Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Älä tee lahjojen hankkimisesta liian vaikeaa – Tieteen ohjeet lahjojen ostamiseen

Lahjojen antamista ei kannata murehtia loputtomiin. Vastaanottaja ei yleensä edes pane merkille nähtyä vaivaa.

Jouluvaloja Aleksanterinkadulla Helsingissä
Kuva: Antti Kolppo / Yle
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Verta, hikeä ja kyyneleitä kauppakeskuksissa. Sitäkö lahjojen hankkiminen on?

Näinä päivinä moni tuskailee joulupukin asioilla. Läheisille ja ei-aivan-yhtä-läheisillekin pitää hankkia joululahja, mutta oikean keksiminen ja löytäminen on usein yhtä tuskaa. Miten keksisi oikean lahjan oikealle ihmiselle?

Onneksi tieteellä on vastauksia tähänkin ongelmaan The New York Times on koonnut tutkimustietoa lahjojen antamisesta ja vastaanottamisesta.

Älä pyri suureen draamaan. Monet haluavat antaa mahtavan lahjan, jonka avaaminen paketista on itsessään näyttävää draamaa. Carnegie Mellonin yliopiston tutkijoiden mukaan lahjan saajat eivät kaipaa tällaista draamaa.

Tutkijoiden mukaan antajat keskittyvät lahjan antohetkeen. Sen sijaan lahjan saajat keskittyvät siihen, mitä iloa lahjasta tulee heille olemaan.

Älä yksilöi liikaa. Monet pyrkivät antamaan jokaiselle ihmisille erilaisen lahjan. Siksi he tulevat hankkineeksi huonoja lahjoja. 

Psykologisissa testeissä on havaittu, että moni kokee velvollisuudekseen antaa yksilöllisiä lahjoja myös silloin, kun saajat eivät tule edes tietäneeksi toistensa lahjoista. Ja vaikka yksi erityisen tietty lahja olisi kaikille mieluisampi.

Sitä paitsi: mitä useampia erilaisia lahjoja tulee valinneeksi, sitä luultavampaa on, että joukkoon päätyy epäonnistumisia. Jos löydät täydellisen lahjan, älä epäröi antaa sitä usealle ihmiselle.

Joululahjoja kuusen alla.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Älä pelkää antaa lahjaasi eteenpäin. Tutkijoiden mukaan useimmat ajattelevat, että saadun lahjan antaminen eteenpäin loukkaisi lahjan antajaa. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat eivät kuitenkaan tunnu ajattelevan näin.

Kun lahja on kerran annettu, on saajalla oikeus päättää, mitä hän sillä tekee, ajattelevat useimmat.

Jätä päätös lahjasta sen vastaanottajalle. Saajatietää antajaa paremmin, mitä hän haluaa. Ja jos hän on pyytänyt jotain erityistä, kannattaa se hänelle antaa.

Psykologien mukaan ihmiset ovat onnellisempia, kun he saavat lahjoja, jotka ovat heidän toivelistallaan. He tosin saattavat olla vielä tyytyväisempiä saadessaan rahaa. Lahjakortti on hyvä vaihtoehto, jos lahjan vastaanottaja ei ole toivonut mitään erityistä. Ja vielä tarkemmin: anna lahjakortti, joka kelpaa mahdollisimman moniin liikkeisiin tai palveluihin.

Vaikka kuinka pohtisit sopivaa lahjaa, ei siitä ole yleensä apua. Tämä kävi ilmi Chicagon yliopistossa tehdyissä kokeissa. Museon kaupan tarjontaan tutustuneista koehenkilöistä osa sai ohjeen miettiä tarkkaan, mitä hän antaa lahjaksi. Toisia kehotettiin poimimaan satunnainen lahja tarjolla olleista.

Vastaanottajien mielestä tarkaan harkitut lahjat eivät olleet sen parempia kuin satunnaisesti valitut. Kunhan lahja oli muuten mieluinen, eivät vastaanottajat juuri pohtineet sen valintaan käytettyä aikaa.

Ainoastaan silloin kuin lahja oli epämieluinen, oli pettymys suurempi, jos lahja tuli ystävältä tai sukulaiselta.

Suosittelemme