Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tuleva suurkampus kerää sekä kiitosta että kaihertaa mieltä – "Ajan henki on, että halutaan saada systeemistä enemmän irti"

Rahan puute ja tehostamisen tarve ajavat tiedeyliopistoja ja ammattikorkeakouluja tiiviiseen yhteistyöhön. Ouluun on tulossa ammattikorkeakoululle ja yliopistolle yhteinen 20 000 opiskelijan suurkampus.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloja 20.12.2016.
Oulun lisäksi akateemisen koulutuksen ja tutkimuksen yhteistoimintaa on kehitetty vahvasti myös esimerkiksi Vaasassa, Rovaniemellä, Lappeenrannassa ja Tampereella. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Taloudellinen pakko ja tehokkuuden tarve ajavat tiedeyliopistoja ja ammattikorkeakouluja yhä tiiviimpään yhteistyöhön.

– Kyllä ajan henki on se, että halutaan saada systeemistä enemmän irti ja purkaa kaikennäköisiä päällekkäisyyksiä ja hyödyntää synergiaa, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Oulussa yliopistolle ja ammattikorkeakoululle rakennetaan lähivuosina yhteinen pääkampus nykyiselle yliopiston alueelle Linnanmaalle.

Yleinen kehityslinja

Oulun lisäksi akateemisen koulutuksen ja tutkimuksen yhteistoimintaa on kehitetty vahvasti myös esimerkiksi Vaasassa, Rovaniemellä, Lappeenrannassa ja Tampereella. Lappeenrannassa ammatti- ja tiedekorkeakoulun hankkeissa on jopa perustaa yhteinen konserni, joka huolehtisi molempien korkeakoulujen hallinnosta ja tukipalveluista.

Kyllä ajan henki on se, että halutaan saada systeemistä enemmän irti ja purkaa kaikennäköisiä päällekkäisyyksiä ja hyödyntää synergiaa

Jouko Niinimäki

Oulussa ei olla vielä näin pitkälle menossa, mutta odotukset yhteisestä kampuksesta ovat suuret. Niinimäki korostaa, että yhteiskampus tarjoaa opiskelijoille samalla uusia kouluttautumismahdollisuuksia, kun opintoja voi entistä sulavammin koota myös toisen korkeakoulun tarjonnasta.

Muutokset aiheuttaneet myös kritiikkiä

Korkeakoulujen virallinen kanta on, että muutokset tuovat pääasiassa hyötyä ja parantavat sekä opetuksen että tutkimuksen mahdollisuuksia. Silti muutokset ovat aiheuttaneet myös kovaa kritiikkiä varsinkin ammattikorkeakoulun opiskelijoissa.

Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKO on ollut tyytymätön muun muassa tapaan, jolla ammattikorkeakoulua on muutoshankkeen edetessä kohdeltu. Opiskelijoiden mukaan ammattikorkeakoulun siirto Linnanmaalle on tehty erityisesti yliopiston ja kaupungin ehdoilla.

Yliopisto on tässä ollut hyvin pitkälle mahdollistaja eli olemme suostuneet siihen, että tyhjennämme tiloja

Jouko Niinimäki

Mieltä on kaihertanut myös siirtyminen kaupungin tuntumasta kymmenen kilometrin päähän Linnanmaalle.

Yliopistolla on kritisoitu sitä, ettei suurista linjoista ole keskusteltu avoimesti ennen päätösten tekoa. Marraskuun jälkeen yliopistolla on nyt perustettu suunnitteluryhmiä, joissa myös henkilökunnalla ja opiskelijoilla on edustajansa mukana.

– Yliopisto on tässä ollut hyvin pitkälle mahdollistaja eli olemme suostuneet siihen, että tyhjennämme tiloja. Itse muuttoasiat ja vuokrasopimukset ovat sitten olleet Suomen yliopistokiinteistöjen ja ammattikorkeakoulun välisiä asioita eikä yliopisto ole ollut niissä ollenkaan mukana, Jouko Niinimäki kertoo.

Ouluun 20 000 opiskelijan kampus

Ammattikorkeakoulun muutto yliopiston kampukselle käynnistää samalla poikkeuksellisen muutto- ja peruskorjausruljanssin. Neljälle tuhannelle humanistisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijalle ja työntekijälle joudutaan etsimään ja remontoimaan uudet tilat kampusalueen keskustasta.

Nykyiset tiedekuntien tilat peruskorjataan ammattikorkeakoulun käyttöön. Niiden lisäksi ammattikorkeakoulu saa käyttöönsä eläinmuseon tilat. Eläinmuseolle etsitään uudet tilat kasvitieteellisen puutarhan tuntumasta.

Muutosten jälkeen Oulun Linnanmaalle on tulossa noin 20 000 opiskelijan yhteiskampus.

– Ihan lyhyellä tähtäimellä muutokset näkyvät lähinnä ihmisten määrässä, mutta jo vähänkin pitemmällä tähtäimellä nähdään sitten myös positiivisia vaikutuksia, Niinimäki arvioi.

Oulun ammattikorkeakoulun ja yliopistojen tilojen sijoittuminen Linnanmaan kampusalueelle.
Ammattikorkeakoululle tulee Linnanmaan kampukselle yhteensä noin 23 200 neliön tilat. Humanistinen ja kasvatustieteellinen tiedekunta saavat uudet tilat kampuksen keskialueelta vuosien 2017 ja 2018 aikana. Samalla yliopiston tilat supistuivat noin 15000 neliöllä. Kuva: Oulun yliopisto

Suosittelemme