Yhden miehen tulosyksikkö istuu kalliolaisen kapakan pöytään. Punanuttuinen mies kaivaa kassistaan Pohjois-Helsingin kartan ja suunnittelumuistion. Jouluaattoon on kaksi päivää.
Mies on joulupukki eikä halua pilata yllätyksiä kertomalla tarkkaa henkilöllisyyttään, joten puhutaan vain etunimellä Jouni-pukista. Jouni-pukki on alan markkinajohtajia Pohjois-Helsingin alueella. Parhaimpina aattoina hän on tehnyt jopa 19 pukkikeikkaa, ja tänäkin vuonna varauskirja on täynnä: 15 taloutta, ensimmäinen kello 13.15 ja viimeinen kello 19.20.
Kaksi päivää ennen aattoa Jouni istuu viimeiseen suunnittelupalaveriin. Hän piirtää kartalle kohteet ja tarkistaa sovitut ajoitukset tietokoneelta tulostamastaan listasta.
Minuutintarkka logistinen kudelma
Tehokkaan joulupukin aattoillan suoritus on pikkutarkka logistinen kudelma. Materiaalivirran on kuljettava vain kuuden–seitsemän tunnin mittaisen työvuoron aikana asiakkaalle ajallaan.
Tämän vuoksi Jouni ottaa keikkoja vain pienelle alueelle Pakilassa ja Tapaninkylässä. Hän ehtii käydä kahdessa tai kolmessa kodissa tunnissa. Mitä enemmän keikkoja, sitä lihavampi on aaton tilipussi.
– Jos lähtee ajamaan kauemmas, menettää keikkoja. Tänä vuonna jo Tuusulanväylän ylitys Pakilasta Tapanilaan syö minulta ajallisesti yhden keikan, kun siirtymään menee 20 minuuttia. Mutta vanhat asiakkaat haluavat saman pukin kuin edellisvuonna, ja haluan palvella heitä.
Yhdessä taloudessa voi olla helposti 5–10 asiakasta, etenkin jos paikalle kokoontuu sukulaisia tai ystäviä. Vakiintunut kesto joulupukin vierailulle on vain 10–15 minuuttia, mutta elämyksen on oltava onnistunut ja tiukasta aikataulusta huolimatta tekemisessä on pidettävä kiireettömyyden tuntu.
Vastuu tästä on pukin harteilla. Epäonnistumiset uhkaavat etenkin nettiaikana seuraavan joulun asiakaspotentiaalia. Jounin mukaan yhteisen näytelmän perinne helpottaa aikataulussa pysymistä. Ajan kuluminen pitää tuntea, sillä kelloa ei voi katsella. Myös kännykkä pysyy autossa.
– Joissain perheissä halutaan ensin vähän laulella. Pukki on yleensä se joka aloittaa lahjojen jakamisen ja nimittää sitten jotkut suurin piirtein lukutaitoisista lapsista aputontuiksi jatkamaan jakoa. Tässä vaiheessa yleensä vanhemmat auttavat huomauttamalla, että pukilla on varmasti kiire seuraavaan paikkaan. Lapsetkin saattavat katsoa että saisi tuo pukki tuosta jo häipyä, jotta saa keskittyä lahjoihin.
– Jos lasten ohjelmanumeroita on paljon, niin pieni tuskastuminen voi hiipiä pukilla pintaan. Eihän siinä voi sanoa lapsille, että lopettakaa nyt se laulaminen ja lahjat jakoon. On osattava lähteä tyylikkäästi.
Sisäpiiritieto hankitaan etukäteen
"Joulunviettomme alkaa jo toukokuussa", laulaa Juice Leskinen kappaleessaan Sika. Jounin pukkisesonki alkaa lokakuussa, jolloin hän lähettää tekstiviestejä asiakasrajapintaan.
– Kysyn vanhoista paikoista, onko pukille tänä vuonna tarvetta. Ainakin muutama yleensä ilmoittaa että on, ja sitten laitan noin neljä viikkoa ennen joulua ilmoituksen nettiin.
Joulun alla Jouni pitää täydentyvää kohdelistaa ulottuvillaan. Asiakkaan soittaessa hän voi tarkistaa heti, pystyykö ottamaan keikan. Vielä jouluviikollakin puhelin soi, mutta tälläkin kertaa viime hetken tiedustelijoille on tarjolla enää "ääriaikoja" eli illan viimeisiä käyntejä kello 19.30 tai 20. Ne menevät aatonaattona, jos menevät.
Jouluviikko on myös viimeisten silausten ja tiedusteluvaiheen aikaa.
