Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Koululaisten joulupussi syntyi klassikkolaulusta – "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset" ovat usein omena, pipari ja karkki

Säveltäjä P.J. Hannikainen teki suomalaisille joulun. Hänen ansiostaan kouluissa jaetaan vieläkin pieniä paperipusseja herkkuineen.

Joulupussin sisällä jouluomena ja pipari
Joulupussi ilahduttaa koululaisia ennen lomalle lähtöä. Kuva: Katariina Poranen / Yle
Katariina Poranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun joululoma alkaa, moni suomalaislapsi saa koulusta joulupussin. Perinne on kestänyt kansakouluajoilta nykyaikaan lähes muuttumattomana.

Musiikin lehtori Erja Kosonen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että tapa on saanut alkunsa maan ensimmäisestä kansakoulunopettajaseminaarista.

– Jäljet johtavat kuusijuhlaan, jonka perinne syntyi täällä Jyväskylän seminaarissa. Musiikin lehtori P.J. Hannikainen oli ystävystynyt ystävällisen joulupukin kanssa. Hän oli säveltänyt ja sanoittanut Joulupukki-laulun, joka esitettiin saamien tietojeni mukaan ensimmäisen kerran noin vuonna 1910.

Jyväskylästä opettajien myötä niin koko kuusijuhla kuin ystävällinen joulupukki on lähtenyt ympäri Suomen maata.

Jyväskylän yliopiston musiikin lehtori Erja Kosonen

Joulupukki-laulussa ystävällinen joulupukki jättää lapsille "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset".

– Omena, piparkakku ja karamelli ovat olleet pienen paperipussin sisältö. Jyväskylästä opettajien myötä niin koko kuusijuhla kuin ystävällinen joulupukki on lähtenyt ympäri Suomen maata, Erja Kosonen toteaa.

Esimerkiksi 50-luvulla opettajan uran Kokkolassa aloittanut Erkki Keskinen muistelee, että takavuosina joulupussissa oli usein juuri omena, pipari ja ehkä pari irtokarkkiakin. Ne olivat oppilaille tärkeitä muistamisia.

Itse asiassa koko nykyinen suomalainen joulunvietto, joulukuusi, -lahjat ja joulupukki juontavat siis juurensa Jyväskylän seminaarista ja koulumaailmasta. Tämä selittää myös Joulupukki-laulun loppusanat: "Taas kun päästään ensi jouluun, tervetullut meidän kouluun."

Kansakouluilla olikin suuri rooli siinä, miten myös köyhemmät perheet tutustuivat joulunviettoon ja ryhtyivät viettämään juhlaa, johon kuuluivat kuusi ja pukki.

"Hyvää tapakulttuuria"

Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen arvelee, että joulupusseja jaetaan joissakin kouluissa vieläkin, mutta perinteestä on osin luovuttu. Tilalle on tullut esimerkiksi yhteisiä ruokahetkiä, joissa opetetaan juhlaruokailun tapoja.

– Juhlapäivät ovat oiva hetki ikään kuin pysähtyä ja pidentää yhteistä ruokailuhetkeä. Silloin voidaan tarjota ruokia, jotka muistuttavat jouluperinteistä ja käyttää enemmän aikaa yhteiseen ruokahetkeen – keskustella lukuvuoden aikaisista tapahtumista.

Opetushallituksella ei ole olemassa mitään virallista ohjeistusta, jonka mukaan koulujen pitäisi lapsia joulun alla muistaa. Joulun alla tapahtuvat muistamiset ovatkin lähinnä hyvän tapakulttuurin opettamista.

Suosittelemme sinulle