– Puhdasta kokaiinia, hieman öljyistä mutta silkkisen pehmeää nenälle, 250 euroa gramma, näin mainostaa tuotteitaan eräs salatussa Tor-verkossa toimivista Silkkitien huumekauppiaista.
Toimitus luvataan suoraan asiakkaan kotiin muutamassa vuorokaudessa. Monet kauppiaat lupaavat myös toimittaa lisämaksusta huumeet maastokätköön.
Silkkitie on suomalainen verkkokauppa, jonne kuka tahansa voi pystyttää pöytänsä ja alkaa kaupitella huumeita. Ostaja lähettää osoitteensa myyjälle salattuna vahvalla PGP-menetelmällä ja maksaa ostoksensa virtuaalivaluutta bitcoineilla. Kauppa ei näy tavallisen netin puolelle, vaan sen käyttöön tarvitaan anonymiteetin takaava Tor-selain.
Silkkitien myyntitiski on kasvanut kuluvan vuoden aikana valtavan pitkäksi. Kokaiinia mainostavan ilmoituksen kaltaisia huumeiden myynti-ilmoituksia on sivustolla 12 400.
Ilmoituksissa myydään kannabista, LSD:tä, muuntohuumeita, amfetamiinia, metamfetamiinia. Useammatkin myyjät kehuvat joulualea. Myös mieskunnolle, eli viagran kaltaisille tuotteille oma osastonsa. Samoin itsepuolustukselle eli aseille. Niitä on kuitenkin tarjolla vain vähän. Viranomaisten aseiden kaltaisen 9-millisen pistoolin saa alle tuhannella eurolla.
Valtaosa tuotteista on kuitenkin huumeita. Kaupanteon yhteydessä asiakkaat arvioivat myyjän, samaan tapaan kuin vaikkapa Airbnb:ssä tai Uberissä.
– Parasta kolaa silkkitiellä ikinä. … Hyvää mutta kallista, kaikki yes. ... No, ennen tästä maksan kuin jatkeista, arvioivat kokaiinia ostaneet asiakkaat. Pelkästään kyseisestä kauppiaasta on kirjoitettu noin 1 500 myönteistä ja kymmenkunta kielteistä arvioita, eli kauppa on käynyt vilkkaasti.
Nimenomaan arvosteluihin perustuva mainejärjestelmä on virtuaalibasaarin ydin.
Ihmiset ostavat mieluiten myyjiltä, jotka ovat saaneet hyviä arvosteluja, ja joilla on paljon tavaraa varastossa, toteaa tietoturva-asiantuntija Juha Nurmi, joka on tutkinut jo vuosia Tor-verkossa käytävää huumekauppaa.
Nurmen johtopäätös ei ole tehty mutu-tuntumalla, vaan se perustuu tarkkoihin tilastollisiin analyyseihin.
Nurmi on yksi parhaita Tor-verkon asiantuntijoita Suomessa. Hän on mm. kehittänyt Ahmia-hakukoneen, jolla voi hakea tietoa verkon pimeältä puolelta.
Huumekaupan seurantaa varten Nurmi ohjelmoi automatiikan, jolla pystyttiin seuraamaan verkon huumekauppaa lähes reaaliajassa vuoden 2014 marraskuun ja vuoden 2015 syyskuun välillä.
Kun kauppias myi huumetta, ja hänen varastonsa väheni vaikkapa 10 grammalla metamfetamiinia, tieto kirjautui Nurmen järjestelmään. Perusteellisen laskennan tuloksena syntyi tarkka arvio siitä, mitä huumeita Silkkitieltä ostettiin vuoden 2014 marraskuun ja vuoden 2015 syyskuun välillä Suomessa.
Yhteensä kauppojen kokonaisarvo oli yli kaksi miljoonaa euroa. Keskimääräinen kauppa oli arvoltaan 84 euroa, mutta 11 kuukauden seurantajaksolla oli myös huomattavasti suurempia kauppoja, joista suurimmassa siirtyi 85 000 euron summa.
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen pitää Nurmen kehittämää menetelmää hyvänä arviona, sillä huumekaupan arvoa on vaikea tutkia.
Esimerkiksi Suomen huumemarkkinoiden kokonaisarvosta ei ole luotettavaa tietoa, eikä Sinkkonen halua edes arvata mikä on Suomen markkinan koko. Sinkkosen mukaan on kuitenkin varmaa, että nimenomaan verkon tarjonta on kasvanut.
Kun Nurmi oli esitellyt tutkimuksiaan julkisuudessa, Silkkitieltä poistuivat tarkat tiedot varastoista, eikä tarkkaa euromääräistä laskentaa tämän vuoden luvuista pysty tekemään.
