Hyppää sisältöön

Possusta kinkkua, kinkusta rasvaa, rasvasta dieseliä – juhlapöydän kuninkaalla tehdään jouluna hyvää

Alkaneessa Kinkkutemppu-kampanjassa kinkkurasvat jalostuvat biodieseliksi. Myyntitulot käytetään lyhentämättöminä kotimaiseen hyväntekeväisyyteen. Rasvan keräyspisteitä on kaikkiaan 18 paikkakunnalla.

Kinkkurasva luetaan biojätteeksi, eikä sitä saa missään nimessä kaataa viemäriin. Kuva: Yle

Joulun kolkutellessa ovelle moni odottaa lahjojen jaon sijaan hetkeä, kun pääsee iskemään aterimet suomalaisen joulupöydän kiistattomaan kuninkaaseen, kinkkuun.

Lihatiedotuksen tilastojen mukaan kinkkuja myydäänkin hurjat 6-7 miljoonaa kiloa vuosittain. Kun määrä on näin valtava, on myös kinkun paistamisesta syntyvän rasvan määrä huikea.

– Laskimme, että rasvaa kertyisi 200 grammaa kinkkua kohden, toteaa Kemianteollisuus ry:n valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Kinkkurasva luetaan biojätteeksi, eikä sitä saa missään nimessä kaataa viemäriin. Viemäriin kaadettu rasva kuormittaa viemärijärjestelmää ja puhdistamoja erittäin raskaasti.

Tulevien rasvakertymien lajitteluun on tullutkin tänä jouluna uusi vaihtoehto. Torstaina 15. joulukuuta alkaneessa Kinkkutemppu (siirryt toiseen palveluun)-kampanjassa rasvat kerätään erityisiin kierrätyspisteisiin, joista rasva viedään jatkojalostettavaksi.

Jäterasvasta jalostetaan uusiutuvaa dieseliä, jonka myyntitulot käytetään hyväntekeväisyyteen.

– Kohteina ovat nuorten syrjäytymistä ehkäisevä joukkueurheiluhanke Icehearts ja vähävaraisia perheitä vapaaehtoisvoimin tukeva Hope ry. Sillä tavalla on kiva juttu, että samalla kun kantaa vastuuta ympäristöstä ja luonnosta niin tekee myös hyvää nuorille, kampanjassa mukana olevan Oulun Kaakkurin K-Citymarketin tavaratalojohtaja Ilari Pönkkö iloitsee.

"Onhan meillä tällainen reservi kuin kinkunrasvat"

Idea 2. tammikuuta asti jatkuvaan kampanjaan lähti kemianteollisuuden edunvalvontajärjestö Kemianteollisuus ry:ltä.

– Ajatus temppuun lähti huoltovarmuutta tutkivan kemian poolin biotalousselvityksestä. Selvityksessä pohdittiin, mitä kaikkea bioraaka-ainetta kemianteollisuus voi käyttää. Sen lopputulemana hoksattiin, että onhan meillä tällainen reservi kuin kinkunrasvat. Pikkuinen liru kokonaisuutta ajatellen, mutta ajattelimme, että jospa tekisimme tästä kampanjan, valottaa kampanjan taustoja Petri Ahola-Luttila.

Pikkuinen liru kokonaisuutta ajatellen mutta ajattelimme, että jospa tekisimme tästä kampanjan

Petri Ahola-Luttila

Ahola-Luttila kertoo, että yrityksen innostuivat ideasta nopeasti.

– Tässähän ei tule liiketaloudellista voittoa mukana oleville, vaan kustannuksen on jyvitetty yhteistyökumppaneiden kesken, hän muistuttaa.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset.

Joka jouluinen perinne?

Kaakkurin K-Citymarketilta kinkkurasvan kaksi keräysastiaa löytyvät kierrätyspisteen luota parkkialueen laidalta. Tavaratalojohtaja Ilari Pönkön mukaan rasvojen tuominen keräysastiaan on vaivatonta.

Tavaratalojohtaja Ilari Pönkön mukaan rasvojen tuominen keräysastiaan on vaivatonta. Kuva: Yle / Marko Pinola

– Rasva laitetaan maitopurkkiin ja annetaan jäähtyä ja sitten suljetaan teipillä, jonka jälkeen purkki tuodaan tänne keräysastiaan. Eli hyvin yksinkertainen prosessi on kyseessä. Myös Ruskon Citymarketilla on vastaavat keräyspisteet.

Kaikkiaan kampanjaan voi osallistua 18 paikkakunnalla ympäri Suomen. Petri Ahola-Luttilan mukaan jää nähtäväksi, muodostuuko keräyksestä jouluinen perinne.

– Meillä on yhteenvetopalaveri hieman ennen tammikuun puolta väliä. Silloin olemme viisaampia siitä, paljonko keräys tuotti hyväntekeväisyyteen.

Suosittelemme sinulle