Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Ihmisiin iskee hysteria" – Näin saat parhaan hyödyn irti joulun alennusmyynneistä

Kokosimme neljän vinkin listan, joiden avulla alehullun kansan on helpompi navigoida joulun jälkeisissä alennusmyynneissä.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Klaudia Käkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Alennusmyyntien kirkkaat mainoskyltit ovat jälleen kutsuvasti esillä kauppakeskuksissa ja kauppojen ikkunoissa. Moni shoppailija kuitenkin suuntaa kauppoihin ilman selkeää suunnitelmaa, ja lopputuloksena voi olla kasa turhaa tavaraa, jolle ei ole mitään käyttöä.

Kysyimme myymäläpäälliköltä, ammattishoppaajalta ja asiakkaalta vinkkejä alennusmyynneissä suunnistamiseen.

1. Ole ajoissa

Alennusmyynnit ovat alkaneet joissakin kaupoissa jo ennen joulua. Lopullinen alerysähdys alkaa kuitenkin välittömästi joulun pyhien jälkeen, kun kaupat jälleen avaavat ovensa.

– Aikainen lintu parhaan madon nappaa. Alennusmyynneistä haetaan usein esimerkiksi ulkovaatteita, mutta koot menevät nopeasti ja parhaat löydöt käyvät vähiin muutamassa päivässä, kertoo ostoskeskus Matkuksen KappAhlin myymäläpäällikkö Jussi Tikkanen.

Tämä vinkki pätee paitsi vaatteiden myös muiden tavaroiden perässä ravaaville asiakkaille.

2. Ennakoi: mitä tarvitset?

Sohvi Nyman on ammatiltaan stylisti ja personal shopper eli henkilökohtainen ostoavustaja. Hän tuntee hyvin suomalaisten shoppailusynnit.

– Suomalaiset kuluttavat usein sillä periaatteella, että koska halvalla saa, niin on pakko ostaa. Se on typerää tuhlaamista, Nyman kertoo.

Alennusten keskellä ei kannata sokeutua. Jos mehulinko tai nahkahame eivät tulisi arjessa aktiiviseen käyttöön, niihin ei kannata tarttua edes tuntuvan alennuksen rohkaisemana.

– Ihmisiin iskee alennusmyynneissä hysteria: "täällä on miinus 70 prosenttia, en jaksa edes sovittaa!" Sitten mennään kassalle ja ostetaan paljon, koska silloin myös "säästää" paljon. Lopulta tulee tehtyä myös todella huonoja hankintoja, Nyman kertoo.

3. Sovita

Vaatekauppa on täynnä ihmisiä, ja hikinoro valuu pitkin shoppailijan selkää sovituskopin jonossa. Taitava alennushaukka jaksaa kuitenkin keskittyä myös sovittamiseen.

– Sovita vaatteita aina, varsinkin housuja! Sovituskopin penkki on istumista varten: kiristääkö vaate, vilkkuvatko alushousut? Huonosti istuvalla vaatteella kukaan ei tee yhtään mitään, ostoavustaja Sohvi Nyman toteaa.

4. Vain hyviä kauppoja

Alennusmyynneissä shoppailija saa parhaan edun, kun osaa kiinnittää huomiota laatuun ja alkuperäiseen hintaan. Perheenäiti Hanna Mecklin metsästi lapselleen onnistuneesti kalliin lelupaketin, mutta hankinta edellytti tuotteen tuntemista.

– Etsin lapselleni Lego-pakettia, jonka lähtöhinta oli 120 euroa. Lopulta sain sen 75 eurolla, kun tarpeeksi kikkailin ja seurasin alennuksia. Jos kyseessä on kalliimpi juttu, niin monesti seuraan alennuksia, Mecklin selittää.

Myös Sohvi Nyman kannustaa suuntaamaan erikoistuotteiden perään.

– Suosittelen ostamaan esimerkiksi laadukkaita alusvaatteita alan liikkeistä. Jos 100 euron rintaliivit saa puoleen hintaan, se on hyvä ostos. Myös laadukkaat lasten talvivaatteet ja kengät ovat hyviä ostoksia alennusmyynneissä, Nyman listaa.

Suosittelemme sinulle