Hyppää sisältöön

Aarniolle 10 vuoden tuomio Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa – törkeitä huumausaine- ja virkarikoksia

Jo aiemmin Aarnio sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa. Kahden rikosvyyhdin yhteisrangaistus on nyt maksimi eli 13 vuotta vankeutta.

Jari Aarnio
Jari Aarnio Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Ari Mölsä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Aarnio tuomittiin kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta.

Tämän tuomion lisäksi Aarniolle tulee kärsittäväksi myös Helsingin hovioikeuden jo aiemmin hänelle langettama kolmen vuoden vankeusrangaistus törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa.

Aarnion vankeusrangaistusten yhteispituus on nyt 13 vuotta eli lain sallima maksimi.

Kuusi tynnyriä, 791 kiloa hasis-huumetta

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu koskee niin sanottua tynnyrijuttu-vyyhtiä, jossa on ollut syytettynä Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön entinen päällikkö Jari Aarnio ja 12 muuta vastaajaa. Kyse on laajasta törkeiden huumausaine- ja virkarikosten juttukokonaisuudesta.

Pääosa törkeistä huumausainerikoksista liittyy kuuden hasistynnyrin (791 kiloa) maahantuonnin ja levittämisen järjestelyyn vuosina 2011–2012.

Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on ollut tässä toiminnassa keskeinen henkilö eli "Pasilan mies" ja siten syyllistynyt viiteen törkeään huumausainerikokseen. Aarnio tuomittiin näistä rikoksista, yhdestä jo vuonna 2010 tapahtuneesta törkeästä huumeiden levityksestä sekä 16 muusta rikoksesta 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Myös kolme Aarnion tekijäkumppania on tuomittu törkeistä huumausainerikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin. He eivät ole poliisimiehiä.

Käräjäoikeus: Aarnio oli häikäilemätön

Käräjäoikeus toteaa, että  Aarnio on huumausainerikosten tekoaikana toiminut korkeassa poliisin virassa kiinni jäämiseensä 11.11.2013 saakka.

Ennen kiinnijäämistään Aarnion on vuosina 2012–2013 näytetty monin eri tavoin sotkeneen hasistynnyreiden maahantuonnin tutkintaa, sekä muillakin tavoilla pyrkineen estämään oman ja muiden hasistynnyreihin osallisten henkilöiden paljastumisen, käräjäoikeus lausuu.

Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin.

Virkarikoksista on syytetty myös neljää muuta Helsingin poliisilaitoksen huumepoliisia. Kenenkään heistä ei ole väitetty tienneen Aarnion huumausainerikoksista. Yksi heistä tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä muusta lievemmästä virkarikoksesta. Kolmen poliisimiehen syytteet hylättiin kokonaan.

Suosittelemme sinulle