Hyppää sisältöön

Kolumni: Laske kymmeneen ennen kuin eroat tekstiviestillä

Ero on joskus väistämätön, mutta sen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tai sitten hyvin huonosti tekstiviestillä, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Kuva: Leila Oksa / Yle

Kun haluat välttää konfliktia ja olet suunniltasi erotuskasta, voit tietenkin naputella tekstiviestin ”Tämä ei toimi.” Voit hipaista lähetä-nappulaa ja lähettää tekstarin puolisollesi. Mutta, mutta. Jos toisaalta viitsisit laskea kymmeneen ennen kuin lähetät eroviestisi, tulisit yllättymään, miten paljon tuskaa voit sillä välttää.

Aloita laskeminen kymmenestä alaspäin, niin kuin leikkaussalissa tehdään, äläkä ihan vielä lähetä tekstaria.

Kymmenen

Mieti sekunti, tietääkö puolisosi, että aiot erota? Puolisot ovat parisuhteen kriiseissä tyypillisesti eri kohdissa: yksi on aivan valmis lopettamaan ja toisella vasta alkaa ymmärrykseen upota se asia, että vakavissa vaikeuksissa ollaan.

Ota huomioon sinun ja puolisosi eriaikaisuus. Vaikka haluaisit antaa hänelle vuosisadan sokin, jäljet siivoat sinä itse. Usko minua: jäljet siivoat sinä itse.

Yhdeksän

Tietävätkö lapsesi, että olet lähdössä? Hekin tarvitsevat aikaa kysymyksiin, sopeutumiseen ja sulatteluun. Suojelisitko heitä?

Vaikka on tavattoman vaikea puhua omille lapsille erosta ja on vaikea kertoa ”nyt teidän maailmanne muuttuu”, antaisitko silti heille aikaa ja neuvotteluvaraa? Kun annat heille aikaa, olet vielä paikalla vastaamassa lasten kysymyksiin: miten meidän käy, missä me asutaan, milloin me nähdään?

Kahdeksan

Mihin aiot mennä? Vaihdatko perhettä lennossa? Jos uskot, että uudessa perheessä jatkuu uusi elämä, johon lapsesi iloisina liittyvät, mieti uudelleen.

Olisiko lapsia kunnioittava yksin asuminen hyväksi muutosvaiheessa? Tässä elämänvaiheessa on hyvä jättää isot lapsia koskevat muutokset minimiin. Olisiko mahdollista, että vielä tässä vaiheessa et toisi heidän elämäänsä uusia ihmisiä? Uusperheellistyminen vaatii aikaa, ei sokkiterapiaa.

Kerro itsellesi totuus lähdöstäsi, ja ole valmis kertomaan se puolisollesi, tulevalle exällesi

Seitsemän

Erossa ei ole kyse vain sinusta, sinun onnellisuudestasi ja sinun elämäsi helpottamisesta. Miten kerrot muille? Milloin kerrot?

Erossa kaikkien läheistesi elämä muuttuu pysyvästi, sillä sinä ja puolisosi ette ole enää olemassa parina kuten ennen. Perinteet muuttuvat ja ystävyydet katkeilevat. Jotkut ovat valmiita pysymään rinnalla ja tukemaan perhettä eron keskellä. Toiset taas lietsovat teitä yhä isompiin riitoihin. Tehän leimahdatte niin helposti, ja jokaisella on teidän asioistanne mielipide. Miten autat lähisukulaisia ja ystäviä sopeutumaan uuteen tilanteeseen, uuteen aikaan? Miten rajaat sitä, mikä on puuttumista, mikä ongelmien lietsomista, mikä on tervetullutta tuen antamista?

Kuusi

Lähetä-nappula hohtaa pimeässä ja odottaa hipaisuasi viattomana. Yrität päästä erotuskastasi nopeasti eroon. Tiedätkö, että valtaosa eroriidoista johtuu väärällä tavalla annetusta eroilmoituksesta?