Tarjonnasta voidaan kuitenkin yhä saada tietoa. Nurmi ja Yle tutkivat yhteistyössä huumeiden tarjonnan kehittymistä kuluvan vuoden aikana.
Nurmi on tallentanut joka kuukaudelta tiedot esillä olleista huumeiden myynti-ilmoituksista. Ilmoitusten määrän perusteella voidaan arvioida huumekaupan kasvua.
Yhteensä Silkkitiellä oli maaliskuussa 2016 esillä 7 400 huumeiden myynti-ilmoitusta. Joulukuussa ilmoituksia oli 12 400 kappaletta. Lukujen perusteella näyttää siis siltä, että tarjonta on lisääntynyt 68 prosenttia.
Joidenkin aineiden tarjonnasta kertovat ilmoitukset ovat lisääntyneet vielä enemmän: Suomessa vielä muutamia vuosia sitten harvinaisen kokaiinin peräti 120 prosenttia yhdeksän kuukauden seurantajaksolla. Nyt kokaiinia tarjotaan noin tuhannessa myynti-ilmoituksessa.
Nurmi kertoo, että Silkkitien alkuaikoina kauppapaikalla myytiin vain pieniä eriä, mutta nyt saatetaan kaupitella jopa puolen kilon erää amfetamiinia. Hän sanoo, että kuluvana vuonna useissa verkon huumekaupoissa liikuteltiin kymmenien tuhansien eurojen summia.
– Kaupan kasvu on jatkunut tänä vuonna. Mukaan on tullut uusia isoja kauppiaita jotka myyvät todella paljon, ja paljon ulkomaisia myyjiä, hän sanoo.
Suomalainen huumekauppa laajentui ulkomaille
Yksi Silkkitien vilkastumisen selittäjä on nimenomaan kansainvälistyminen. Alun perin suomenkielinen ja lähinnä suomalaisia palvellut kauppa laajentui viime vuonna kasvuyrityksen tapaan ja brändäsi itsensä Valhallaksi.
Nurmi sanoo, että Tor-verkossa toimii kymmenkunta merkittävää huumeiden kauppapaikkaa, ja Silkkitie/Valhalla on noussut verkon viiden suosituimman verkkotorin joukkoon, ja ohittanut suosiossa toisen huumeiden ja laittomien palveluiden kauppapaikan, itämerellisesti nimetyn Hansamarketin.
Jos Silkkitie olisi laillinen verkkokauppa, sen perustaja olisi todennäköisesti puhumassa kasvuyritystapahtumissa ja häntä haastateltaisiin talouslehdissä.
Huumemarketin takana mystinen “Kapteeni”
Silkkitien perustajan, Kapteeniksi itseään kutsuvan henkilön tai ryhmän tausta on hämärän peitossa.
Suomalaisuuteen viittaa erityisesti se, että Kapteeni perusti palvelun vuonna 2014 palvelemaan suomalaisia. Monipuoliset tietoturvajärjestelyt taas osoittavat, että hänellä on kokemusta vastaavien ympäristöjen ohjelmoinnista.
Silkkitiellä myydään tavaraa miljoonilla, joten Kapteeni hankkii kaupan avulla satoja tuhansia euroja verotonta tuloa.
Tietoturva-asiantuntija Juha Nurmi
Kapteeni on rakentanut kauppapaikkaansa huolella, ja kertonut antamissaan haastatteluissa maksaneensa sivuston mainostamisesta, juttuvinkkien jakamisesta tiedotusvälineille ja tietoturvapuutteiden paljastamisesta.
Kapteeni on aiemmin perustellut kaupan perustamista ideologisilla syillä, eli huumeiden vapauttamisella, mutta nyt toimintaa näyttää ajavan lähinnä rahanhimo. Silkkitien ansaintamalli perustuu siihen, että Kapteeni ottaa jokaisesta tehdystä kaupasta muutaman prosentin osuuden itselleen.
– Silkkitiellä myydään tavaraa miljoonilla, joten Kapteeni hankkii kaupan avulla satoja tuhansia euroja verotonta tuloa, Nurmi laskee.
Helsingin huumepoliisin johtaja Jukka Paasio sanoo, että tarjoamalla kauppapaikan ja ottamalla rikoshyötyä omaan taskuunsa, Silkkitietä ylläpitävä taho syyllistyy avunantoon huumerikoksissa. Koska kauppapaikan kautta kulkee suuri määrä huumeita ja rahaa, täyttyvät törkeiden rikosten tunnusmerkit, Paasio arvioi.
Yksi Kapteeniin liittyvä seikka on joka tapauksessa varmaa: viranomaiset keräävät tietoja hänen toiminnastaan.
“Huumeita myydään alaikäisille”
Toistaiseksi ruuhka Silkkitiellä näyttää kasvavan. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo, että anonyymi huumekauppa verkossa on tuonut huumeiden pariin myös uusia käyttäjäryhmiä, muiden mukana alaikäiset ostajat.