– Tässä bisneksessä sisäpiiritietojen käyttö ei ole paheksuttavaa. Etukäteen kyselen vanhemmilta sisäpiiritietoja lapsista, harrastuksista ja kuulumisista, ja kirjaan ne muistiin. Lapsille voi sitten sanoa, että tontut ovat kertoneet heidän tekemisistään.
Reitti tiedustellaan etukäteen pikku-Seatilla
Jouni alkaa muuttua Jouni-pukiksi kaksi päivää ennen aattoa. Hän silittää punaisen nutun, tarkistaa parran ja muun välineistön kunnon ja lähtee kuskina toimivan kaverinsa kanssa kierrokselle tarkistamaan reitin. Autossa ei ole navigaattoria, joten etenkin uusien kohteiden tiedustelu on ehdottoman tärkeää. Tämän vuoden paikoista kahdeksan on uusia ja seitsemän vanhoja.
– Omalla alueellani on välillä niin hemmetinmoisia rivitalokomplekseja, että niissä voi mennä vartti pelkän oven löytämiseen. Kierroksella pystyy arvioimaan myös kävelyaikoja parkkipaikalta ovelle, ja pohtia mihin auto kannattaa jättää kun penskat ovat aattona kuitenkin nenä ikkunassa. Ei ole hyvä, jos he näkevät pukin nousevan Toyota Corollasta.
Jounin rekikalusto aattona on kuski-kaverin kymmenvuotias pikku-Seat.
– Toledon terästä, Jouni kehaisee.
Ennen aattoa Jouni tulostaa vielä aaton kulun tietokoneeltaan. Tulosteiden yläreunassa lukee TOP SECRET. Jouni opiskelee vielä kerran lasten nimiä ja harrastuksia sekä palauttaa mieleensä vanhempien kertomia yksityiskohtia.
– Aattona tietoja ehtii kerrata vielä siirtymien aikana. Haasteita ovat yhteiset joulunvietot, joissa voi olla vaikka kahdeksankin lasta. Nimet ja harrastukset yritän aina muistaa, mutta tiukassa paikassa pukki voi vedota dementiaan, Jouni naurahtaa.
Bensat ja ilmoittelu juoksevia kuluja, vaatteet kertaluonteinen erä
Jounin palvelupaletti on perinteinen: kokeneen pukin luontevaa turinointia, huolitellun ja uskottavan olemuksen ja lahjojen jakoa.
Palvelustaan Jouni ottaa 70 euroa, eli hän on pääkaupunkiseudulla keskihintainen pukki. Hintahaitari on noin 50–100 euroa, ja kalleimmilla pukeilla on usein mukanaan apuri tai he tarjoavat poikkeuksellisen laadukasta pukeutumista tai esiintymistä, kuten musisointia.
Jouni tienaa siis aatosta noin tuhat euroa. Kun siitä laskee pois kulut, tienestit ovat muutaman tunnin työstä varsin mukavat. Netti-ilmoitus maksaa noin 40 euroa, ja bensakulut tiedustelureissu mukaan lukien ovat noin 30 euroa. Auton käytöstä kuski ei veloita kaveriltaan mitään. Varusteidensa hinnaksi Jouni arvioi noin sata euroa.
– Mutta varustekulut ovat kertaluonteinen erä. Niitä ei tarvitse uusia kuin viiden–kymmenen vuoden välein. Eli juoksevat kulut ovat noin 70 euroa, yhden pukkikeikan verran, Jouni laskee.
Hän toimii myös managerina: keikkaa alkoi jo useita vuosia sitten tulla niin paljon, että Jouni rekrytoi mukaan kaverinsa eli Pekka-pukin. Jouni hoitaa molempien listat eli reittisuunnittelun, ja Jouni ja Pekka tekevät kierrokset itsenäisesti samalla alueella. Tämä tuo toimituksiin joustoa, kun asiakkaille ei tarvitse myydä jo joulukuun alussa pelkkää ei-oota.
"Tulee hyvä mieli, kun perheissä pidetään lapsista huolta"
Kello 13 aattona alkaa Jouni-pukin kierros. Mutta miksi hän vetää nutun niskaansa jo 21. kerran ja lähtee ruumiillistamaan joulua ihmisten luo?
– Rahalla on tietysti oma merkityksensä. Mutta minäkin olen poikamies ja sukulaisjoulut ovat makuasia. Toinen vaihtoehto on istua kotona yksin tai istua baarissa.
Ennen kaikkea pukkeilu tarjoaa Jounille kurkistuksen joulutunnelmaan.
– Tulee hyvä mieli kun näkee, että perheissä pidetään lapsista huolta.