Loukkaava ilmoitus tarkoittaa, että epäsopu ja tuska jatkuvat. Loukattu loukkaa takaisin, ja kierrettä on vaikea saada pysähtymään. On paljon helpompaa ehkäistä ennalta suuri ja tarpeeton, tuskallinen yllätys. Ethän työelämässäkään loukkaa tahallasi häntä, jonka kanssa joudut päivittäin tekemään yhteistyötä. Jos sinulla on lapsia, puolisosi on yhteistyökumppanisi.

Viisi

Oletko kääntänyt jokaisen kiven? Oletteko käyneet pariterapiat, parisuhdekurssit, ehkä omat keskustelut psykoterapian ammattilaisen kanssa?

Voitko sanoa kiikkustuolissa lapsenlapsillesi: ”Tein kaikkeni. Kohtasin vaikeuteni silmästä silmään. Tein eroni niin reilusti kuin pystyin. Nyt voin olla ylpeä itsestäni.”

Neljä

Tiedätkö itsekään, miksi olet lähdössä? Olet ehkä epätoivoinen. Epäonni puristaa keuhkojasi. Tai ehkä olet rakastunut toiseen. Kerro itsellesi totuus lähdöstäsi ja ole valmis kertomaan se puolisollesi, tulevalle exällesi. Totuus tulee kuitenkin ilmi – miksi se ei tulisi ilmi sinulta?

Sinulta puuttuu suunnitelma, miten pysyisit exäsi kanssa asiallisissa väleissä erosi jälkeen. Ala laatia sellaista

Kolme

Oletko ulkoistanut erosi uuden kumppanisi hoidettavaksi? Ei ole sen varmempaa reseptiä riitaiseen eroon. Mieti sekunti, jospa ottaisit asian takaisin itsesi hoidettavaksi. Ero kaikkine yksityiskohtineen on kahden parisuhteessa eläneen asia. Se ei ole uusien kumppaneiden työmaa. Keksitkö uuden kumppanisi kanssa puhuttavaa, jos erosi ja exäsi eivät ole parisuhteenne liima?

Kaksi

Jaksatko kantaa omaa ja ex-puolisosi, lastesi, ystäviesi ja läheistesi hämmennystä ja pettymyksiä hamaan tulevaisuuteen? Etkö? He eivät ole valmiita unohtamaan, vaikka sinä olet.

Älä vielä paina lähetä-nappulaa. Sinulta puuttuu suunnitelma, jolla pysyisit exäsi kanssa asiallisissa väleissä erosi jälkeen. Ala laatia sellaista.

Yksi

Kyllä, sinulla on oikeus erota ja ehkä ajattelet, ”miksi en painaisi lähetä-nappulaa? Se olisi sillä hyvä.” Mutta kun ei ole.

Perheinstituution purkaminen, parisuhteen lopettaminen ja avioliiton loppu järkyttävät. Ihminen tahtoo luottaa instituutioihin. Ihminen tarvitsee elämäänsä jotakin pysyvää, jotakin luotettavaa. Erorauha voisi olla uusi instituutio heille, jotka sitä tarvitsevat, liittonsa päätepisteeksi.

Nolla

Tee hallittu rauhansuunnitelma. Neuvottele puolisosi kanssa erorauhasta. Pyydä apua kokeneelta pariterapeutilta, sillä et ehkä ennen ole ollut mukana rauhanprosessissa. Tehkää rauhansopimus, jonka molemmat hyväksyvät. Odota, anna aikaa, malta, pyydän. Älä lähetä viestiäsi, vaan pyyhi se pois.

Heli Vaaranen

Heli Vaaranen on valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän johtaa Väestöliitossa parisuhdepalveluita. Vaarasen intohimona on saada eronneet parit rauhanneuvotteluun ja rakentaa uusia alkuja pareille parisuhdekriisien jälkeen. Hän kehottaa sinkkuja välttämään nolla-aikaa.

Suosittelemme sinulle