– Moni huumekauppias ei ole myynyt lapsille. Tullin tutkimissa jutuissa on tullut esiin, että aineita on myyty hyvinkin nuorille ihmisille, hän sanoo.
Sinkkosen mukaan on “päivänselvää” että myös kynnys kauppiaaksi ryhtymiseen on laskenut.
Hän kertoo, että kauppiaat voivat hankkia huumeita eri lähteistä, rakentaa omasta kaupastaan brändiä ja myydä tavaraa eteenpäin.
Näin näyttää käyneen runsaasti julkisuutta saaneen ja hiljattain oikeuskäsittelyyn edenneen Douppikaupan tapauksessa. Pääepäilty oli ulkoisesti vakaata elämää viettänyt, korkeasti koulutettu kolmekymppinen mies, jolla ei ollut aiempaa rikostaustaa.
Esitutkinnan mukaan pääepäilty välitti pienemmille kauppiaille huumeita, joita myytiin esimerkiksi ekstaasikaupaksi ja hamppukaupaksi nimetyissä kaupoissa Silkkitiellä. Toiminta kumppanien kanssa muistutti siis franchising-ketjua.
Käyttäjät arvioivat usein, että maan sisäinen huumeiden postittelu on riskittömämpää kuin tullivalvonnan läpi menevä liikenne.
Sinkkonen sanoo, että tämän vuoksi osa ulkomaisista kauppiaista esittäytyy Silkkitiellä Suomen sisällä toimivina kauppiaina, vaikka lähettääkin huumeensa ulkomailta. Tähän viittaavat Tullin kiinni saamat lähetykset.
Isojen takavarikoiden lisäksi Tulli nappaa jokaisena arkipäivänä kymmenkunta Suomeen tulevaa lääke- tai huumelähetystä.
Erityisesti tullin huomiota ovat kiinnittäneet muuntohuumeet, joita markkinoidaan nimenomaan verkon kautta, jossa käyttäjät myös jakavat kokemuksiaan.
– Vuodessa Tulli törmää 25–30 uuteen aineeseen, hän sanoo.
Kokaiinin tarjonta Suomessa kasvaa
Helsingin huumetutkintaa johtava rikosylikomisario Jukka Paasio selittää Silkkitien kasvua yksinkertaisesti sillä, että Suomen markkinoille on tullut entistä enemmän huumeita. Hän sanoo, että kasvu näkyy joka päivä poliisin arjessa. Työ lisääntyy.
–Huumeita tuodaan entistä enemmän maahan. Myös käyttäjiä saattaa olla enemmän kuin aikaisemmin. Mahdollisuus pysyä tuntemattomana laskee varmasti kynnystä ryhtyä huumeiden ostajaksi tai myyjäksi, hän sanoo.
Paasio kiinnittää huomiota kokaiinin kauppaan. Luksushuumeena tunnetun aineen tarjonta on hänen mukaansa lisääntynyt voimakkaasti niin verkossa kuin katukaupassakin.
– Kokaiini ei ole enää pelkästään yöelämän viihdyke, vaan jopa narkomaanit käyttävät kokaiinia, hän antaa katutason analyysin.
Myös Tulli on törmännyt samaan: vielä muutamia vuosia sitten kokaiinia liikkui Suomessa vain vähän, mutta parina viime vuonna Tulli takavarikoi ainetta kuutisen kiloa.
Katukauppaa käydään kännyköillä
Paasio korostaa, että paljon julkisuutta saaneen Silkkitien lisäksi myös katukauppa on digitalisoitunut. Huumeiden katukauppaa mullistanut tappajasovellus näyttää olevan kännykkään asennettu Tor-selain, ja sen kautta käytettävä Sipulikanava. Huumeita etsivät ja kaupittelevat ihmiset voivat selata sitä samalla, kun liikkuvat kaupungilla.
– Vanhan liiton rikolliset ovat siirtyneet käyttämään nettiä peittääkseen tekemisiään. Henkilöt, jotka ovat aiemmin tavanneet ja sopineet asioita puhelimitse, hoitavat nyt asian älypuhelimen sovellusten avulla, sanoo Paasio.
Salatussa Tor-verkossa toimivalla Sipulikanavalla suuri joukko kauppiaita tarjoaa palveluitaan, ja heitä voi etsiä eri puolilta maata ja eri kaupunginosista.
– Pätevää poretta! Myynnissä erittäin pätevää vauhtia Itä-Vantaalla, vie pitkälle ja ei tule edes laskuja. … Tyytyväinen asiakaskunta, vanhat asiakkaat tietää laadun, mainostaa eräs amfetamiinikauppias.
