Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Oolannin sodassa napattu Bomarsundin risti päätyi hyvään hoitoon Ranskaan

Risti ja Bomarsundin taistelu ovat näkyvästi esillä ranskalaisessa Muret'n kaupungissa.

Eglise Saint-Jacques, Boomarsundin ristin koti 1905-2011.
Eglise Saint-Jacques, Boomarsundin ristin koti 1905-2011. Kuva: Ismo Nykänen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Britti- ja ranskalaisarmeijalle ei jäänyt juurikaan sotasaaliiksi kelpaavaa, kun he valtasivat Ahvenanmaan Bomarsundin linnoituksen elokuussa 1854.

Linnoitus ja sen sisällä ollut venäläisarmeijan ortodoksinen kirkko olivat kärsineet tuhoja Krimin sodan Itämeren operaation tykkitulessa ja maihinnousussa, ja lopulta linnoitus räjäytettiin punatiiliseksi rauniokasaksi.

Jokin raunioissa kiinnitti  kuitenkin ranskalaiskenraali Adolphe Nielin (1802–1869) huomion. Kullattu pronssi saattoi kimaltaa juuri oikeaan aikaan kivikasasta.

Niinpä Bomarsund ei jättänyt Nieliä ilman tuliaista. Bomarsundin kirkon uusbysanttilainen 2,5-metrinen risti lähti kohti Nielin kotimaata, hänen mukaansa kristillisyyttä puolustavana ortodoksisena symbolina.

Uusi koti Muret'n kaupungista

Museo Muret Ranska.
Bomarsundin risti museossa. Kuva: Ismo Nykänen / Yle

 – Toin sen Ranskaan kunnioittakseni Muret'n kaupunkia. Toivon, että maanmieheni säilyttävät hyvillä mielin tätä vaatimatonta voitonmerkkiä, Niel kuvaili tunteitaan.

Kullattua pronssia oleva Bomarsundin risti oli aina vuoteen 1905 Nielin suvun hallussa, mutta perhe päätti lopulta luopua siitä.

Niel oli syntynyt Toulousen eteläpuolella sijaitsevassa Muret’ssa, ja suku lahjoitti ristin Muret'n seurakunnalle. Risti sai uuden kodin Saint-Jacques de Muret'n kirkossa.

Eglise Saint-Jacques'in historia ulottuu sen romaanityyliseen perustamisvaiheeseen vuosille 1159–1165. Kellotorni rakennettiin 1300-luvulla languedocilais-goottilaiseksi.

Museoon vuonna 2011

Seuraavat vuosisadat laajensivat kirkkoa ja nykyasunsa se sai 1800-luvulla. Bomarsundin ristille kirkko oli kotina aina vuoteen 2011 asti, jolloin se siirrettiin Muret'n Clement Ader & Les Grandes Hommes -museoon.

Vuonna 2006 risti luetteloitiin Ranskan historiallisten monumenttien täydennyslistaan.

Bomarsundin risti on tänä päivänä marsalkka Nielin muistoesineiden joukossa omassa näyttelysalissaan Clement-Ader-museossa, joka sijaitsee Garonne-joen kupeessa kauniissa puistikossa.

Bomarsundin taistelusta vieraille kerrotaan seikkaperäisesti. Tarkkasilmäinen voi löytää rististä kaiverrussigneerauksen "Virebent".

Brittien nappaama kello palasi Ahvenanmaalle

Brittilaivaston upseerit nappasivat mukaansa Bomarsundin ortodoksisen kirkon kellon. Se kulkeutui sotasaaliina aina Toweriin saakka.

Sieltä se siirtyi seitsemän vuosikymmenen jälkeen kauppatavarana takaisin Ahvenanmaalle. Sundin seurakunta tahtoi kellon itselleen, muttta maarianhaminalaiset pitivät sen ja se on nyt yksi Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkon kolmesta kellosta.

Murskatun linnoituksen tiilet kelpasivat rakennusmateriaaliksi niin lähelle kuin kauemmaksikin – Helsingissä Uspenskin katedraalin seinätkin kantavat tarinaa Bomarsundista.

Palkittu kenraali nousi ministeriksi

Museo Muret Ranska.
Marsalkka Adolphe Niel, Bomarsundin valloittaja. Kuva: Ismo Nykänen / Yle

Ranskalaislaivaston kenraalin Adolphe Nielin sotataktiikka onnistui Ahvenanmaalla ja syyskuussa 1855 Niel käytti kokemustaan ratkaisevassa Sevastopolin piirityksessä Krimillä.

Niel palkittiin ansioistaan Ranskan kunnialegioonan suurristillä.

Sittemmin Niel työskenteli Napoleon III:n palveluksessa sotaministerinä ja hänen tittelikseen tuli marsalkka-ministeri.

Ismo Nykänen, Muret, Ranska

Suosittelemme