Hyppää sisältöön

RSO vie sata soittajaa ja rekkalastillisen soittimia maakuntiin – "Se on varmasti ihan eri kuuloista"

Kotimaankiertueet ovat Radion sinfoniaorkesterille kohokohtia. Konserttia odotetaan innolla esimerkiksi Suomussalmella RSO:n ensimmäisessä kummiluokassa.

Radion sinfoniaorkesterissa on lähes sata soittajaa. Kuva: Sakari Partanen / Yle
Tiia Korhonen

Radion sinfoniaorkesterin kummikoulussa Suomussalmen Ruukinkankaalla odotetaan innolla lauantaita, sillä iltapäivällä lähes kaikki 5ABC-luokan oppilaat ovat menossa Liikuntahallille RSO:n konserttiin.

– Sinne on kiva mennä, odotukset ovat korkealla. Siitä tulee varmasti hieno konsertti, kertovat Martta Autere ja Sanni Holappa.

Martta ja Sanni ovat käyneet kerran aikaisemmin sinfoniaorkesterin konsertissa, joten he tietävät jo hieman mitä odottaa. Myös koulussa konserttiin on valmistauduttu.

– Olemme katsoneet tunnilla soittimia ja kuunnelleet kappaleita, mitä siellä soitetaan. Konsertissa se on varmasti ihan eri kuuloista, Martta ja Sanni kertovat.

Viulistin vierailu jätti jäljen

Ruukinkankaan koulun 5ABC-luokka on RSO:n ensimmäinen kummiluokka. Oppilaat tutustuivat sinfoniaorkesteriin muun muassa viime keväänä, kun viulisti Maria Puusaari vieraili koululla kertomassa työpaikastaan, Radion sinfoniaorkesterista ja omasta soittimestaan.

– Minulle jäi parhaiten mieleen se, kun hän kertoi omasta urastaan, viidesluokkalainen Sanni muistelee.

Muistijälki on vahva. Sanni Holappa ja Martta Autere uskovat, että tulevaisuudessa he voisivat itsekin työskennellä sinfoniaorkesterissa.

– Silloin osaisi paljon enemmän, saisi usein esiintyä ihmisille ja näkisi uusia ihmisiä. Myös musiikki on hienoa, Sanna ja Martta pohtivat.

Radion sinfoniaorkesterin viulisti Maria Puusaari esitteli 200-vuotiasta soitintaan Ruukinkankaan koulun oppilaille maaliskuussa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Suomussalmen jälkeen Radion sinfoniaorkesteri konsertoi Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Suuren sinfoniaorkesterin tuominen maakuntaan on aikamoinen urakka, kertoo RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

– Lähes sata ihmistä matkustaa paikkakunnalle. Pienemmät soittimet kuten viulut ja huilut kulkevat muusikoiden matkassa käsimatkatavaroina, mutta suuret soittimet kuljetetaan rekalla.

RSO konsertoi säännöllisesti ulkomailla, mutta kotimaan konserttimatkat ovat orkesterille kohokohtia, Sarotie sanoo.

– Vastaanotto on aina erittäin hyvä, joten olemme tulossa erittäin innostuneena. Esimerkiksi Kajaanin konsertti myytiin loppuun hetkessä.

Sibelius ja Kuusisto tunnetaan

Konserttikiertueen ohjelmassa on Sibeliuksen Satu, Dvořákin sinfonia nro 9 sekä Anders Hillborgin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Pekka Kuusisto.

Suomussalmelaiset Martta Autere ja Sanni Holappa kertovat, että Sibelius on heille tuttu, Kuusistostakin he ovat kuulleet, vaikka kotioloissa soi aivan toisenlainen musiikki.

– Kuuntelemme poppia. Joskus autossa saatetaan kuunnella radiosta myös rockia, tytöt naurahtavat.

Konsertissa se on varmasti ihan eri kuuloista.

Martta Autere ja Sanni Holappa

RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan orkesteri jatkaa kummiluokkatoimintaa.

– Olen erittäin iloinen siitä, miten Ruukinkankaan koululla on suhtauduttu tähän. Lähes koko luokka on tulossa lauantaina konserttiin ja rehtori lupasi luokalle maanantaiksi vapaapäivän.

Suosittelemme sinulle