Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kymmeniä rikosilmoituksia ja satoja valituksia kuluttajavirastoon urheilun arpayhtiöstä

Liikuntajärjestö Valon arpajaisluvalla myydyistä Unelma-arvoista on tehty yli 50 tutkintapyyntöä poliisille ja yli 300 valitusta Kuluttajavirastoon. Yksikään tapaus ei ole päätynyt syyteharkintaan.

Leikkirahaa
Kuva: Yle
Tuulia Kössö
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikuntajärjestö Valo, Suomen Olympiakomitea ja joukko lajiliittoja perustivat Urheilun Unelma-Arpa Oy:n kahden sijoittajan kanssa vuonna 2012. Yhtiön kautta ryhdyttiin järjestämään tavara-arpajaisia ja myymään puhelimitse Unelma-arpoja. Kesällä 2013 kaksi sijoittajaa sopi liikuntajärjestö Valon kanssa, että kattojärjestö keskittää koko arpajaistoimintansa Urheilun Unelma-Arpa -yhtiöön. Samalla Valo sopi luopuvansa perinteisistä Lumilyhty-arvoista.

Myytävillä Unelma-arvoilla on ollut tarkoitus kerätä rahaa liikuntajärjestöille ja lajiliitoille. Seuroille yhtiön arpojen myyntiä markkinoitiin urheilun verottomana rahankeruun keinona. Yhtiötä omistaville lajiliitoille Unelma-Arpa Oy:stä piti tulla valtionavustusta suurempi rahan lähde.

Yhtiö ryhtyi myymään arpoja vuonna 2013. Unelma-Arpa Oy:n arpojen puhelinmyynnistä on tehty reilun kolmen vuoden aikana yli 50 tutkintapyyntöä ympäri Suomea eri poliisilaitoksille. Valtaosa ilmoituksista on rikosilmoituksia. Syyteharkintaan saakka tapaukset eivät ole päätyneet.

Kuluttajavirasto on rekisteröinyt pettyneiltä kuluttajilta 372 yhteydenottoa.

– Vuositahti on ollut reilua sataa. Se on suhteellisen paljon. Kyllä tämä ilmoitusmäärä viestii siitä, että siellä on ongelmia ja toiminnassa aika paljonkin parannettavaa. Markkinoinnissa on ongelmaa, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Tänä vuonna Kuluttajavirasto on saanut Unelma-arvoista yli 120 valitusta.

"Tekstiviestillä olen saanut jo yhden huomautuksen maksamattomista arvoista. Miten minun pitäisi toimia, jotta asia hoituisi? Ainakin usko urheilun tukemiseen on mennyt." (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

"87-vuotias omaishoitaja ja itsekin sairas. Eräänä päivänä soi puhelin, jossa tarjottiin unelma-arpoja. Kerrottiin ettei osteta puhelimitse. Tuli arpoja ja laskuja, laskuja tullut koko ajan." (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

"Mitkään yhteydenotot eivät ole auttaneet ja mahdollinen luottotietojen menettäminen on alkanut vaivaamaan minua henkisesti. Muistan hämärästi, että Unelma-Arvasta on joku minulle soittanut, mutta en missään tapauksessa ymmärtänyt, että tämä keskustelu johtaa siihen, että joudun myymään heidän arpojaan ja tilittämään niitä heille. Toivon, että nämä laskut mitätöidään." (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

Maksukehotus.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valituksia harhauttamisesta

Yle Urheilu tutki ihmisten Kuluttajavirastoon lähettämät viestit seitsemän viime kuukauden aikana. Tutkittuja yhteydenottoja oli yli 80. Viesteistä ilmeni, että ihmisten mielestä heitä on harhautettu ja huijattu.

”Minulle lähetettiin tilausvahvistus arvoista, joita en ole tilannut. Sain 20.7.2016 postissa tilausvahvistuksen, jonka mukaan olisin 12.7.2016 sopinut puhelimessa, että ostan 6 euron hintaisia arpoja. Kuukausilähetys on hinnaltaan 30 euroa + toimitusmaksu euroa/kuukausi. Ja että olisin sopinut kolmen kuukauden sitovasta sopimusjaksosta (yhteensä 96 euroa), jonka jälkeen tilaus jatkuisi toistaiseksi voimassaolevana. Muistan puhelun, mutta en päivämäärää. Muistan, että kuuntelin aluksi mitä oli tarjolla, mutta totesin päättäväisesti, että arpapaketti on liian kallis minulle enkä tilaa sellaista.” (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

”Minulle soitettiin ja puhuttiin urheilusta. Se oli myyntipuhelu, jossa tarjottiin "unelma-arpoja" myytäväksi Valo ry:n toimeksiannosta. En luvannut mitään, mutta puhelun jälkeen tuli tekstiviesti, että kiitos tilauksestanne. Vastasin viestiin ja kiistin tilauksen, lähetin myös sähköpostia. Netistä on löytynyt paljon vastaavia tapauksia.” (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

Ihmiset eivät ole ymmärtäneet tehneensä arpojen kestotilaussopimusta. Kotiin on tullut kerran kuukaudessa arpalähetys, jonka irtisanominen on ollut vaikeaa.

