Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ilmailijat saavat jatkoaikaa Malmin kentällä – "Tämä on ilouutinen meille"

Helsinki vuokraa Malmin lentokenttäyhdistykselle noin neljänkymmenen hehtaarin alueen vuosille 2017-2019. Yhdistyksen mukaan yksi kiitotie riittää ilmailun jatkumiselle.

Malmin lentokentällä järjestettiin juhlalentonäytös lentokentän 80-vuotisjuhlan kunniaksi elokuussa 2016.
Malmin lentokentällä järjestettiin juhlalentonäytös lentokentän 80-vuotisjuhlan kunniaksi elokuussa 2016. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Malmin Lentokenttäyhdistys ry ja Helsingin kaupunki ovat tehneet sopimuksen, joka mahdollistaa lentotoiminnan jatkumisen vuoteen 2019 saakka.

Malmin Lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg on ilahtunut siitä, että yhteistyö on sujunut viranomaisten sekä Finavian kanssa ja sopimukseen on päästy.

Hänen mukaansa sekä lentäjät, kentän yrittäjät että lähialueen asukkaat ovat tyytyväisiä sopimukseen.

– Tämä on aivan ilouutinen meille. Paljon työtä on tehty, ja paljon on vielä tehtävänä. Jatkoaikaa saatiin vuoden 2019 loppuun saakka, ja sen on hieno juttu. Muuten riskinä oli, että lentotoiminta olisi loppunut. Se ei olisi ollut lentäjien kannalta yhtään hyvä asia.

Kaupunki haluaa asuntoja lentokentän alueelle

Helsingin kaupunki on päättänyt rakentaa Malmin lentokentän alueelle asuntoja noin 25 000 ihmiselle 2020-luvulla. Lambergin mielessä elää pieni toivo siitä, että lentäjät voisivat jatkaa kentän käyttöä jossain muodossa vielä silloinkin.

Kyllä ilmailu jatkuu Malmilla kuten aikaisemmin.

Malmin Lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg

– Näyttää siltä, että alueelle ei välttämättä rakenneta vielä ihan 2020-luvulla paalutusta, vaikka se on tällä hetkellä kaupungin virallinen kanta. Se on varmaan syy siihen, että tämä sopimus jatkuu sinne asti, mutta voisi kuvitella, että mahdollisuuksia jatkamiseen pidemmälle löytyy, jos rakentaminen viivästyy.

Lennonjohto poistuu Malmilta

Lentokenttäyhdistys jatkaa Malmin lentokentän operointia, kun Finavia vetäytyy kentältä vuoden vaihteessa. Tämän jälkeen Malmin kentällä ei ole enää lennonjohtopalveluita, mutta tarvittaessa lentäjät voivat olla yhteydessä Helsinki-Vantaan lentoaseman tutkalennonjohtoon.

– Siellä operoidaan korpikenttämenetelmin, kuten valvomattomalla lentopaikalla yleensä toimitaan, eli ilmailijat koordinoivat keskenään liikennettä. Tämä on yleinen toimintamalli monilla Suomen kentillä, ja myös Malmilla on usein toimittu tällä tavalla, kun torni ei ole ollut auki.

Helsingin kaupunki vuokraa Malmin lentokenttäyhdistykselle runsaan 39 hehtaarin alueen lentokentän länsiosasta. Alueella sijaitsee pohjois-eteläsuuntainen pääkiitotie. Itä-länsisuuntainen poikittaiskiitotie suljetaan. Alue jaetaan kahteen osaan, joista toinen on kaupungin tapahtuma-aluetta, ja toinen on ilmailua varten.

Lambergin mukaan yksi kiitotie riittää lentäjille.

– Se vaatii paljon organisointia, mutta kaikki ilmailuyritykset ovat ilmoittaneet, että ne jatkavat toimintaansa. Kyllä ilmailu jatkuu Malmilla kuten aikaisemmin.

Suosittelemme