Hyppää sisältöön

Kiireen ja terroriuhan stressaamat ranskalaiset etsivät meditaatiosta mielenrauhaa

Etenkin pariisilaiset kaipaavat taukoa hektiseen elämäänsä. Meditaatiosta ovat kiinnostuneet myös ranskalaiset suuryhtiöt, joissa mielenrauhaa tarjotaan niin työntekijöille kuin esimiehillekin.

Ihmiset meditoivat.
Suomalaissyntyinen meditaatio-ohjaaja Holly Niemelä uskoo, että nykyisessä tietotulvassa pärjääminen vaatii taitoa hiljentyä. Kuva: Juha Nurminen / Yle
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI Fyysinen urheilu ei ole kaikkien ranskalaisten juttu, mutta aivoja treenataan sen sijaan hanakasti. Pariisissa voi meditoida ennen työpäivän alkua esimerkiksi kaupungin kattojen yllä.

Joukko eri-ikäisiä miehiä ja naisia istuu itäpariisilaisella kattoterassilla silmät kiinni ja kuuntelee Thomas Emmanuel Gerardin rauhallista ohjausta.

– Nyt keskitymme hengitykseen. Keskittykää havaitsemaan, missä kohtaa kehoa hengitys tuntuu. Havaitkaa, miltä ilma tuntuu tullessaan keuhkoihin ja sitten poistuessaan niistä, meditaatio-ohjaaja Gerard opastaa.

Thomas Emmanuel Gerard
Thomas Emmanuel Gerard kertoo, että ranskalaisyritykset ovat yhä kiinnostuneempia mediaation hyödyistä. Kuva: Juha Nurminen/Yle

Maksullisen yhteismeditaation on järjestänyt Mind-niminen meditaatioyritys. Yksi paikalle saapuneista on Caroline, joka kertoo meditoineensa päivittäin jo kahdeksan vuoden ajan. 

– Löysin meditaation alun perin joogaharrastukseni kautta. Nykyään meditoin itsekseni joka päivä. Pidän myös tällaisista yhteismeditaatioista, sillä ryhmässä olo tuo harjoitukseen uudenlaista energiaa, Caroline toteaa.  

Meditointi ankkuroi kiireisen pariisilaisen

Carolinen mukaan päivittäinen harjoittelu vaatii alkuun sinnikkyyttä. Hyödyt ovat kuitenkin varsin konkreettisia.

– Meditaatio on auttanut minua olemaan aiempaa luovempi. Mieleni on kirkkaampi ja ideat tulevat omalla painollaan. En myöskään juuri enää stressaa, Caroline kuvailee.

Meditaatiota Pariisissa
Pariisilaiset kokoontuvat meditoimaan kaupungin kattojen ylle aamun sarastaessa. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Samaa mieltä on meditaatiota pari vuotta harrastanut Emma. Hänkin löysi lajin pariin joogan kautta ja pyrkii pitämään kymmenen minuutin meditaatiohetken joka päivä.

– Minulle on elintärkeää muistaa hengähtää ja katsoa välillä sisäänpäin. Ilman säännöllistä meditaatiota ajatukseni ovat yhtä sekamelskaa.

Emman mukaan mielen rauhoittaminen on erityisen tärkeää kiireiselle pariisilaiselle.

– Juoksen monen muun tapaan tapaamisesta toiseen ja minulla on koko ajan tuhat asiaa tekeillä. Meditaatio auttaa ankkuroimaan itsenä tähän hetkeen.

Emman mukaan ajatusten rauhoittaminen on ollut Pariisissa tarpeen etenkin viime vuosien dramaattisten terrori-iskujen jälkeen.

Kivunlievitystä potilaille, päätöksentekoapua johtajille

Meditaatiota hyödynnetään myös kymmenissä ranskalaisissa sairaaloissa. Tutkimusten mukaan säännöllinen meditaatio vähentää lääkärikäyntejä.

Tietoisuusharjoituksista on apua myös esimerkiksi sydänoireiden, masennuksen ja työuupumuksen hoidossa sekä kivunlievityksessä.

Strasbourgin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta tarjoaa opiskelijoilleen esimerkiksi koulutusohjelman, joka yhdistää neurotieteitä ja meditaatiota.  

Erityisen kiinnostuneita tietoisuusharjoituksista ovat kuitenkin ranskalaiset yritykset, kuten Sodexo-konserni ja vakuutusyhtiö Maif. Meditaatio-ohjaaja Thomas Emmanuel Gerard kertoo vetävänsä meditaatio- ja mindfulness-harjoituksia sekä työntekijöille että esimiehille.

– Opastan hyödyntämään meditaatiota yritysten arjessa eri tavoin – sitä voi käyttää vaikeissa tilanteissa, päätöksenteossa ja harmonisemman työyhteisön luomisessa, hän kuvaa.

Tarkoitus on lisätä työntekijöiden hyvinvointia ja sitä kautta yritysten tuottavuutta. Kyseessä ei ole toki pelkästään ranskalainen ilmiö, vaan meditaatiota ovat hyödyntäneet jo pitkään Yahoon, Googlen ja Niken kaltaiset yritysjätit. 

“Meditaation suosio kertoo laajemmasta muutoksesta”

Meditaatio on kasvattanut viime vuosina suosiotaan koko läntisessä maailmassa, kun esimerkiksi kännykkään ladattavat ohjelmat ovat tehneet harjoittelusta helpompaa. Ranskassa harrastajamäärä on kasvanut etenkin viimeisten viiden vuoden aikana.

Naiset meditoivat.
Tietoisuusharjoitukset eivät ole ohimenevä trendi, meditaatio-ohjaaja Holly Niemelä uskoo. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Meditaatio- ja mindfulness-oppia Yhdysvalloista Ranskaan 80-luvulla tuonut pioneeri uskoo, että kyseessä on silti muoti-ilmiötä syvällisempi liikehdintä.

– Taustalla on laajempaakin kyllästymistä materialistisiin arvoihin. Uskon, että meditaation suosio kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta. Työ on kuitenkin aloitettava omasta itsestä, suomalaissyntyinen Holly Niemelä sanoo.

Niemelä muistuttaa, että meditaatio lisää useiden tieteellisten tutkimusten mukaan myötätuntoa ja parantaa keskittymistä. Lisäksi se vähentää stressiä, unettomuutta ja ahdistuneisuutta. Tuloksia syntyy jo kymmenen minuutin päivittäisellä harjoittelulla.

Mies istuu lattialla jooga asennossa.
Säännöllisen meditaation on todettu edistävän terveyttä. Kuva: Juha Nurminen / Yle

– Keskittymisen ja läsnäolon harjoittaminen on nykymaailmassa suorastaan välttämätöntä. Informaatio- ja ärsyketulva kun on jatkuvaa ja Facebookin, Linkedinin ja Snapchatin kaltaiset sivustot vaativat jatkuvaa huomiotamme. 

Pysähtyminen vaatii kuitenkin asian tiedostamista – joskus jopa kriisin.

Ranskassa herättäjänä ovat toimineet myös viime vuosien terrori-iskut, jotka ovat saaneet monet etsimään meditaatiosta ja muista tietoisuusharjoituksista mielenrauhaa.

Suosittelemme