Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

12 kuollut, kyseessä oli terrori-isku – Mitä Berliinin tapahtumista nyt tiedetään

Berliinin joulumarkkinoilla maanantai-iltana tapahtunut tragedia on kysymyksiä täynnä. Poliisi on ollut vaitonainen tapahtuneen taustoista, mutta järjestää lehdistötilaisuuden tänään kello 14 Suomen aikaa.

Kokosimme yhteen videolle, mitä Berliinin tapahtumista tähän mennessä tiedetään. Kuvat: Reuters, EPA. Kuva: Yle, kuvat: Reuters, EPA
Saara Hirvonen,
Raisa Pöllänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä tiedetään?

Tapahtuma

Rekka ajoi suurella nopeudella väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla Breitscheidplatzilla Berliinissä maanantai-iltana.

Breitscheidplatzin aukio sijaitsee aivan Berliinin länsiosan Länsi-Berliinin keskustassa, Keisari Vilhelmin muistokirkon kupeessa Charlottenburgin kaupunginosassa. Paikka on vilkasliikenteinen ja turistien suosiossa.

Kyseessä oli terrori-isku

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan kyseessä oli terrori-isku. Rekankuljettaja ohjasi ajoneuvonsa väkijoukkoon tahallisesti.

Tapauksen selvittely on siirretty liittovaltion syyttäjille, jotka vastaavat terrorismitutkinnoista.

Mikään taho tai ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Uhrit

Kuolleita on 12 ja 48 ihmistä on loukkaantunut. Uhrimäärän pelätään vielä nousevan, sillä osa sairaalahoidossa olevista on loukkaantunut hengenvaarallisesti.

Ajoneuvo ja kyydissä olleet

Poliisi on pidättänyt kuljettajaksi epäillyn miehen, joka yritti ensin paeta. Saksalaislehtien mukaan epäilty on 23-vuotias pakistanilainen. Hän saapui Saksaan helmikuussa ja sai tilapäisen oleskeluluvan kesäkuussa.

Lehtien mukaan mies on poliisille ennestään tuttu, mutta vain pikkurikoksista.

Rekan ohjaamosta löydettiin kuollut puolalainen mies. Epäilty tekijä kaappasi todennäköisesti rekan ja ampui alkuperäisen kuljettajan kuoliaaksi.

Rekka on rekisteröity Puolaan. Rekan omistaja sanoi Puolan televisiossa, että hän vuokrasi rekan serkulleen, mutta ei voi kuvitella hänen olevan teon takana.

Tutkinta

Pelastustoimet Breitscheidplatzin aukiolla päättyivät aamuyöllä, mutta poliisi on jatkanut alueen tutkintaa ja alue on eristetty. Rekka on siirretty alueelta teknisiin tutkimuksiin.

Mitä ei tiedetä?

Autossa olleet henkilöt

Poliisi on vahvistanut vainajan olleen Puolan kansalainen, mutta ei ole kertonut hänen kuolemastaan eikä auton kuljettajasta virallisesti mitään. Berliinin poliisi järjestää lehdistötilaisuuden kello 14 Suomen aikaa.

Ajoneuvo

Poliisi epäilee, että rekka-auto oli varastettu rakennustyömaalta Puolasta tai että se oli kaapattu, mutta ei ole vahvistanut tietoja.

Uhrien kansallisuudet

Kuolonuhrien tai loukkaantuneiden kansallisuuksista ei ole kerrottu julkisuuteen. Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole tullut mahdollisia suomalaisuhreja.

Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Suosittelemme