Hyppää sisältöön

Johanna kärsi reumasta, rytmihäiriöistä ja väsymyksestä – päätti muuttaa ruokavalion täysin yhdessä yössä

Johanna Kouhian olo parani radikaalilla ruokavaliomuutoksella. Asiantuntijoiden mukaan ruoka-aineiden poisjättöön liittyy riskejä, jos taustalla on sairaus. Juttu on julkaistu tammikuussa 2017.

Johanna Kouhia
Kuva: Johanna Kouhia
Tanja Kröger

Pysäyttävästä elämänmuutoksesta on nyt kulunut loppiaisena neljä vuotta. Tamperelainen Johanna Kouhia, 36, ei voinut silloin hyvin. Pitsat, valmisruoat, limsat ja energiajuomat olivat arkipäivää ja ne yhdistettynä reumaan tekivät olosta huonon. Myös työ ja ihmissuhteet aiheuttivat stressiä.

Johanna oli väsynyt, vatsa ei toiminut ja hänellä oli sydämen rytmihäiriöitä. Lääketieteellistä selitystä ei löytynyt.

Johannan kaveri, joka oli fitnessharrastuksen kautta kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnasta, kehotti Johannaa kokeilemaan paleo-ruokavaliota. Se oli auttanut kaverin terveyteen myönteisesti. Johanna päätti kokeilla.

Ruokavalio tuli shokkina elimistölle. Itse suosittelisin tekemään muutoksia vähän hillitymmin ja hitaammin

– Muutin ruokavaliossa kaiken yhdessä yössä. Sitä kautta ajatus selkeytyi ja rupesin karsimaan elämästäni ihmissuhde- ja työstressiasioitakin. Sillä oli niin paljon hyviä vaikutuksia ja sain reumaoireisiin siitä apua, niin olen pysynyt sillä linjalla.

Alku ei ollut kuitenkaan helppo. Johannan päätä särki viisi päivää kovien vieroitusoireiden takia. Johanna kärsi ummetuksesta, koska äkillinen kasvisten lisääminen tuli elimistölle yllätyksenä.

Johannalle ruokavaliomuutoksen vaikutukset näkyivät vasta kuukausien päästä.

– Ruokavalio tuli shokkina elimistölle. Itse suosittelisin tekemään muutoksia vähän hillitymmin ja hitaammin, Johanna pohtii jälkeenpäin.

Sokeriton ja viljaton ruokavalio

Ruokavaliostaan blogia pitänyt Johanna ei syö viljaa eikä sokeria. Hän rajoittaa myös maitotuotteita. Proteiinia hän saa kananmunasta, kanasta, kalasta, merenelävistä sekä naudanlihasta. Kasviksia ja marjoja Johanna syö paljon laidasta laitaan. Rasvoissa hän suosii voita, kookosöljyä ja oliiviöljyä.

Hänen ruokavaliossaan on piirteitä paleo-ruokavaliosta. Siinä suositaan muun muassa vihanneksia ja vältetään prosessoituja ruokia. Johanna on karsinut ruokavaliostaan myös kaikki teolliset valmistuotteet.

Ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt tai sitten sitä ei ole mielellään ollenkaan

Esimerkiksi juustoraastetta ostaessa hän katsoo, että siinä ei ole ylimääräisiä perunatärkkelyksiä. Lihat hän ostaa marinoimattomina.

– Ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt tai sitten sitä ei ole mielellään ollenkaan.

Johanna suosii pastan sijasta kasviproteiinia kikherne- tai papupastojen muodossa.

– Kasviproteiini auttaa reumaan ja toisaalta lihan vähentäminen on ekologisesti ja suoliston kannalta hyvä asia, sillä punainen liha harvemmin sopii kenellekään suurissa määrin, Johanna toteaa ruokavaliostaan.

"Sokerin poisjättämisestä ei haittaa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintapojen ja ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalo näkee paleo-tyyppisessä ruokavaliossa positiivisena sokerista ja höttöhiilareista luopumisen.

– Sokerin poisjättämisestä ei ole haittaa. Myös jalostettujen viljatuotteiden eli höttöhiilareiden poisjättö on hyvä asia. Kyllä tässä ruokavaliossa on paljon hyviä piirteitä.

Sen sijaan täysjyväviljojen poisjättöön Kuusipalo suhtautuu varauksella.

