Hyppää sisältöön

Riikka Venäläisestä tulee tammikuussa Ylen toinen päätoimittaja

Uusi päätoimittaja: “Riippumattomuuden puolesta olen valmis menemään vaikka roviolle”

Uusi päätoimittaja Riikka Venäläinen sanoo, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan tärkein tehtävä on välittää luotettavaa tietoa ja valvoa yhteiskunnallisen vallan käyttöä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Riikka Venäläisestä tulee 9. tammikuuta 2017 alkaen Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja. Nykyinen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen jatkaa tehtävässään vastaavana päätoimittajana.

Kahden tai useamman päätoimittajan malli on käytössä useimmissa suurissa suomalaisissa tiedotusvälineissä.

Venäläisen vastuulla on päivittäisen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaminen.

– Tämä on vastuullinen tehtävä, jossa sekä yleisön että työyhteisön luottamus ansaitaan tekemällä. Nyt ei ole suurten linjapuheiden aika. Loppiaisen jälkeen kääritään hihat ja ryhdytään töihin, Venäläinen kommentoi nimitystä.

– Riikka on sekä Helsingin Sanomien päätoimittajana että Ylen yhteiskuntatoimituksen päällikkönä osoittanut kykynsä tehdä harkittuja ja vastuullisia päätöksiä vaativimmissakin tilanteissa. Hän on Suomen johtavia journalisteja ja parhaita journalismin kehittäjiä, Jääskeläinen kommentoi.

Venäläinen on ollut tähän asti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan yhteiskuntatoimituksen päällikkö. Hän on myös toiminut muun muassa Helsingin Sanomissa useissa päällikkötehtävissä, päätoimittajana ja vt. vastaavana päätoimittajana.

Venäläinen sanoo olevansa ylpeä Ylestä ja sen työntekijöistä.

– Päätoimittajan tehtävä on pitää huolta riippumattomuudesta ja tasapuolisuudesta. Työn ydintä on tehdä journalistisia linjauksia, tukea toimitusta ja tarjota tekijöille vahva selkänoja vaikeissakin tilanteissa. Tärkein tehtävämme on välittää luotettavaa tietoa ja valvoa yhteiskunnallisen vallan käyttöä.

“Tällä haetaan selkeyttä”

Jo perjantaina kerrottiin, että Venäläisestä tulee päivittäisestä johtamisesta vastaava päällikkö.

– Tehtävä ja vastuualue on sama, mikä jo perjantaina kerrottiin. Riikka vastaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päivittäisestä johtamisesta ja journalistisesta suunnittelusta. Päätoimittajan nimike sopii tehtävänkuvaan ja on selvä ja ymmärrettävä, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläinen sanoo, ettei ole noin 1000 ihmisen organisaation johtajana voinut itse osallistua päivittäiseen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtamiseen arjessa riittävästi.

– Tällä haetaan nyt selkeyttä, Jääskeläinen sanoo.

Miksi titteliä ei kerrottu jo perjantaina, kun tehtävänkuvien muutoksista kerrottiin?

– Halusimme harkita asiaa vielä. Olen nyt esittänyt tätä toimitusjohtaja Lauri Kiviselle ja hän on esitykseni hyväksynyt, Jääskeläinen sanoo.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää muutosta hyvänä.

– Halusimme selventää journalistista vastuuta ja varmistaa, että jokaisella toimittajalla on lähellään esimies, jonka kanssa voi tarvittaessa käydä keskustelun linjauksista. Riikalla on vahva osaaminen kantaa päätoimittajan vastuuta ja johtaa päivittäistä uutistyötä, Kivinen kommentoi.

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen sanoo, että Riikka Venäläisellä on vahva osaaminen päätoimittajan työstä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

"Ammattitaidolla ja kokemuksella on merkitystä"

Venäläinen on ensimmäinen nainen Ylen päätoimittajana.

– Ammattitaidolla ja kokemuksella on merkitystä, ei sukupuolella, hän sanoo.

Venäläinen kokee, että yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on journalismin kehittäminen ja laadun jatkuva parantaminen, kun yleisön mediankäyttö muuttuu kovaa vauhtia.

– Sitä teemme yhdessä toimituksen kanssa. Se tarkoittaa tarkkaa faktantarkistusta ja lähdekritiikkiä, mutta myös uudenlaisia kerrontatapoja ja juttumuotoja sekä editoivaa ja keskustelevaa työkulttuuria. Journalismin ytimissä on myös asioiden suhteuttaminen eli sen punnitseminen, mikä on kunkin asian yhteiskunnallinen painoarvo.

Riikka Venäläinen tahtoo myös kuunnella alaisiaan.

 – Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisäinen journalistinen linjatyö on aloitettu viime elokuussa. Kevään aikana osallistamme koko henkilökuntaa linjan rakentamiseen. Koska olemme julkisen palvelun toimija, meiltä pitää voida odottaa parasta mahdollista journalistietiikkaa. Se on tae sille, että voimme tehdä kovaa ja kriittistä journalismia.

– Riippumattomuuden puolesta olen valmis menemään vaikka roviolle.

Suosittelemme sinulle