Suomalaiset ja irakilaiset ovat jälleen neuvotelleet irakilaisten vapaaehtoisesta paluusta ja pakkopalautuksista Irakiin, sisäministeriö tiedottaa. Suomalaiset tapasivat alkuviikosta Bagdadissa Irakin sisäministerin ja oikeusministerin sekä siirtolaisministeriön, ulkoministeriön ja pääministerin kanslian ylintä johtoa.
Irakin sisä- ja siirtolaisuusministerit on kutsuttu Suomeen jatkamaan keskusteluja. Suomen sisäministeriön mukaan myös Irakin pääministeri ja ulkoministeri on tarkoitus kutsua Suomeen.
Suomalaiset esittivät irakilaisille, että maat tekisivät yhteistyötä, jotta saataisiin matkustamiseen vaadittavat dokumentit niitä vailla oleville palautettaville irakilaisille.
Entistä harvempi irakilainen saa turvapaikan Suomesta, sillä viranomaiset katsovat Irakin olevan ainakin osin turvallinen maa.
Suomi ei enää myönnä väliaikaisia oleskelulupia ihmisille, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa Suomesta, mutta joita ei voi palauttaa vastentahtoisesti heidän kotimaahansa kuten esimerkiksi Irakiin. Päätös on johtamassa paperittomien eli ilman oleskelulupaa Suomessa elävien joukon kasvamiseen.
Pakkopalautus on vihonviimeinen vaihtoehto.
Päivi Nerg
Yli 20 000 irakilaista haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna. Tänä vuonna hakijoita on ollut 1 200. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on avustanut tänä vuonna noin 1 400 irakilaista palaamaan Suomesta Irakiin vapaaehtoisesti. Saman verran on palannut poliisin järjestämillä lennoilla.
– Pakkopalautus on vihonviimeinen vaihtoehto, kuvailee sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, joka oli Irakissa neuvottelemassa.
Hän kuitenkin muotoilee, että "jos ihmisellä ei ole oikeutta olla tässä yhteiskunnassa täysivaltaisena jäsenenä, on parempi löytää mekanismi palauttaa hänet pakolla kotimaahansa".
Nergin mukaan Irakin sisäministeriön edustajat näkevät asian samalla tavalla. Esimerkiksi rikoksia tehneitä on palautettu vastoin heidän omaa tahtoaan Suomesta Irakiin. Tällaisia palautuksia on Nergin mukaan tehty yksittäisiä eli esimerkiksi kerran kuukaudessa.
Nergin mukaan Irakin kanssa käytävien neuvottelujen tavoite on nyt, että Suomi ja Irak voisivat sopia kuinka vapaaehtoiset paluut hoidetaan Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n kautta ja kuinka yksittäisten pakkopalautettavien prosessi hoidetaan. Irakin hallinnon tavoite on kannustaa vapaaehtoiseen paluuseen.