Hyppää sisältöön

Helsingin pormestari tienaa kuin pääministeri, mutta häviää Tampereen pomolle

Tampereella pormestarin palkka on 14 500 euroa kuussa. Pääkaupungissa pormestarille esitetään 14 000 euron kuukausiansiota.

Helsingin kaupungintalo. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Esa Koivuranta

Helsingissä tuleva pormestari on nettoamassa työstään likimain saman verran palkkaa kuin tämänhetkinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunenkin.

Helsingin kaupunginhallituksen johtamisen jaosto esittää, että pormestarille maksetaan 14 000 euroa kuukaudessa. Se on runsaat 700 euroa vähemmän kuin Pajunen tällä hetkellä ansaitsee: hänen kuukausipalkkansa on noin 14 720 euroa.

Kaupunginjohtaja nauttii lisäksi autoedusta, sen arvo on 715 euroa. Pormestarilla mahdollinen autoetu sisältyy kuukausipalkkaan.

Johtamisen jaosto äänesti esityksestään. Jaoston jäsen, vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ehdotti, että pormestarille maksettaisiin 9 000 ja apulaispormestareille 6 500 euroa. Ehdotus kaatui kuitenkin äänin seitsemän–kaksi.

Apulaispormestareille jaosto päätti esittää kymmenentuhannen euron kuukausipalkkaa.

Palkoista päättää lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuusto. Sitä ennen sitä käsittelee kaupunginhallitus, tammikuussa, kaupungin viestinnästä kerrotaan.

Pormestarit paremmin palkattuja kuin pääministeri

Apulaispormestarien palkat ovat jäämässä Helsingin nykyisten apulaiskaupunginjohtajien palkoista: he tienaavat tällä hetkellä noin 12 320 euroa kuussa.

Kymppitonnin palkka on kuitenkin parempi kuin tamperelaiskollegoilla, Tampereella neljän apulaispormestarin kuukausitienestit ovat kullakin noin 6 500 euroa.

Pormestareiden kohdalla tilanne on päinvastainen: Tampereella pormestari tienaa 14 500 euroa kuussa, viisisataa enemmän kuin pääkaupungin pormestarille nyt ehdotetaan.

Heistä kumpikin on kuitenkin paremmin palkattu kuin maan pääministeri. Keskustan Juha Sipilän palkkio on liki 11 000 euroa kuukaudessa, muilla ministereillä palkkio on noin 9 100 euroa. (siirryt toiseen palveluun)

Ex-johtajien palkat juoksevat tarvittaessa

Johtamisen jaoston valmistelema johtamisjärjestelmän uudistus tulee Helsingissä voimaan seuraavan valtuustokauden alussa eli ensi vuoden kesäkuussa.

Pormestarin ja apulaispormestarit valitsee uusi kaupunginvaltuusto, ja he toimivat päätoimisina luottamushenkilöinä.

Helsingin nykyiset kaupunginjohtajat menettävät tuolloin asemansa, mutta heidän palkkansa juoksevat tarvittaessa. Syynä on kaupungin periaate siitä, että ketään ei irtisanota organisaatiouudistusten vuoksi vaan tilalle etsitään jokin muu tehtävä.

Apulaiskaupunginjohtajista Pia Panhelaisen ja Anni Sinnemäen työsuhteet katkeavat kesällä, Pekka Saurin kesän lopulla, kertoo viestintäpäällikkö Tapio Kari Helsingin kaupunginkansliasta.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusella ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasella sopimukset jatkuvat kaksi vuotta pormestarikauden aloituksesta, kevääseen 2019 asti.

Suosittelemme sinulle