Keskustelukanavalla myös asiakkaat kertovat tarpeistaan.
– Jos joku ois jossain sörkässä ylimäärästen benejen kanssa, niinku NYT, ni pääsen salamana paikalle (vittu mä haluun nukkumaan…..) ...helpot selväpäiset kaupat.
Tarkemmin ostaja ja myyjä sopivat kaupasta salatussa viestipalvelussa Wickerissä, ja hoitavat kaupan käteisellä rahalla.
Sipulikanavan suosio perustuu osittain siihen, että ihmiset olettavat että poliisi ei pysy näin nopean kaupan perässä. Mutta kyllä me pysymme. Viimeksi eilen saimme kiinni Sipulikanavalla toimineen kauppiaan, sanoo Paasio.
Paasion mukaan usein käy myös niin, että kaupat eivät mene sovitusti, vaan myyjä ryöstää ostajan tai toisinpäin.
Nämä rikokset jäävät herkästi poliisilta pimentoon. Eivät ihmiset kerro, että mennessäni ostamaan huumausainetta minut ryöstettiin.
Nykyiset pakkokeinot toimivat
Viranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että nykyaikaiset salaustekniikat kuten Tor-verkko, VPN-yhteydet, PGP-salaus ja kännyköiden salatut viestipalvelut ovat antaneet rikollisille uusia toimintamahdollisuuksia.
Kukaan Ylen haastattelemista viranomaisista ei kuitenkaan kerro kaipaavansa laajempia valtuuksia viranomaisille verkon valvontaan. Selitys tähän on yksinkertainen: huumekauppiaita ja salakuljettajia jää kiinni nykyisellä keinovalikoimalla.
– Viimeksi eilen (14. joulukuuta) otimme kiinni Tor-verkon kautta toimineen huumekauppiaan. Löysimme amfetamiinia ja nestemäistä ainetta. Samalla löytyi käsiaseen patruunoita, kertoo Paasio.
Pakkokeinoja käytettiin myös toisessa, kesällä esiin tulleessa tapauksessa, jonka tuloksena oli useita rikosilmoituksia törkeistä huumausainerikoksista ja useita henkilöitä saatettin syyteharkintaan.
– Sovimme tapaamisen verkossa, ja pidätimme epäillyn, Paasio paljastaa.
Luuliko hän olevansa tulossa tapaamiseen asiakkaan kanssa?
– Kyllä.
“Otamme Kapteenin kiinni”
Lisävaltuuksien haikailun sijasta Poliisi ja Tulli korostavat tekemiään hankintoja ja rekrytointeja. Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksen johtaja Timo Piiroinen paljastaa, että Keskusrikospoliisissa on työskennellyt jo vuoden ajan erikoisasiantuntija, joka keskittyy Silkkitielläkin käytetyn Bitcoin-valuutan liikkeiden jäljittämiseen.
–Tutkimme, mitä kukakin on myynyt ja ostanut, ja kenen kanssa erilaisissa kauppatilanteissa. Olemme satsanneet tällaiseen analyysiin aivan viime kuukausina, hän sanoo.
Helsingin poliisi puolestaan palkkasi keväällä asiantuntijan, joka keskittyy paljastamaan netin huumerikollisuutta, käytännössä seuraamalla Tor-verkkoa.
Tullissa on jo vuosia seurattu vuosia laillista ja laitonta verkkokauppojen liikennettä, ja kehitetty tähän liittyvää analytiikkaa.
Ylen tietojen mukaan nimenomaan Tulli on tehnyt suuren määrän bitcoin-takavarikoita esiin tulleiden huume- ja muiden rikosten yhteydessä. Pelkästään Douppikauppa-jutussa Tulli takavarikoi virtuaalivaluuttaa noin miljoonan euron arvosta.
Rahavirtojen seuranta on keskeinen verkkorikosten selvittämisen työkalu myös siksi, että data rahavirroista ei haihdu mihinkään. Siksi rikoksia saatetaan selvittää vasta vuosien päästä.
– Vaikka juuri nyt ei osattaisi laskea, kenelle rahat ovat menneet ja mistä ne on nostettu, se saatetaan tehdä myöhemmin. Bitcoinin datajälki on ikuinen, tietoturva-asiantuntijana työskentelevä Juha Nurmi muistuttaa.
Paasio, KRP:n Piiroinen ja Tullin Sinkkonen korostavat tekevänsä verkon huumekaupan tutkinnassa takavuosia huomattavasti tiiviimpää yhteistyötä, ja arvioivat, että Silkkitien perustanut Kapteeni ei pysty piilottelemaan huumerahoineen loputtomasti.
– Uskon että Kapteeni jää kiinni, Jukka Paasio sanoo.
Lisää aiheesta tänään illan A-studiossa TV 1:ssä kello 21.05.