Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Poliisihallitus nostaa kanteen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi

Poliisihallitus katsoo, että uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminta on olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Poliisit keskustelevat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajan kanssa.
Poliisit keskustelevat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajan kanssa 6. joulukuuta 2016. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisihallitus aikoo vaatia tuomioistuimelta uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista. Poliisihallitus on syyskuusta lähtien selvittänyt mahdollista kanteen nostamista Suomen Vastarintaliikkeen, nykyään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi.

– Katsomme Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanteen nostaminen ja asian saattaminen tuomioistuimen arvioitavaksi toiminnan lakkauttamista varten on perusteltua, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen. Pohjoismainen Vastarintaliike ei ole rekisteröitynyt yhdistykseksi, mutta poliisihallitus katsoo, että se on aatteellisesti toimiva rekisteröimätön yhdistys. Poliisihallituksen mukaan yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voi kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä.

– Väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, Kolehmainen sanoo.

Poliisihallitus jättää kanteen tuomioistuimelle vuoden 2017 alkupuolella.

Suosittelemme