Joulukuusi tulisi perimätiedon mukaan kaataa nousevan kuun aikaan. Nesteen kiertosuunta puussa vaihtuu täysikuun aikaan, ja sen jälkeen kaadettu kuusi karistaa helpommin neulasensa. Täysikuu on keskiviikkona 14.12.
– Epäilin tätä teoriaa, kunnes perehdyin kuun vaiheisiin ja niiden vaikutuksiin. Kyllä se pahus vie pitää paikkansa, naurahtaa puutarhuri Juha Toikka Haminasta.
Kuusenkaato voi helposti venyä joulukiireiden keskellä niin, että kuusimetsään ehditään vasta aaton tietämillä. Juuri ennen joulua on vähenevän kuun aika eli laskeva kuu, ja jos joulukuusen kaataa silloin, perimätiedon mukaan se kuivuu nopeasti ja varistaa neulasensa.
– Silloin mukana tulee vihdan haju ja neulaset varisevat. Jos sattuu kuu oikein, kuusi pitää neulaset kuin liimattuina, Toikka sanoo.
Epäilin tätä teoriaa, kunnes perehdyin kuun vaiheisiin ja niiden vaikutuksiin.
Juha Toikka
Paras aika meni jo
Kuun vaikutus kuuseen on tunnettu pitkään kansanperinteessä. Kuusi olisi sen mukaan kannattanut kaataa jo viime viikonloppuna, jos sen haluaa säilyvän vihreänä ja tuoreena. Juuri ennen täysikuuta nousevan kuun vaikutus on voimakkaimmillaan. Kansanperinteen tutkijan Anne Pöyhösen mukaan silloin kaadetut puut pyrkivät imemään kaiken veden kuusenjalasta.
– Neste nousee kuusessa kasvavan kuun aikaan ylöspäin. Vauhti on kovimmillaan juuri ennen täyttäkuuta. Jos kuusen katkaisee silloin, sen jalka tyhjenee ja puu haihduttaa vielä enemmän, sanoo Pöyhönen.
On siis varauduttava antamaan kuuselle paljon vettä. Täydenkuun aikana kaadettu kuusi tarvitsee vielä suuremman vesiastian, mutta sekään ei riitä pitämään tuoreutta yllä. Täydenkuun jälkeen – vähenevällä kuulla – kuivuminen perimätiedon mukaan kiihtyy ja nestevirtaukset menevät alaspäin. Silloin puu ei ime kuusen jalasta tarpeeksi vettä ja kuivuu.
– Kuusi pitää joinakin vuosina katkaista aikaisemmin ja joinakin vuosina juuri ennen joulua, riippuen mistä uusikuu syntyy, Pöyhönen sanoo.
Vauhti on kovimmillaan juuri ennen täyttäkuuta.
Anne Pöyhönen
Tieteellisiä todisteita ei ole – eikä kumoavia
Kasvitietäjien mukaan kuunkiertoteorian pitävyydestä ei ole varmoja todisteita, mutta toisaalta sitä ei ole myöskään kumottu.
– Neulasten pysymiseen tai varisemiseen on monia kasvuolosuhteisiin liittyviä tekijöitä, joten kuun mahdollista vaikutusta on vaikea tutkia, sanoo filosofian tohtori, biologianopettajanakin toiminut kasvitieteilijä Tapio Rintanen Virolahdelta.
Se on selvää, että vesiolosuhteet vaikuttavat kuusen säilyvyyteen.
– Kostealla säällä puu säilyttää neulasensa hyvin. Pakkasella, kuivassa säässä puu taas kuivuu ja neulaset varisevat hyvin nopeasti, sanoo Mustilan Arboretumin toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen.
Hänkään ei ole kuullut tieteellisestä tutkimuksesta, joka tukisi kuunkiertoteoriaa, mutta ei myöskään teoriaa kumoavasta tutkimuksesta.
Neulasten pysymiseen on monia kasvuolosuhteisiin liittyviä tekijöitä, joten kuun vaikutusta on vaikea tutkia.
Tapio Rintanen
Kotiin ei tarvitse vielä viedä
Joulupuuseura on seurannut kuun vaikutusta kuusiin jo monta vuotta ja levittänyt tietoa jäsenilleen. Lähes kaikki seuran jäsenet ovat kaataneet kuuset menneen kahden viikon aikana.
– Seurassa on suositeltu kuusien kaatamista nousevan kuun aikaan. Aina se ei tietysti aikataulusyistä ole mahdollista, sanoo mikkeliläinen Joulupuuseuran hallituksen jäsen Vesa Penttinen.
Tärkeintä olisi kaataa kuusi, vaikkei sitä toisikaan vielä kotiin. Täydenkuun jälkeen tilanne on jo toivoton.
– Joulukuusikauppiaalta kannattaa kysellä, milloin puu on kaadettu.
Tyvestä senttejä pois
Puutarhuri Juha Toikan joulukuusi on jo kaadettu, mutta odottelee vielä metsässä kotiin noutoa. Kuusi menee joksikin aikaa autotalliin, jonka lämpötila on muutama aste plussan puolella.
– Ensimmäiseksi sahaan tyvestä sentin verran pois, koska se on ollut muutaman päivän kaadettuna. Laitan sen vesiämpäriin. Kuusi on kuin leikkokukka, sen pitää saada vettä.
Muutaman päivän päästä kuusi tuodaan sisälle.
– Taas sahaan sentin siitä tyvestä, jolloin tulee uusi imupinta, ihan kuin leikkokukilla. Ensimmäiseksi vettä jalkaan, siis ennen koristeita.
Kuusi on kuin leikkokukka, sen pitää saada vettä.
Juha Toikka
Jos kuusen kaataminen jää myöhäisemmäksi, tulisi kuusi tuoda heti kaatamisen jälkeen viileään ja laittaa vesiämpäriin.
– Ensimmäisen vuorokauden ajan kuusi on tosi janoinen.
Klo 10:05 juttua täydennetty.