Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Professori pettyi oikeuden päätökseen – homealtistus ei tuonut kätilöille korvauksia

Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei joudu maksamaan korvauksia kätilöille, jotka sairastuivat ja menettivät työkykynsä homealtistuksen vuoksi.

Professori Tuula Putus.
Turun yliopiston professori Tuula Putus. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus Turun yliopistosta on pettynyt korkeimman oikeuden päätökseen. Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei joudu maksamaan korvauksia kolmelle kokkolalaiskätilölle, jotka sairastuivat ja menettivät työkykynsä homealtistuksen takia 2000-luvun alussa.

– Päätös ei yllätä. Tämä kertoo yhteiskunnassamme yleisesti tapahtuneesta muutoksesta ja siitä kuinka vähän yksilöllä on arvoa. Samanlaista linjanvetoa on nähty sekä oikeudessa että muualla. Esimerkiksi sairasvakuutuskorvaus ja kuntoutus eivät kuulu itsestään selvästi homesairaalle, sanoo Putus.

Professori hämmästelee miksi työnantaja ei halunnut korvata työkyvyn menetystä vakuutuksestaan.

– Sitähän varten työperäisten sairauksen varalta otettua vakuutusta maksetaan, että sairastumisen sattuessa sieltä työntekijä saa korvaukset.

Ammattitautiluokituskin lujan takana

Korkeimman oikeuden mukaan kokkolalaiskätilöiden työnantaja pystyi osoittamaan, etteivät kosteusvauriot olleet tiedossa, eivätkä ennakoitavissa ennen kuin naiset sairastuivat.

Päätös ei yllätä. Tämä kertoo yhteiskunnassamme yleisesti tapahtuneesta muutoksesta ja siitä kuinka vähän yksilöllä on arvoa. Samanlaista linjanvetoa on nähty sekä oikeudessa että muualla.

Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus, Turun yliopisto

 Putus on skeptinen homeoikeudenkäyntien suhteen. Ne ovat pitkiä, raskaita ja tulevat kalliiksi.

– Jos sairastunut voittaa, se on Pyrrhoksen raskashintainen voitto.

Kokkolalaiskätilöt olivat saaneet pitkien tutkimusten jälkeen Työterveyslaitokselta ammattitautiluokituksen. Sellaisen saaminen on edelleen pitkä prosessi. Putus heittää esimerkin: jos 10 000 oireilee, 1000 lähetetään Työterveyslaitoksen tutkimuksiin ja heistä 10 saa ammattitautiluokituksen.

Suomessa valmistui kokkolalaiskätilöiden sairastumisen aikoihin tutkimus suomalaisten sairaalarakennusten kunnosta. 35 prosenttia kärsi kosteusvaurioista.

– Niihin aikoihin puhuttiin jo paljon sisäilmaongelmien yhteydestä sairastumisiin ja puhutaan edelleen. Aikoinaan Kansanterveyslaitoksella toivoimme, että homeasia otettaisiin nopeasti vakavasti. Ei näytä siltä. Varsinkaan nyt, kun kaikki mitataan rahan, ei yksilön kautta, Putus sanoo.

Asbestin kohdalla tarvittiin 75 vuotta, että syy-yhteys sairastumisiin myönnettiin. Montako vuotta tarvitaan homealtistumisen ja työkyvyn menettämisen kohdalla, kysyy professori Tuula Putus.

Suosittelemme sinulle