Hyppää sisältöön

Otanmäen taposta ja muista rikoksista turvapaikanhakijoille vankeutta kymmenen ja kuusi vuotta

Otanmäkeläismiehen taposta ja muista samalla kertaa tehdyistä rikoksista epäillyt irakilaiset turvapaikanhakijat ovat saaneet tuomionsa.

Kuva: Jonna Karjalainen / Yle
Jonna Karjalainen

Kaksi turvapaikanhakijaa on tuomittu ehdottomaan vankeuteen Kajaanissa syyskuussa tehdystä surmatyöstä. Kajaanin käräjäoikeus antoi tuomiot vuonna 1988 ja 1997 syntyneille irakilaismiehille. Rikos tehtiin Kajaanin Otanmäessä.

Tekijöistä vanhempi, Ali Qasim Hammood Beni Zaid, sai 10 vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen taposta. Ahmed Hussein Ali Ali sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Lisäksi miehet saivat yhteiset tuomiot törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Tuomitut joutuvat korvaamaan oikeudenkäynti- sekä hautauskuluja. Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä henkirikoksen uhrin omaisille.

Käräjäoikeus: väkivalta aiheutti kuoleman

Käräjäoikeus totesi, että taposta tuomitun käyttämä, uhrin ylävartaloon ja pään alueelle kohdistunut, väkivalta on aiheuttanut uhrin kuoleman. Käräjäoikeus katsoi, että kuolemantuottamuksesta tuomittu on toiminut kuvailemallaan tavalla, eli hänen käyttämänsä väkivalta on ollut lievempää, eikä se ole oikeuden mukaan aiheuttanut uhrin kuolemaa.

Syyttäjä Jorma Mikkonen vaati molemmille miehille alun perin 10 vuoden vankeusrangaistusta.

Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11. syyskuuta aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies. Lisäksi sunnuntaiyönä ryöstettiin Uunimiehentiellä 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies.

Molemmat syytetyt kiistivät marraskuun lopussa käydyssä oikeudenkäynnissä tapon, mutta myönsivät potkineensa ja lyöneensä uhria. He myönsivät myös maksuvälinepetoksen. Väkivallan käytön motiivina oli syytettyjen mukaan saada rahaa uhreilta.

Ristiriitaisia versioita tapahtumista

Syyttäjän mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat tekivät kaikki teot yhdessä. Syyttäjä totesi oikeudenkäynnissä loppulausunnossaan, että uhrin vammojen perusteella väkivalta on ollut paljon kovempaa kuin syytetyt ovat kertoneet. Uhrin kasvoissa oli teräaseen jälkiä.

Uhrin kuolema aiheutui kallo-aivovammasta, joka käsitti muun muassa kallonmurtuman.

Uunimiehentiellä ryöstetty mies vaati korvauksia henkisestä kärsimyksestä ja menetetystä omaisuudesta.

Kainuun käräjäoikeudessa syytetyt kertoivat tapahtumista hyvin ristiriitaiset versiot. Vuonna 1997 syntynyt syytetty sanoi, että vanhempi syytetty olisi pakottanut hänet mukaan rikoksiin. Syytetyt olivat syyttäjän mukaan puhuneet toisistaan ristiin alusta alkaen.

Suosittelemme sinulle