Hyppää sisältöön

Evan Apunen: Käsillä kaikkien aikojen suurin teknologinen murros

Tampereella on ymmärretty, että tulevaisuuden taloudellinen kamppailu käydään kaupunkien välillä, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen.

Ykkösaamu
Ykkösaamu

Vaikka aina sanotaan, että ihmiskunta on ison murroksen keskellä, niin nyt me todella olemme. Näin sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) johtaja Matti Apunen.

Apunen palautti Yle TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa mieliin maineikkaan MIT-yliopiston professorin Erik Brynjolfssonin elokuiset puheet tämän Suomen-vierailun yhteydessä.

– Hän (Brynjolfsson) sanoi, että koneiden syväoppiminen on kaikkien aikojen suurin teknologinen murros. Siihen saadaan ottaa mukaan pyörän keksiminen ja penisilliinit ja internetit. Se tapa, jolla koneet pystyvät nykyään hallitsemaan tietoa, muuttaa lähestulkoon kaiken. Koneet alkavat oppia itse, Apunen sanoi.

Automatisaatio tulee hävittämään työpaikkoja, mutta ei työtä, Apunen sanoi. Hän huomautti, että esimerkiksi internet on hävittänyt työpaikkoja, mutta samalla on syntynyt kokonaan uusia ammattikuntia.

– Kukaan ei tiennyt [1980-luvun lopulla], mitä tekee web-designer, nyt heitä on aika paljon. Internet on antanut valtaisia ansaintamahdollisuuksia ihmisille.

Työllä suurempi arvo

Apunen ei usko, että tulevaisuudessakaan ihmiset vetäytyisivät joutilaisuuteen koneiden tehdessä työt. Hänen mukaansa työn arvo ihmisille on paljon suurempi kuin halutaan tunnustaa.

– Kun annetaan ihmiselle työstä palkkaa, niin se ei ole kaikki mitä me hänelle annamme. Me annamme hänelle myös merkityksellisen roolin, ja sitä me helposti aliarvioimme.

Hän huomautti, että samasta asiasta on puhunut tänä vuonna talouden nobelin voittanut Bengt Holmström. Alunperin Holmströmin piti olla Ykkösaamun vieraana, mutta hän sairastui flunssaan. Apunen tuli ohjelmaan kahden tunnin varoitusajalla.

– Jos saa olla nobelistin varamiehenä, se on urani tähtihetkiä, Apunen letkautti.

Tampereella on ymmärretty tulevaisuus

Toisin kuin moni muu suomalaisvaikuttaja Apunen itse asuu Tampereella, jossa on käynnissä kova rakennusbuumi.

– Tamperelaiset ovat ymmärtäneet ihan oikein sen, että tulevaisuuden taloudellinen kilpailu käydään kaupunkien välillä, Apunen kuvaili kotikaupunkiaan.

Suosittelemme sinulle