Alttarilla kuoro harjoittelee joulusävelmiä. Vahtimestari antaa käteen tabletin, ja pahvikortilla olevan käyttöohjeen. Kierros alkaa Turun tuomiokirkon pohjoisovelta. Painan kartan pisteen vihreäksi, ja katson ruutua. Hetken päästä sivullani seisoo äiti ja poika animaatiohahmoina. Äiti kertoo pojalleen Neitsyt Mariasta. Käytävää pitkin kävelee kaksi miestä, jotka keskustelevat reformaation eli uskonpuhdistuksen vaikutuksista.
Kirkon pääovella väistelen turisteja, ja lataan uuden kohtauksen. Nainen vihreässä puvussa seisoo ja odottaa, painan nappia. Hän herää eloon.
Sanan seppä -mobiilisovellus on herättänyt mielenkiintoa, mutta suuri yleisö ei ole vielä löytänyt sovelluksen äärelle. Vahtimestari kertoo, että vasta muutamat kävijät viikossa osaavat kysyä ilmaista huvia. Jatkossa ohjelman voi ladata sovelluskaupasta omalle laitteelleen.
Tarinassa seurataan perhettä, joka laittaa poikansa Turkuun kouluun Mikael Agricolan oppiin.
Historiasovellukset yleistymässä
Filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen Turun yliopistosta kannustaa kehittelemään sovelluksia historiakohteisiin. Turun yliopisto on ollut tekemässä historiaa elävöittäviä sovelluksia muun muassa Louhisaaren kartanoon ja Luostarinmäelle.
Toropaisen mielestä sovellukset luovat jopa historioitsijalle uusia elämyksiä. Erityisesti tavallisten ihmisten tarinat kiinnostavat.
– Niitähän Turussa riittää. Joka kohteeseen, mihin halutaan, taatusti löytyy mielenkiintoisia tarinoita. Kun kyseessä on yksittäisen ihmisen tarina, se jää paremmin mieleen. Kun näitä tulee, ihmiset oppivat käyttämään näitä, pohtii Toropainen.
Vanhan Suurtorin alue on paikka, jossa tapahtuu varsinkin joulun aikaan ja keskikesällä. Toropainen pohtii, että Suurtorille olisi hyvä saada oma sovellus.