkkunan juureksilla tai hedelmillä, kuten omenoilla ja klementiineillä pippurin ja suolan kera. Lisäksi hän laittaa nahan alle mausteseoksen, johon sopivat muun muassa rosmariini ja rosépippuri.

Kalkkunan paistiliemestä valmistuu herkullinen kastike, jossa on loraus kermaa sekä esimerkiksi karpalo- tai herukkahyytelöä väriä ja makeutta antamaan.

Kalkkunan kera Ikonen tarjoaa paahdettuja juureksia ja salaattia. Ruokajuomaksi käy vesi tai maito. Viininä maistuu espanjalainen punaviini Piedemonte Reserva.

Suosittelemme sinulle