Hyppää sisältöön

Tutkimus: Revontulet voivat tuhota otsonia

Revontulien vaikutuksia ilmakehään tutkitaan satelliitilla ja revontulikameralla.

Havainnekuva ERG-tutkimussatelliitista. Kuva: ERG project
Perttu Ruokangas

Revontulet saattavat tuhota otsonia ilmakehässä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Taivaan tulien vaikutuksia tutkivat Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio ja japanilainen Nagoyan yliopisto.

Tutkijoiden mukaan sykkiviin revontuliin liittyvät suurenergiset hiukkaset voivat mahdollisesti aiheuttaa merkittävää otsonituhoa yläilmakehässä.

– Sykkivät revontulet ovat sellaisia, että koko taivas voi sykkiä kuin diskovalot. Ihmiset harvoin kuitenkin katsovat niitä, koska ne tapahtuvat kauneimman revontuliloiston jälkeen ja ovat vähän himmeämpiä taivaalla, johtaja Esa Turunen Sodankylän geofysiikan observatoriosta sanoo.

Turusen mukaan sykkivien revontulten yhteydessä avaruudesta tulevien hiukkausten energia on suurempi kuin normaaleissa revontulissa ja hiukkasvuo tunkeutuu alemmaksi ilmakehässä.

– Se ei kuitenkaan tule meidän stratosfääriin vaan jää aika ylös, yleensä noin 60 kilometrin korkeuteen. Onkin mielenkiintoista tutkia, miten muutokset kytkeytyvät alempaan ilmakehään. Tutkimme, mikä on tämän merkitys maailmanlaajuisesti.

Avaruudesta ihmisille turvallinen

Taivaan tulia tutkitaan uudella revontulikameralla, joka on hankittu viime syksynä Sodankylään.

– Se ottaa taivaasta sata kuvaa sekunnissa eli on nopeampi kuin ihmissilmä. Ihmissilmä ei näe revontulten nopeimpia liikkeitä.

Lisäksi tutkimuksissa käytetään ERG-tutkimussatelliittia, joka laukaistiin tiistaina Japanista. ERG on lyhenne sanoista Exploration of energization and Radiation in Geospace. Satelliitti lentää näillä näkymin noin vuoden ajan. Sen aikaa satelliitin operointiin Japanissa on rahoitusta. Tutkimuksessa on mukana myös Ilmatieteen laitos.

Revontulitutkimuksilla on tutkijan mukaan kunnianhimoinen päämäärä.

– Tämän tyyppisten tutkimusten tarkoitus on selvittää, kuinka saadaan avaruudesta turvallinen ihmisille. Satelliitit saattavat tuhoutua kokonaan magneettimyrskyissä. Meidän pitää ymmärtää, miten nämä ilmiöt syntyvät, jotta voimme lähettää lisää satelliitteja ja kenties muutaman kymmenen vuoden kuluttua myös ihmisiä sinne, Turunen toteaa.

KORJATTU: Hiukkasvuo jää yleensä noin 60 kilometrin, ei kuuden kilometrin korkeuteen, kuten jutussa alunperin luki.

Suosittelemme sinulle