Hyppää sisältöön

Suomalaisnainen valmistui ranskalaisesta huippukokkikoulusta ja opetteli 10 tapaa paistaa

Ranskalaisessa keittiössä maut revitään tosi vähistä raaka-aineista, Jenni Tuominen kertoo.

Le Cordon Bleu -kokkikoulu
Huippukokki Eric Briffard opastaa Jenni Tuomista tumman ja tuoksuvan kastikkeen teossa. Kuva: Juha Nurminen/Yle
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI Le Cordon Bleu -kokkikoulun keittiössä on kiire. Kokki Jenni Tuominen valmistelee ranskalaista ateriaa eli viiriäisiä kahdella tapaa.

Tuominen poistaa toisesta viiriäisestä yksitellen kaikki luut, sitoo linnun ja täyttää sen kasvis–kuskus-seoksella. Toisen linnun koivet ja rintafileet hän paistaa pannulla ja tekee lisukkeeksi punajuuripyreetä sekä konjakkista kastiketta.

Näyttää monimutkaiselta, mutta on itse asiassa kaikkea muuta, vakuuttaa Tuominen.

Le Gordon Bleu -kokkikoulu
Pariisin Le Cordon Bleu -kokkikoulun opiskelijat tulevat eri puolilta maailmaa. Kuva: Juha Nurminen/Yle

– Ranskalaisessa keittiössä maut revitään tosi vähistä raaka-aineista, minkä oppiminen on ollut täällä kiinnostavaa. Mausteina olen käyttänyt lähinnä suolaa ja mustapippuria, Tuominen kuvaa.

Yhdeksän kuukautta ympäripyöreitä koulupäiviä

Tuominen valmistui vastikään pariisilaisesta Le Cordon Bleu -huippukokkikoulusta. Se on tarkoittanut yhdeksää kuukautta ympäripyöreitä päiviä koulun koekeittiöissä sekä monivaiheisia loppukokeita.

"Paistamiselle on kymmenen eri sanaa, joita ei todellakaan voi käyttää miten tahansa."

kokki Jenni Tuominen

Tuomisen urakka oli tavallistakin isompi, sillä hän suoritti tutkinnot sekä patisserie- eli leivontalinjalta että ruuanlaitosta, cuisine. Loppukokeissa testattiin eri raaka-aineiden käsittelyä ja ranskalaisten ruokatermien osaamista.

– Esimerkiksi paistamiselle on täällä kymmenen eri sanaa, joita ei todellakaan voi käyttää miten tahansa, Tuominen naurahtaa.

Ranskalaiseen gastronomiaan kuuluu sekin, että kaikki tehdään alusta loppuun itse. Esimerkiksi linnut saapuvat keittiöihin kokonaisina ja ne hyödynnetään nokasta luihin. Eikä puhettakaan, että pöydässä olisi muuta kuin sesongin raaka-aineita.

Ranskalainen keittiö vaikuttaa ruokamaailman kulisseissa

– Toisaalta ranskalainen keittiö on aika sääntöjen täyttämää, eikä kokki pääse niitä kauheasti soveltamaan. Pohjoismaissa on helpompi kokeilla ja kehittää uutta, Tuominen sanoo.

Viime vuosina ruokablogien innoittajana on toiminut Ranskan sijasta esimerkiksi korealainen keittiö.

Le Cordon Bleu -instituutin opettajana toimiva huippukokki Eric Briffard on silti vakaasti sitä mieltä, että Ranska on yhä gastronomian ykkönen.

– Ranskalainen keittiö on säilyttänyt asemansa, siitä ei ole epäilystäkään. Me olemme teknisessä taituruudessa yhä ylivoimaisia. Ranskasta haetaan oppia ja vaikutteita, joita sovelletaan sitten paikallisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin, Briffard sanoo. 

"Hyvä ruoka on aina tehty toisia ajatellen."

huippukokki Eric Briffard

Samaa mieltä on Tuominen. Ranskalaisen gastronomian perusteiden hallinta antaa pohjan, josta on helppo ponnistaa mihin vain.

Taidokas gastronomia vaatii rakkautta

Tuomisen tämänkertainen annos saa koulun opettajalta kiitosta. Useita Michelin-tähtiä ansainnut Eric Briffard kehuu paitsi sen teknistä toteutusta myös makujen sielukkuutta.

Jenni Tuomisen kokkaama jouluinen annos
Tuomisen kokkaama jouluinen annos sisältää viiriäistä kahdella tapaa sekä punajuuripyreetä. Kuva: Juha Nurminen/Yle

– Kokin haasteena ei ole tietyn reseptin toteuttaminen vaan makujen esiin tuominen. Se vaatii sekä herkkyyttä että rakkautta. Hyvä ruoka on aina tehty toisia ajatellen.

Lue Jenni Tuomisen resepti kinkun kanssa tarjottavasta Charcutière-kastikkeesta

Suosittelemme