Sopimuksen irtisanominen on ollut valitusten mukaan mahdotonta, sillä yritykseen on ollut vaikeaa saada yhteyttä. Yhteydenoton onnistuessa yritys on vedonnut nauhoitettuun myyntikeskusteluun.  

”Lisäksi kerrottiin, että heillä on nauhoite puhelinkeskustelusta, mikä oli tietysti meille yllätys. Mieheni pyysi saada kuunnella nauhan. Hänelle vastattiin, että sen tilaaminen kestää 4-5 päivää, mutta he soittavat mieheni puhelimeen ja pistävät nauhan pyörimään. Tätä ei koskaan tapahtunut.” (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

”Nyt tuli ulosottovaatimus arvoista, jotka olin jo maksanut. Minulle jäi sellainen kuva puhelinmyynnistä, että 32 eurolla ostin arpoja eikä muuta. Väittävät nauhalla olevan teksti, että olisin tilannut kolme pakettia.” (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

”Viime vuonna tilasin arpapaketteja. Nyt yritys on alkanut taas myymään uusia paketteja. Soittavat 3-4 kertaa päivässä. Olen ilmoittanut, etten halua enää paketteja. Viime viikolla tuli kuitenkin arpoja. Aggressiivista myyntiä. Minulla ei ole sähköpostia, luonani oli henkilökohtainen avustaja. Olen yrittänyt soittaa yhtiöön, siellä ei vastata." (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

"Keinot ovat vähissä"

Kuluttajavirastoon tehtyjen valitusten perusteella monet ongelmat kohdistuvat sairauksista kärsiviin ihmisiin ja vanhuksiin. Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Poliisihallitus, joka kävi ongelmia läpi Valon ja yhtiön johdon kanssa. Kokousmuistiossa Poliisihallitus edellyttää, että heikomman suoja on erityisesti huomioitava markkinoinnissa.

eläkeläinen laskee rahoja.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

”Tytär soittaa, joka hoitaa äitinsä asioita. Äiti asuu vanhainkodissa ja hän on muistisairas. Unelma-arpa on myynyt puhelimitse äidille arpoja. Tytär jo kerran soittanut yritykselle ja sieltä luvattu selvittää asiaa. Nyt heille on kuitenkin tullut perintäkirje. Tytär on soittanut perintätoimistoon, joka on ohjannut olemaan yhteyksissä Unelma-Arpaan.”  (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

Vanhus syö pöydän ääressä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

”Olen saanut maksumuistutuksen arvoista. Toinen maksumuistutus on lähetetty osoitteeseen, jossa asuin kaksi vuotta sitten. En ole missään vaiheessa tilannut mitään arpoja tai edes ollut yhteydessä arpojen myyjään. Minun 10-vuotiaalle pojalle on sen sijaan lähetetty tekstiviesti puhelimeen arvoista. Liittymä on minun nimissä. En halua olla missään tekemisissä tämän firman kanssa." (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

Ilmoitusten perusteella arpoja on lähetetty kotiin, vaikka henkilö ei ole koskaan puhunut puhelimessa Unelma-Arpa Oy:n myyjän kanssa. Myös arpajaisten tarkoitus liikunnan ja urheilun tukemisessa on jäänyt kuluttajille epäselväksi.

“Puhelimitse pyydettiin tukemaan nuorisourheilua ostamalla arpoja 32 eurolla. Arvat tulivat ja kuten myyjä sanoi, sain kuuden euron voiton. Voitto meni johonkin tilille, josta niitä ei voinut siirtää mihinkään. Heidän sivuilta ei selviä mitenkään, miten rahaa käytetään urheiluun ja sitä ei ole kerrottu, ettei voittoja voi nostaa. Nyt on tullut perintätoimistolta kaksi 51,57 euron karhulasku Onecapitalilta, joita en aio maksaa. Pidän firmaa täysin huojauksena ja katson tulleen huijatuksi.“ (Kuluttajan ilmoitus Kuluttajavirastoon)

Kuluttajaviraston ja kuluttaja-asiamiehen keinot puuttua toimintaan ovat rajalliset.

