Hyppää sisältöön

Suomalaisajan suosikkiravintola Espilä avattiin uudelleen Viipuriin

Viipurin keskustan ravintola on edeltäjänsä paikalla ja myös ulkomuoto on samantapainen. Ravintola aikoo ottaa myös entisiä suomalaisia ruokalajeja ruokalistalleen.

Kuva: Kalle Schönberg / Yle
Kalle Schönberg

Viipuriin on avautunut suomalaisajan kuuluisaa Espilä-ravintolaa jäljittelevä ravintola. Ravintolan nimi on sama, paikka Torkkelin puistossa on sama ja myös ravintolan ulkomuoto näyttää samalta kuin ennen sotia.

Espilä oli suomalaisen Viipurin suosikkiravintoloita, joka kuitenkin tuhoutui sodassa. Ravintola muistutti kevyellä lasi-ikkunoilla katetulla ulkomuodollaan Helsingin Esplanadin puiston Kappeli-ravintolaa.

Viipuri, Esplanaadi-paviljonki eli Espilä. Puinen ravintolarakennus, kuvattu Torkkelinpuistosta 1908 - 1909.
Espilä
Viipurin Espilä-ravintolarakennus Torkkelinpuistossa vuonna 1908 (Kuva: Etelä-Karjalan museo) ja 2016 (Kuva: Kalle Schönberg).

Alkuperäisen Espilän tapainen pitsihuvila uusi rakennus ei tietysti ole, mutta paljon samaa näköä uuteen rakennukseen on saatu. Rakennus on ilmavan näköinen suurine ikkunoineen.

Samaa näköä on erityisesti ulkoapäin. Sisältä ravintola näyttää sen sijaan modernilta. Sisustus on pääosin vaaleanvihreä. Pääoven edessä avautuu heti pitkä baaritiski. Sen takana ja vasemmalla sivulla on suuri ravintolasali, johon mahtuu jopa 200 asiakasta. Ravintolan oikeassa siivessä on buffet-ravintola, johon on erillinen sisäänkäynti. 

Pitkän työn tulos

Ravintolan avaaminen on viipurilaisten kahvilayrittäjien Konstantin ja Larisa Fomitsevin pitkän työn tulos. Rakentamisen suunnittelu ja rakennusluvan hakeminen alkoivat jo 2000-luvun alkupuolella.

Rakentamisen oli tarkoitus alkaa jo viisi vuotta sitten, mutta kaikki keskeytyi alkumetreille, kun paikalta löydettiin muinaismuistoja. Arkeologisten tutkimusten teko alueella kesti useita vuosia.

Lopulta rakentamaan päästiin vasta vuoden 2016 maaliskuussa. Sen jälkeen ravintola nousikin nopeasti runsaassa puolessa vuodessa.

– Olen tyytyväinen lopputulokseen, Konstantin Fomitsev kertoo. 

Hän kuitenkin tunnustaa, että joutui karsimaan suunnitelmiaan rahan puutteen vuoksi. Ravintola oli tarkoitus tehdä omilla rahoilla, mutta lopulta yrittäjät joutuivat ottamaan kalliin pankkilainan.

Tulee tarpeeseen

Suomalainen Espilä oli aikanaan suosittu ravintola aivan Viipurin keskustassa Torkkelin puistossa. Konstantin Fomitsev luottaa, että keskeinen sijainti nykyisessä Leninin puistossa auttaa myös uutta Espilää.

Konstantin Fomitsev vanhan Espilän kuva kädessään Kuva: Kalle Schönberg

Uudella Espilällä on myös toinen valttikortti.

– Viipurissa ei ole monia suuria ravintolasaleja. Tänne mahtuu 200 asiakasta, Konstantin Fomitsev huomauttaa.

Ravintola onkin jo saanut ilmaa siipiensä alle pikkujouluista ja uudenvuoden juhlista, joihin tarvitaan suuria tiloja.

– Meillä on tilauskirjat täynnä, Larisa Fomitseva kertoo.

Suomalaisia ruokia

Uusi Espilä nojaa osaltaan suomalaisajan nostalgiaan. Ravintolaan odotetaankin suomalaisia asiakkaita.

– Toivomme, että suomalaiset matkanjärjestäjät ja omatoimimatkailijat löytäisivät ravintolamme, Konstantin Fomitsev sanoo.

Ravintolassa onkin jo suomalaisia.

Saara Laine ja Pirkko Kantola Kuva: Kalle Schönberg Yle

– Tulimme käymään, kun luimme Karjala-ehdestä tästä ravintolasta. Täällä on tilaa ja avaruutta ja Torkkelin puisto tuossa vieressä, Saara Laine kertoo.

Hän on tullut Viipuriin päivämatkalle ystävänsä Pirkko Kantolan kanssa.

Konstantin Fomitsev toivoo suomalaisilta palautetta ravintolastaan. Tarkoituksena on myös tuoda ravintolaan uusia yhtymäkohtia vanhaan Espilään.

– Haluamme tuoda ruokalistaan joitakin ruokia vanhan Espilän ruokalistalta, Fomitsev sanoo.

Tällä hetkellä ruokalista näyttää ja maistuu enemmän neuvostohenkiseltä. Fomitsevin mukaan sitä ollaan kuitenkin kehittämässä.

– Tarkoituksena on tarjota kohtuuhintaista mutta hyvää ruokaa.

Suosittelemme sinulle