Hyppää sisältöön

Lohikäärmettä muistuttava lisko ja sateenkaaripäinen käärme ovat maailman uusimmat lajit – katso kuvat

Tutkijat ovat löytäneet 163 uutta lajia Kaakkois-Aasiassa pääosin Mekong-joen alueelta. Uusi liskolaji elää suomalaistenkin turistien suosimassa Thaimaan Phuketissa.

Acanthosaura phuketensis Kuva: WWF

Thaimaan Phuketissa elää lohikäärmettä muistuttava lisko, Acanthosaura phuketensis. Sen päästä ja selästä nousee pystyyn piikkejä. Lisko löytyi paikallisesta metsiköstä.

Lisko on yksi 163 uudesta lajista, joista Maailman luonnonsäätiö, WWF kertoo uudessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun). Tutkijat löysivät valtaosan lajeista Tiibetistä Etelä-Kiinan mereen laskevan Mekong-joen varrelta. Myös Thaimaa on maana raportissa mukana, vaikka Mekong-joki ei Phuketiin laske.

Laosin pohjoisosissa sijaitsevalta kielekkeeltä löydettiin käärme, Parafimbrios lao, jonka päässä värit loistavat sateenkaaren tavoin.

Tutkijat uskoivat ensin, että käärme elää vain löytöpaikallaan. Sitä on kuitenkin nähty toisessakin paikassa, mikä lisää tutkijoiden uskoa siihen, että harvinaisella lajilla on paremmat selviytymismahdollisuudet.

Parafimbrios lao Kuva: WWF

Vietnamista löytyi uusi lepakkolaji, Murina kontumensis, jolla on harvinaisen paksu ja karvainen turkki päänsä ympärillä.

Murina kontumensis Kuva: WWF

Sen sijaan uuden sammakkolajin nimi, Leptolalax isos, on miltei yhtä pitkä kuin eläin itse. Kambodžassa ja Vietnamissa elävä sammakko on noin kolmen senttimetrin pituinen.

WWF:n mukaan laji on hyvin uhanlainen, koska metsähakkuut ja maanviljelyksen laajentuminen kaventavat sen elinpiiriä.

Leptolalax isos Kuva: WWF

Mekong-joen seutu on useiden uhanalaisten lajien elinaluetta. Keräilijät himoitsevat alueen harvinaisia lajeja, mutta eläimiä käytetään myös perinnelääkkeiden valmistamiseen.

– Mekongin jokialue on muistutus siitä, että siellä on yhä tutkimattomia paikkoja. Joen varrelta löytyy vuosittain uusia lajeja. Meidän pitäisi suojella aluetta ennen kuin menetämme uhanalaiset lajit, kertoo WWF:n ohjelmapäällikkö Jimmy Borah uutistoimisto Reutersille.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Ihminen on monien lajien pahin vihollinen. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto kertoi aiemmin joulukuussa, että kirahvien määrä on romahtanut 30 vuodessa.

Maailmanlaajuinen Living Planet -indeksi puolestaan osoitti lokakuussa, että myös selkärankaisten lajien määrä on puolittunut vuosina 1970–2012.  Tuhon taustalla on usein ihmisen kulutusjuhlat.

_Lisäys 20.12.2016 kello 14.29: Juttuun on lisätty tieto Thaimaan kuulumisesta maana WWF:n raporttiin, vaikka Mekong-joki ei laske Phuketiin.  _

Suosittelemme sinulle