Hyppää sisältöön

Meksikon senaatin enemmistö puolsi lääkekannabiksen laillistamisesta

Senaattorit äänestivät laillistamisen puolesta selvin luvuin 98–7. Lakiehdotus menee vielä alemman edustajainhuoneen käsiteltäväksi.

Lääkekannabista on käytetty kliinisessä tutkimuksessa syöpää sairastavien hoidossa Australian Sydneyssä Royal Prince Alfred -sairaalassa 5. joulukuu 2016. Lääkärit ovat kutsuneet syöpäpotilaan osaksi maailman ensimmäistä tutkimusta, jossa lääkekannabista käytetään kemoterapiassa ehkäisemään hoidon aiheuttamaa pahoinvointia ja oksentelua.
Lääkekannabista on käytetty kliinisessä tutkimuksessa syöpää sairastavien hoidossa Australian Sydneyssä Royal Prince Alfred -sairaalassa 5. joulukuu 2016. Lääkärit ovat kutsuneet syöpäpotilaan osaksi maailman ensimmäistä tutkimusta, jossa lääkekannabista käytetään kemoterapiassa ehkäisemään hoidon aiheuttamaa pahoinvointia ja oksentelua. Kuva: EPA/MICK TSIKAS
Saara Hirvonen

Meksikon senaatissa enemmistö puoltaa lääkekannabiksen laillistamista.  Senaatti äänesti lakiehdotuksesta, joka oikeuttaa marihuanan käytön lääketieteellisiin tarkoituksiin. Senaattorit äänestivät laillistamisen puolesta selvin luvuin 98 – 7.

Lakiehdotus menee vielä alemman edustajainhuoneen käsiteltäväksi. Meksikon liittokongressissa on kaksi kamaria: senaatti (128 jäsentä) ja edustajainhuone (500 jäsentä).

Kannattajien mielestä marihuanan käytön laillistaminen voi auttaa vähentämään huumeisiin liittyvää väkivaltaa maaseudulla. Kannattajista äänestystulos on myös suuri askel niille meksikolaisille, jotka tarvitsevat vaihtoehtoista hoitoa.

Laki valtuuttaa terveysministeriön suunnittelemaan käytön säännöt, kannabiksen ja marihuanan tuotannon lääketieteelliseen käyttöön. Marihuanan viljeleminen lääketieteelliseen ja tieteellisiin tarkoituksiin ei ole rangaistavaa.

Kannabistuotteita ovat muun muassa hasis ja marihuana. Niitä saadaan valmistettua Cannabis sativa -nimisestä hamppukasvista. Marihuana valmistetaan kasvin kuivatuista kukista, lehdistä ja varren osista, hasis puolestaan pihkasta.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme sinulle