Hyppää sisältöön

Väitös: Laulaminen on tehokas tapa oppia suomea

Laulaessa sanat ja rakenteet jäävät hyvin mieleen.

Maahanmuuttajat opettelevat suomea laulamalla
Turun ammatti-instituutin suomen kielen opiskelijat pääsivät oppimaan kieltä Kalliolle kukkulalle -laulun sekä Fröbelin palikoiden Villen ja Vallen avulla. Opettajina Jenni Alisaari ja Leena Maria Heikkola. Kuva: Paula Koskinen / Yle
Paula Koskinen

Laulaminen on tehokas menetelmä suomen kielen opetuksessa. Tämä selviää Turun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Kasvatustieteiden maisteri Jenni Alisaari tutki väitöstutkimuksessaan, miten laulaminen, laulujen kuunteleminen ja laulujen sanojen rytmikkäästi lausuminen vaikuttivat aikuisten suomen opiskelijoiden kirjoitustaitojen kehittymiseen.

– Kaikki ovat hyviä keinoja, mutta laulaminen on niistä tehokkain, Alisaari toteaa.

Laulaessa aivojen molemmat puoliskot aktivoituvat. Kun laulaa, sanat ja rakenteet jäävät tehokkaasti mieleen. Melodia ja sävelkorkeus auttavat sanojen mieleen painumista ja muistamista.

Laulaminen sopii kaiken ikäisille suomen kielen opiskelijoille, sekä lapsille että aikuisille. Erityisesti alkeistasolla oleville oppijoille laulaminen on tehokasta.

– Se on hyvä keino myös lukutaidottomille, sillä laulamalla oppimiseen ei tarvitse luetun tekstin tukea. Tukea saa opettajan laulusta, Alisaari sanoo.

Musiikki vie tiedon syvemmälle

Turun ammatti-instituutin opettaja Eeva Hallivuori käyttää laulamista hyödyksi, kun hän opettaa suomea maahanmuuttajille.

– Joka päivä laulamme vähäsen. Laulaessa sanahahmot ja intonaatiot jäävät oppilaan mieleen ihan toisella tavalla kuin lukiessa. Musiikin avulla tieto menee syvemmälle ihmisessä, Hallivuori sanoo.

Hän kertoo, että osa opiskelijoista pitää laulamista vähän lapsellisena. Yleensä maahanmuuttajaopiskelijat ovat kuitenkin olleet innokkaita laulajia.

Ammatti-instituutissa opiskeleva Ahmet Erdem on sitä mieltä, että laulaminen on hyvä keino opetella suomea.

– Laulaminen tuntuu hyvältä. Tämä on hyvä tapa, koska laulusta oppii uusia sanoja. Jos laulat, opit suomea ihan helposti, Erdem sanoo.

Laulaminen lisää positiivista mielialaa

Jenni Alisaaren tutkimukseen osallistui 94 suomen kielen opettajaa, mutta he käyttivät laulamista opetuksessa harvoin, jos ollenkaan. He kuitenkin uskoivat, että laulaminen ja muut tutkitut menetelmät ovat hyödyllisiä tapoja opettaa suomea.

Alisaari suosittelee, että laulamista käytettäisiin hyödyksi enemmän.

Sanojen ja ilmaisujen oppimisen lisäksi laulaminen lisää huomattavasti yhteenkuuluvuuden tunnetta ja positiivista mielialaa.

– Joskus uuden kielen tuottaminen saattaa tuntua aika ahdistavalta alkuvaiheessa, kun on paljon opittavaa ja muistettavaa. Laulaessa kukaan ei ole yksin huomion kohteena, vaan jokainen saa ympärillä olevasta ryhmästä tukea. Ja kun laulun sanat ovat valmiina, kielen aineksia saa heti käyttöönsä, Alisaari sanoo.

Suosittelemme sinulle