Teleoperaattori DNA ennustaa dataliikenteen kymmenkertaistuvan mobiiliverkossa seuraavan viiden vuoden aikana. Kiinteässä verkossa kasvu on maltillisempaa, mutta sielläkin liikenne kolminkertaistuu 2021 mennessä.
DNA:n kuluttajaliiketoiminnan palveluiden johtaja Pekka Väisänen kertoo, että keskeinen syy dataliikenteen kasvulle on nettiin kytkeytyvien mobiililaitteiden määrän lisääntyminen. Samanaikaisesti videon laatu paranee dramaattisesti.
– Videoliikenteen määrä moninkertaistuu, kun siirrytään entistä tarkempaan terävyyteen: Aluksi HD-lähetykseen ja sitten ultra-HD:hen. Viimeisenä pankin räjäyttää virtuaalitodellisuus (vr), joka tulee koteihin lähivuosina, Väisänen sanoo Ylen haastattelussa.
Esimerkiksi tutkimus- ja konsultointiyhtiö Gartner ennustaa, että vr-laitteita myydään ensi vuonna 6,3 miljoonaa kappaletta. Gartnerin mukaan viime vuonna laitteita myytiin 140 000 kappaletta.
Kiinteän laajakaistan renessanssi?
Virtuaalitodellisuus-pelien ja -palveluiden yleistyminen asettaa tiedonsiirrolle aivan uudenlaisia vaatimuksia. DNA:n mukaan tämä vahvistaa valokuituun pohjaavan kiinteän laajakaistan asemaa.
– Uskomme, että kiinteän laajakaistan penetraatio (osuus kaikista liittymistä) tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina. Datan käytön kasvu on niin suurta, että se edellyttää kiinteätä laajakaistaa varsinkin kaupungeissa, Väisänen sanoo.
Kiinteän laajakaistan "uudesta noususta" ei kuitenkaan voida vielä puhua. Täysin valokuitukaapelilla toteutettuja kiinteitä laajakaistaliittymiä oli Viestintäviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden lopussa 82 000 kappaletta. Liittymien määrä nousi yli kolmanneksella vuoden 2014 tasolta.
Määrä on kuitenkin vähän kun otetaan huomioon, että kiinteitä laajakaistaliittymiä oli viime vuoden lopussa yhteensä yli 1,7 miljoonaa. Samaan aikaan pelkkään tiedonsiirtoon käytettyjä mobiililaajakaistaliittymiä oli yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Eroon kuparikaapelista
Väisäsen mukaan käynnissä on kehitys, jossa kotitaloudet uusivat kupariseen puhelinverkkoon nojaavia laajakaistaliittymiä.
Moni kotitalous valitsee 4G-verkossa toimivan mobiililaajakaistan, sillä valokuitua tai nopeaa kaapeliverkkoa ei ole kaikkialla tarjolla.
Esimerkiksi DNA:n keväällä julkistama, gigaluokan nopeudella toimiva, valokuituverkko on nyt aluksi tarjolla vain pääkaupunkiseudulla ja sen jälkeen Oulun alueella. DNA laajentaa verkkoa ensi kesään mennessä Suomen suurimmissa kaupungeissa.
Ensi vuosikymmenellä kiinteä valokuituliittymä saa kotitalouskäytössä haastajan myös 5G-verkosta. 5G:n standardointityö on kuitenkin vielä kesken: kuluttajat pääsevät nauttimaan sen nopeuksista vasta 2020-luvun alkupuolella.