Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maksuhäiriömerkintä ei enää estä verkkopankkitunnusten saamista

Talousongelmissa auttava Takuu-Säätiö pitää silti ongelmallisena sitä, että verkkopankkitunnuksilla tunnistaudutaan myös julkisiin palveluihin.

Sampo Pankin avainlukulista on tietokoneen näppäimistön päällä.
Kuva: Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuodenvaihteessa tapahtuva lakimuutos antaa kaikille kuluttajille yhtäläisen oikeuden perusmaksutiliin ja verkkopankkitunnuksiin.

Uudistuksen jälkeen pankki ei voi estää verkkopankkitunnusten saamista esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän perusteella. Myös toimintarajoitteisten henkilöiden mahdollisuudet saada tili ja nettitunnukset paranevat.

Lakimuutos perustuu EU-direktiiviin. Unionin alueella asuvan henkilön pitää saada pankkitili minkä tahansa EU-valtion pankista. Jos pankki jättää tilin avaamatta, syynä pitää olla joko rahanpesu, terrorismin rahoitus tai pakotteet.

– Jos asiakas pystyy ensimmäistä kertaa pankin kanssa asioidessaan luotettavasti osoittamaan henkilöllisyytensä passin tai henkilökortin avulla, niin lähtökohtaisesti tällaisia esteitä ei pitäisi tulla, sanoo valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale.

Lakimuutos koskee kuluttajia, ei yrittäjiä.

"Pankkien rooli ongelmallinen"

Velkaongelmiin ajautuneita auttava Takuu-Säätiö pitää uudistusta oikeansuuntaisena. Verkkopankkitunnusten puuttuminen on voinut vaikeuttaa pankkiasioiden hoidon lisäksi myös erilaisten julkisten verkkopalveluiden käyttöä, koska niissäkin tunnistaudutaan usein pankkitunnuksin.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtajan Juha Pantzarin mielestä pankkien rooli on hieman ongelmallinen.

– Yhä enemmän esimerkiksi kuntien julkisia palveluita viedään sähköistä tunnistautumista edellyttäviksi. Herää kysymys, että kenen maksettaviksi tunnistautumismaksut tulevat. Henkilökortin käyttäminen ei juuri maksa sen jälkeen, kun kertamaksu on suoritettu ja kortin kustannukset on hoidettu, mutta näiden tunnisteiden käyttäminen maksaa joka ainoa kerta ja yllättävän paljon, Pantzar sanoo.

Takuu-Säätiö käyttää joissakin palveluissaan TUPAS-tunnistusta. TUPAS on pankkien kehittämä ja ylläpitämä tunnistuspalvelu, jota pankit myyvät myös ulkopuolisille kuten valtiolle ja kunnille.

E-laskun tiedot siirtyvät pankkien välillä

Lakimuutoksen tavoitteena on myös tehdä pankin vaihtamisesta nykyistä helpompaa. Vuodenvaihteesta lähtien pankin pitää ilmoittaa asiakkaan uudet maksuyhteystiedot esimerkiksi e-laskujen lähettäjille.

– Kilpailu pankkien välillä tulee tämän johdosta todennäköisesti kiristymään, Taipale sanoo.

– Toki asiakkaan pitää silloinkin ilmoittaa omalle pankilleen, että on vaihtamassa pankkia ja antaa uuden pankin tiedot. Siinä mielessä asiakkaan pitää itsekin olla aktiivinen ja varmistua myös siitä, että laskutustieto on uudessa pankissa tullut voimaan, Taipale sanoo.

Lisäksi lain pitäisi helpottaa pankkien palvelumaksujen vertailua, kun Finanssivalvonta saa tehtäväkseen perustaa vertailua varten uudenlaisen verkkosivuston.

Suosittelemme