– Vaikka havaitsisimme, että yhtiöllä on suoraan lainvastaista markkinointia, niin me emme voi asettaa taloudellisia sanktioita tai sakkoja. Me lähdemme neuvottelemaan asiasta ja kehotamme yritystä korjaamaan markkinointia. Jos se ei tuota mitään tulosta, niin silloin ne keinot ovat aika vähissä, myöntää Kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Arpajaisluvat myöntävä Poliisihallitus pyysi Unelma-arvoista tehtyjä yhteydenottoja käsiteltäväkseen Kuluttajavirastosta yli vuosi sitten.

– Täytyy muistaa, että meille näkyy yleensä ongelmista vain se jäävuoren huippu. Läheskään kaikki kuluttajat eivät tee ilmoitusta. Meillä ei ole tietoa siitä, miten paljon siellä on oikeasti kuluttajia, joilla on ongelmia tämän kanssa, Väänänen sanoo.

Unelma-Arpa Oy:n toimitusjohtaja muistuttaa, että yhtiöllä on paljon asiakkaita. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli kolme miljoonaa euroa.

- Pitää muistaa, että meillä on aika suuri määrä asiakkuuksia, ja siellä on myös väärinymmärryksiä. Eihän missään bisneksessä voi olla niin, että kaikki asiakkaat ovat täysin tyytyväisiä. Prosessin pitää olla laillinen, ja jokaisen asiakkaan pitää pystyä päättämään, haluaako ostaa tuotetta vai ei. Tämä on uusi konsepti, toimitusjohtaja sanoo.

Rikosilmoituksissa sama kaava

Ympäri Suomea tehdyt tutkintapyynnöt noudattavat samaa kaavaa kuin Kuluttajavirastolle tehdyt ilmoitukset. Eri poliisilaitoksille on kertynyt yli 50 tapausta Unelma-arpojen puhelinmyynnistä vuodesta 2013 saakka. Tänä vuonna Unelma-Arpa Oy:stä tehtyjä tutkintapyyntöjä on kirjattu eri puolilla Suomea 18 kappaletta. Eniten niitä on vuosien aikana tullut Lounais-Suomen poliisilaitokselle.

Poliisi on tutkinut Unelma-Arpa Oy:tä koskevia ilmoituksia pääosin lievän petoksen nimikkeellä. Ilmoituksia on kirjattu eri tutkinnanjohtajille ja eri poliisiasemille riippuen ilmoittajan asuinpaikasta.

– Ilmoituksen tehnyt henkilö on kokenut joutuneensa jonkinlaisen petoksen kohteeksi. Häneltä peritään rahaa arvoista, joita hän ei ole katsonut hankkineensa ja lunastaneensa, eikä ole näin ollen maksuvelvollinen. Se on saanut tekemään ilmoituksen poliisille. Näitä ilmoituksia ei ole juurikaan viety syyteharkintaan asti, kertoo tutkinnanjohtaja Juha Heino Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Jossain tapauksissa tutkinta on päätetty sen takia, että vahinkoa kärsinyt henkilö ja yritys ovat päässeet sopuun.

– Pääsääntöisesti lievä petos on rikoksena asianomistajarikos. Mikäli asianomistaja ei vaadi rangaistusta, niin syyttäjälläkään ei ole syyteoikeutta ellei jotain erityistä syytä ole, tutkinnanjohtaja Heino sanoo.

Siviiliriita-asiat ja sopimusrikkomukset eivät lähtökohtaisesti kuulu poliisille.

– Kansalaisen pitää itse saattaa asia käräjäoikeudessa vireille. Summat ovat pieniä, ja aika harvoin kansalaiset lähtevät viemään prosessia eteenpäin käräjäoikeudessa. Tapauksesta riippuen toisessa osapuolessa löytyy myötätuntoa eli osa on saanut rahansa takaisin, kertoo rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisista.

Yksikään tapaus ei ole päätynyt syyteharkintaan saakka tai käräjäoikeuteen selvitettäväksi.

Liikuntajärjestö Valo on hakenut ja saanut luvan tavara-arpajaisten järjestämiseen Poliisihallituksen arpajaishallinnolta. Tavara-arpajaislupa myönnetään varojen hankkimiseksi yleishyödylliseen tarkoitukseen. Tässä tapauksessa rahaa kerätään liikunnan ja urheilun edistämiseen, ja Valon edustajien mukaan Unelma-arvat ovat urheilun kannalta merkittävää varainhankintaa.

Suosittelemme