Hyppää sisältöön

Helsingin valtuustossa naiset puhuvat lähinnä sosiaaliasioista, miehet Guggenheimista

Yle Svenskan selvityksen mukaan Helsingin kaupunginvaltuuston puheenvuoroissa näkyy jako miesten ja naisten suosimiin aiheisiin.

Helsingin kaupunginvaltuusto vuonna 2013.
Helsingin kaupunginvaltuutossa istuu 45 miestä ja 40 naista. He eivät käytä tasaisesti puheenvuoroja, vaan aiheet ovat jakautuneet sukupuolen mukaan. Kuva: Helsingin kaupunki / Pertti Nisonen
Varpu Helpinen

Naiset ja miehet politikoivat eri aiheista Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Asia käy ilmi Yle Svenskan tekemästä selvityksestä, jossa vertailtiin valtuustossa pidettyjä puheenvuoroja kuluneen syksyn aikana.

Pääsääntöisesti miehet hallitsevat kaupunkisuunnitteluun liittyviä keskusteluja. Naiset haluavat vaikuttaa, kun valtuustossa päätetään sosiaaliasioista.

Esimerkiksi Guggenheim-keskustelussa 70 prosenttia puheenvuoroista käyttivät miehet. Naiset taas olivat 70-prosenttisesti enemmistössä, kun valtuusto keskusteli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta viime kuun alussa.

"Paljon työtä tehdään myös kulisseissa"

Ensimmäistä kauttaan valtuustossa istuva vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo on huomannut puheenvuorojen aiheiden jakautumisen sukupuolen perusteella.

– Se on mielestäni iso ongelma. Se voi johtaa siihen, että sosiaali- ja terveysasioita ei arvosteta yhtä paljon, ja se voi vaikuttaa edelleen niiden saamiin resursseihin. Kaupunkisuunnittelu saa tuosta noin vaan miljoonia, Honkasalo sanoo.

Kokoomuksen Ulla-Maija Urho toivoo asiasta avointa keskustelua.

– Eihän se saisi olla näin, että on yhä vanha jako koviin miesten aiheisiin ja pehmeisiin naisten aiheisiin, Urho ihmettelee.

Toisaalta Honkasalo muistuttaa, että puheenvuorot valtuustosalissa kertovat vain osan siitä, kuinka aktiivisesti valtuutettu toimii kaupunkilaisten hyväksi.

– Paljon työtä tehdään ja puheenvuoroja käytetään kulisseissa, Honkasalo muistuttaa.

Keskustan Laura Kolbe toteaakin, että valtuustosali on elävä teatteri.

Helsingin 85 valtuutetuista 40 on naisia ja 45 miehiä.

Marianne Sundholm/ Yle Huvudstadsregionen

Suosittelemme sinulle