Hyppää sisältöön

Voitto-robotti takoi NHL-uutisia – seuraavaksi kuntavaalien tulokset?

Kymmenen uutista kirjoittanut robotti selviytyi hyvin tehtävästään. Suomalaiskiekkoilijat olisivat tosin voineet auttaa Voittoa juttujen otsikoinnissa.

Voitto-robotti
Kuva: Felipe Santana, Joni Hiirikoski / Yle
Teemu Hallamaa

NHL:ssä pelattiin viime yönä kymmenen ottelua. Yle Urheilun verkkosivuilta löytyy uutinen jokaisesta ottelusta. Viime otteluraportit eivät kuitenkaan ole toimittajan naputtelemia, vaan taalaliigan tulosuutisoinnista vastasi Voitto-robotti.

Yle Urheilu testasi viime yön NHL-kierroksella ensimmäistä kertaa robotin kirjoittamia uutisia. Ylen verkko- ja mobiilikehityksen päällikkö Aki Kekäläinen kertoo Voiton suoriutuneen tehtävästään hyvin.

– Jutut on julkaistu niin kuin pitää ja ne näyttävät sellaisilta kuin on tarkoitus, Kekäläinen sanoo.

Myös Ylen palvelukehittäjä Oskari Blomberg on tyytyväinen Voiton suoritukseen. Sen sijaan suomalaiskiekkoilijoiden suoritukset jättivät toivomisen varaa.

– Eilen salaa toivottiin, että suomalaiset olisivat onnistuneet pikkuisen paremmin, niin olisi saatu otsikoista hieman kiinnostavampia, Blomberg paljastaa.

Robotit eivät korvaa ihmistä

Tilastoihin ja tuloksiin nojaava Voitto-robotti kirjoittaa valmiin sanavarastonsa avulla uutisia, joissa maalit, syöttöpisteet ja sarjataulukot nousevat kärkeen. Esimerkiksi Winnipeg Jetsin Patrik Laineen tolppalaukaus tai Buffalo Sabresin Rasmus Ristolaisen pisteputki jäivät Voitolta huomaamatta.

Kekäläinen painottaakin, että rutiinityöt kuuluvat robottijournalistin tontille ja ihmistoimittajat hoitavat yllättävät tapahtumat.

– Tässä ei ole kyse siitä, että korvataan ihmisen tekemä työ vaan, että pystytään tekemään sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty, Kekäläinen huomauttaa.

Robotit siis laitetaan kirjoittamaan juttuja, joita ei aikaisemmin olisi tehty. Jokaisesta NHL-ottelusta kirjoitettava uutinen on yksi esimerkki tästä.

Seuraavaksi kuntavaalit?

Voitto-robotti palaa nyt suunnittelupöydälle, mutta Kekäläinen arvelee, että kone saattaa palata töihin parempana ja monipuolisempana jo ensi vuoden alkupuolella. Yksi uusi kokeilu voisi Kekäläisen mukaan olla kevään kuntavaalit, joissa tuloksia saadaan monilta paikkakunnilta samaan aikaan.

– Robotin olisi helppoa kertoa, ketkä tulevat valituksi jokaisesta kunnasta, Kekäläinen toteaa.

Yhteen iltaan tiivistyvät kuntavaalit ovat haasteellinen tapahtuma robotillekin, mutta tehtävissä, Kekäläinen vakuuttaa. Tarvittavat tiedot saadaan ulos tulospalvelusta ja vaalikoneesta, eikä uusien toimintaohjeidenkaan antaminen ole vaikeaa.

Aikaa kuntavaaleihin on Kekäläisen mukaan riittävästi. Sivuprojektina syntynyt Voitto-robotti toteutui muutamassa viikossa.

– Toki me ollaan viimeisen muutaman vuoden aikana rakennettu meidän taustajärjestelmät sellaiseen kuntoon, että tällaista on ylipäätään mahdollista tehdä, Kekäläinen sanoo.

Lue tästä Voiton kirjoittamat uutiset

NY Islanders voitti kotonaan Washingtonin – Ladd osui kahdesti

Bostonille maalin tappio Columbuksesta

NY Rangersille voitto Ottawasta – Holden maalasi kahdesti

Pittsburgh saalisti voiton New Jerseystä – Crosby summasi tehot 1+2

Detroitille niukka tappio Buffalosta – Kane osui kahdesti

Minnesota masensi Nashvillen jatkoajalla

Winnipeg löi Chicagon

Calgarylle vierasvoitto Coloradosta – Gaudreau maalasi kahdesti

Dallas niukkaan voittoon Arizonasta – Lehtonen syöttöpisteille

San Jose masensi Anaheimin jatkoajalla

Suosittelemme sinulle