Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Israel ei aio noudattaa YK:n siirtokuntapäätöslauselmaa – odottaa yhteystyön alkamista Trumpin kanssa

Palestiinalaisten mukaan Israelin siirtokunnat kieltävä päätöslauselma on voitto kansainvälisille laeille. Valkoinen talo on puolustellut toimiaan turvallisuusneuvoston äänestyksessä.

Kuormakaivuri kerrostalojen edessä, kuvan edustalla betoni rakenteita, joista sojottaa metallitankoja.
Kiistelty Ramat Shlomon siirtokuntaan Jerusalemin pohjoispuolelle on suunnitteilla 300 uutta taloa. Ramat Shlomo kuluu alueeseen, jota palestiinalaiset vaativat pääkaupungikseen. Kuva: Jim Hollander/ EPA
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, joka kieltää israelilaissiirtokunnat, saa tuomioita Israelin johdolta sekä Yhdysvalloista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanslia on ilmoittanut, ettei Israel aio noudattaa päätöslauselmaa. Lisäksi Netanjahun tiedotteessa kerrottiin Israelin odottavan yhteystyön alkamista Yhdysvaltain tulevan presidentti Donald Trumpin kanssa.

Israelilaisministeri Yuval Stenitz sanoi Yhdysvaltojen hylänneen ainoan ystävänsä Lähi-idässä.

-Tämä ei ole päätöslauselma siirtokuntia vastaan, vaan Israelia vastaan, juutalaisia vastaan ja juutalaisvaltiota vastaan, sanoi Steinitz.

Yhdysvallat ja Israel ovat erittäin läheiset liittolaiset, ja maiden suhteet ovat Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikan ydin

Myös Yhdysvalloissa useat ovat tuominneet päätöslauselman sekä sen, ettei Yhdysvallat käyttänyt veto-oikeuttaan.

Republikaaneja edustavan edustajainhuoneen puhemies Paul Ryanin mukaan Yhdysvaltain toiminta oli ”häpeällistä” ja ”isku rauhalle”.

Republikaanien senaattori John McCainin mielestä ”Yhdysvalloista on tehty rikoskumppani törkeään hyökkäykseen”.

Trump vannoi, että maan politiikka YK:ssa tulee muuttumaan, kun hän astuu valtaan. Twitter-viestissään Trump kirjoitti ”YK:n suhteen asiat tulevat olemaan toisin tammikuun 20 päivän jälkeen”.

Trump oli ennakkoon vaatinut Yhdysvaltoja käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa, jotta äänestys siirtokunnista olisi estetty.

Voiton päivä kansainvälisille laeille

Palestiinalaiset kutsuvat päivää jo voiton päiväksi. YK:n turvallisuusneuvsto hyväksyi päätöslauselman, joka kieltää Israelia rakentamasta siirtokuntia miehitetylle palestiinalaisalueelle.

– Päivä on voitto kansainväliselle laille, neuvottelulle ja täydellinen tyrmäys äärivoimille Israelissa, sanoi palestiinalaishallinnon Saeb Erekat uutistoimisto Reutersille.

– Kansainvälinen yhteisö on osoittanut israelilaisille, että tie rauhaan ei onnistu miehityksellä, vaan miehityksen lopettamisella ja luomalla Palestiinan valtio vuoden 1967 rajoille, Erekat sanoi.

– Turvallisuusneuvoston päätös oli isku Israelin politiikalle, sanoi Palestiinan presidentin Mahmoud Abbas tiedottaja.

Valkoinen talo puolustautuu

Valkoinen talo on puolustanut Yhdysvaltain päätöstä jättää äänestämättä.

Valkoisen talon mukaan veto-oikeiden käyttäminen olisi vaarantanut perustan kahden valtion ratkaisulle.

– Päätöslauselma oikeutetusti tuomitsee väkivallan sekä siirtokunnat, ja kehottaa molempia osapuolia  edistämään kahden valtion mallia, sanoi ulkoministeri John Kerry.

Lähteet: AFP, Reuters

_Korjaus 0:46 korjattu Netanjahu titteli pääministeriksi. _

Suosittelemme