Hyppää sisältöön

Israel uhmaa YK:n päätöstä – rakentaa lisää siirtokuntia

Israel pitää YK:n päätöstä siirtokuntien laittomuudesta kohtuuttomana. Palestiinalaiset asettavat paljon painoa turvallisuusneuvoston päätökselle.

Isawiyan palestiinalaiskylä ja Israelin siirtokunta Almon Itä-Jerusalemissa.
Isawiyan palestiinalaiskylä ja Israelin siirtokunta Almon Itä-Jerusalemissa. Kuva: Atef Safadi / EPA
Yrjö Kokkonen

Israelin hallitus teki eilen maanantaina päätöksen aloittaa tuhansien uusien siirtokunta-asuntojen rakentaminen, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Näin Israel uhmaa YK:n turvallisuusneuvoston perjantaina tekemää päätöstä, joka kieltää palestiinalaisalueille rakennettavat siirtokunnat.

Myös Jerusalemin kaupunki ilmoitti YK:n päätöksen jälkeen, ettei päätöstä aiota noudattaa. Kaupunki aikoo hyväksyä nopeutetussa järjestyksessä 600 asuntoyksikön rakentamisen Itä-Jerusalemiin. Israel katsoo alueen kuuluvan itselleen, mutta suurin osa kansainvälisestä yhteisöstä ei tätä hyväksy.

Alueelle on tulossa 5 600 uutta asuntoa, lehti kertoo saamiinsa viranomaistietoihin viitaten.

Israel aikoo myös vastasta turvallisuusneuvoston päätökseen diplomaattisin keinoin. Päätöksen puolesta äänestäneistä maista kutsutaan kotiin lähettiläitä, supistetaan diplomaattista yhteistyötä ja vähennetään kehitysapua.

– Israel on maa, jolla on kansallinen ylpeys, emmekä me käännä toista poskea. Tämä on vastuullinen, kohtuullinen ja rohkea vastatoimi, luonnollinen vastatoimi terveeltä kansalta, joka tekee selväksi maailman maille, että se mikä YK:ssa tapahtui, oli meille meille kohtuutonta, totesi pääministeri Benjamin Netanyahu.

Palestiinalaiset riemuitsevat

Palestiinalaisten johto on tyytyväinen YK:n päätökseen ja aikoo käyttää sitä oikeudenkäynneissä Israelia vastaan.

Palestiinalaisten ulkoministerin Riad Malkin mukaan päätöksen avulla voidaan vaatia kansainvälistä boikottia kaikkia siirtokunnissa toimivia yrityksiä vastaan.

Palestiinalaiset voivat nyt myös nostaa syytteitä israelilaisia poliitikkoja vastaan kansainvälisessä rikostuomiostuimessa, nosta kanteita yksittäisten, siirtokuntien tieltä karkotettujen palestiinalaisten puolesta ja kehottaa Sveitsiä päättämään, rikkooko Israel Geneven sotarikoksia koskevaa sopimusta.

– Toivottavasti 2017 on vuosi, jolloin Israelin miehitys päättyy, Malki sanoi.

Juttua on täsmennetty klo 16.20 Itä-Jerusalemin osalta toisessa kappaleessa.

Suosittelemme sinulle