Hyppää sisältöön

Neljä jouluherkkua, joita et todellakaan halua antaa lemmikillesi

Joulunajan herkut voivat aiheuttaa pahimmillaan lemmikille myrkytyksen tai suolitukoksen.

Koira Capo lepäilee sohvalla. Kooikerhondje rotu.
Kuva: Mari Karjalainen / Yle
Mari Karjalainen

Koiria ja kissoja tuodaan eläinlääkärin vastaanotolle tavallista enemmän joulun välipäivinä ja loppiaisena.

Tarkastuksen syynä ovat usein lemmikeille sopimattomista jouluherkuista johtuvat vatsavaivat. Pahimmillaan lemmikki on saanut myrkytyksen tai suolitukoksen.

Perinteisistä joulupöydän herkuista ainakin neljä on sellaisia, joita ei parane antaa lemmikeille.

1. Kinkun luut ja rasva

Joulukinkku kannattaa pitää lemmikkieläinten ulottumattomissa. Vaarana ovat luut, jotka hajoavat pieniksi säleiksi ruoansulatuksessa.

– Paistettu sian luu pirstaloituu teräviksi sirpaleiksi ja voi hajottaa lemmikin suolen. Se sementoituu suoleen koviksi luun palasiksi ja muu uloste tarttuu ympärille. Se on kuin sementtiä. Se voi tappaa, sanoo eläinlääkäri Sinikka Sarpanen Kuopion Eläinlääkärikeskuksesta.

Suuri määrä kinkun rasvaa voi aiheuttaa lemmikille haimatulehduksen.

– Maha ainakin menee löysälle. Runsaasta rasvan syömisestä voi tulla äkillinen haimatulehdus, kertoo Siilinjärven ympäristöterveyspalvelujen eläinlääkäri Kaisa Hartikainen.

2. Rusinat ja viinirypäleet

Rusinat voivat puolestaan aiheuttaa munuaisvaurioita ja mahan kaasuuntumista, mahalaukun laajentumaa sekä kiertymää, Sarpanen kertoo.

Myös viinirypäleet voivat aiheuttaa koirille munuaisten toimintahäiriöitä. Paketillinen viinirypäleitä on liikaa, mutta yksilöllisesti pienemmätkin määrät voivat aiheuttaa ongelmia.

3. Pullataikina

Pullataikina voi alkaa käymään koiran mahassa. Tällöin siitä tulee etanolia.

– Käytännössä alkoholimyrkytys, sanoo eläinlääkäri Sarpanen.

4. Suklaakonvehdit

Konvehteja ei kannatta jättää pöydille tai sohville lojumaan, sillä suklaa on vaarallista koirille. Mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se on koirille.

Karvakavereille suositellaankin vain koirien suklaata, josta on poistettu koirille haitallinen kaakaon teobromiini. Koiran suklaamyrkytyksen oireita ovat läähätys ja levottomuus.

Suolisto-oireita on vaikea hoitaa

Vatsaoireita aiheuttavat lemmikeille joulun aikaan myös joulusomisteet ja joulukukat. Uteliaat kissat leikkisivät mielellään joulunaruilla ja -koristeilla, mutta leikkien temmellyksessä osa niistä voi päätyä niiden suolistoon. Koristenauha ei näy röntgenissä, mikä vaikeuttaa hoitoa.

– Niitä on vaikea tutkia ja hoitaa. Voidaan joutua aukaisemaan eläin ja katsoa onko siellä vika vai ei, sanoo eläinlääkäri Sarpanen.

Joulukasveista myrkyllisiä ovat esimerkiksi joulutähti, amaryllis, hyasintti, kielo sekä jouluruusu ja tulppaani. Jotkut kasvit aiheuttavat myrkytyksen lemmikin munuaisissa, maksassa tai ruoansulatuskanavassa. Toiset kasvit aiheuttava punasolujen hajoamista tai ärsytystä limakalvoilla.

Myrkyllistä kasvia syöneelle koiralle ja kissalle voi antaa ensiapuna vettä, apteekista saatavia hiilitabletteja tai -jauhetta. Lemmikille voi antaa myös apteekista saatavaa Antepsin-lääkettä.

Jos lemmikki on syönyt jotain sopimatonta, yleisiä oireita ovat vetäytyväisyys, ripuli, oksentaminen, ruokahaluttomuus sekä verinen virtsa ja uloste. Jos oireita esiintyy, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Suosittelemme sinulle