Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vastarintaliikkeen lakkauttaminen tekisi uusnatsien propagandasta laitonta

Mikäli uusnatsistisen järjestön toiminta kielletään Suomessa, se ei saisi enää järjestää mielenosoituksia tai pyörittää nettisivuja. Myös PVL:n ruotsalaisten jäsenien toiminta Suomessa kiellettäisiin, sanoo yhdistyslain asiantuntija Lauri Tarasti.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue Hakaniemessä tiistaina myöhään iltapäivällä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisihallitus jättää tuomioistuimelle kanteen uusnatsistisen Vastarintaliikkeen lakkauttamisesta vuoden 2017 alkupuolella. Tämän jälkeen Helsingin käräjäoikeus pyytää asiaan PVL:n vastineen ja molemmat osapuolet suulliseen käsittelyyn. Jos tuomioistuin toteaa uusnatsistisen järjestön toiminnan yhdistyslain vastaiseksi, sen toiminta lakkautetaan. Mutta mitä se tarkoittaa?

Ainakin uusnatsien jäsenien ja varojen keräämisestä tulee laitonta. Se tarkoittaa myös loppua poliisin suojaamille mielenosoituksille, sanoo yhdistyslain asiantuntija, ministeri Lauri Tarasti.

– Suunniteltu kokoontuminen yhdistyksenä on sitten rangaistava teko. Ei voi jatkaa mitään toimintaa, joka on rekisteröimättömän yhdistyksen nimissä tehty.

Lakkauttaminen kieltää myös Vastarintaliikkeen propagandan jakamisen, oli se sitten tarrojen liimaamista lyhtypylväisiin tai nettisivujen ylläpitoa. Kiellot koskevat myös Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalaisia jäseniä, jos he esimerkiksi haluavat järjestää marssin Suomessa.

– Voidaan sanoa, että se on lakkautetun yhdistyksen toiminnan jatkamista ja siten lainvastaista.

Yksittäisen ihmisen toiminnan suhteen arvioidaan erikseen, toimiiko hän yhdistyksen nimissä vai ei. Hän ei voi kuitenkaan esimerkiksi käyttää Vastarintaliikkeen symboleita, vaikkei omien sanojensa mukaan toimisi yhdistyksen nimissä.

– Se on selvää, että se on samaa toimintaa, vaikka se on eri tavalla nimetty.

Rangaistus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta on sakko.

Tarasti ei lähde ennustamaan, mikä tuomioistuimen päätös asiassa tulee olemaan, koska ei ole nähnyt poliisihallituksen kanteen perusteluita.

Viimeksi yhdistystoimintaa kiellettiin Suomessa 70-luvun loppupuolella, kun neljä uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistystä lakkautettiin. Tuolloin päätökset nojasivat Pariisin rauhansopimukseen, jossa kielletään fasistiset tai Neuvostoliitolle vihamieliset sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt.

– Nyt on samantapainen tilanne kuin Siitoimen tapauksen ympärillä. Varmaan (poliisihallitus) tähänkin vetoaa. Jos olosuhteet eivät ole muuttuneet, niin voidaan olettaa, että tulos on suurin piirtein sama, Tarasti sanoo.

Suosittelemme