– Viljat ovat perusruokaa. Se arveluttaa, jos jättää kaiken täysjyväviljan pois ruokavaliosta. Kuitua saa toki myös juureksista, marjoista ja hedelmistä.

Maidottomuus voi olla Kuusipalon mukaan joillekin hyvä asia. Jos on ollut pitkään maidoton ruokavalio, niin silloin myös herkistyy maidon laktoosille ajan kuluessa.

– Laktoosi alkaa antamaan oireita. Maidon voi hyvin korvata näillä viljajuomilla. Suomessa täytyy pitää huolta siitä, että korvataan sellaisella viljajuomalla, jossa on D-vitamiinia tai kalsiumia.

Reumalääkitys väheni ruokavalion myötä

Johanna on ruokavaliomuutoksen myötä huomannut muutosta tulehdusarvoissa. Isoin muutos tapahtui kuitenkin reumassa, jota hän on sairastanut 1-vuotiaasta lähtien.

Ruokavaliomuutoksen kautta Johanna pääsi luopumaan osittain lääkityksestä.

– Toinen lääke oli biologinen ja toinen oli treksaani, joita on ainakin käytetty myös syöpähoidoissa aikaisemmin. Sitten huomasinkin, että pärjäsin ilman toista lääkettä ja pystyin harventamaan biologisenkin lääkkeen käyttöä. Se innosti hiomaan ruokavaliota lisää entisestään.

THL:n elintapojen ja ravitsemuksen erikoistutkijan Heli Kuusipalon mukaan monet reumaa sairastavat kokevat ruokavalion helpottavan oireita. Tällaisessa ruokavaliossa on samoja piirteitä kuin reumaa sairastavan Johannan ruokavaliossa.

– Jos siihen on tullut lisää kasviksia, pähkinöitä, marjoja ja juureksia sekä täysjyväviljaa, tutkimustulokset osoittavat samaa. Myös kalojen ja kasviöljyjen on todettu helpottavan reumaoireita, Kuusipalo sanoo.

Viljattoman ja sokerittoman ruokavalion kautta Johanna tuntee olonsa myös virkeämmäksi ja energisemmäksi kuin aikaisemmin. Samalla hän kuvailee ajatuksiaan selkeämmiksi.

Johanna Kouhia
Johanna Kouhian terveys parani ruokavalion myötä. Myös osa lääkkeistä jäi pois. Kuva: Johanna Kouhia

Herkuttelua aina välillä

Johannalla on toki silloin tällöin päiviä, jolloin hän sallii itselleen myös herkkuja ruokavalion ulkopuolelta. Johanna ei halua ottaa ruokavaliota liian vakavasti, vaan ajattelee jatkavansa herkuttelun jälkeen normaalilla ruokavaliollaan.

Esimerkiksi jouluna Johanna palasi nopeasti takaisin alkuperäiseen ruokavalioon, kun olo huononi.

– Söin ihan normaalisti äidin ruokapöydässä leivonnaisia ja jouluruokaa. Huomasin, että vatsaa alkoi turvottaa ja finnejä tulla. Pitää aina välillä muistuttaa, miten on tehnyt muutoksen. Sen jälkeen tajuaa, että tulee hirveä ällötys ja herkkuja ei tee enää mieli.

Syön toisinaan tummaa suklaata muutaman palan. Jos syön normileivoksia, ne maistuvat liian sokeriselle ja niihin tulee ällötys

Johanna on huomannut, että leivonnaisia syödessä herkkuja tekee myöhemminkin mieli. Tämän Johanna tasaa pitämällä proteiinipitoisen päivän.

– Syön toisinaan tummaa suklaata muutaman palan. Jos syön normileivoksia, ne maistuvat liian sokeriselle ja niihin tulee ällötys.

Johanna herkuttelee esimerkiksi banaaniletuilla ja kookosjauhoihin valmistetuilla leivonnaisilla ilman sokeria.

"Yritän aina selittää, että en laihduta"

Johannan tavoite oli parantaa terveyttä eikä laihduttaa, mutta vyötärön vararengas hävisi siinä samassa.

– Housut alkoivat käymään suuriksi vyötärön kohdalta. Migreeneistä olin kärsinyt aina välillä ja nekin poistuivat.

Vallalla oleva käsitys ei tue runsasrasvaisuutta ja leivättömyyttä

Tuntemattomat kommentoivat toisinaan, miksi Johanna syö niin kuin syö. Moni myös miettii, miksi hän on päättänyt laihduttaa. Myös rasvan epäterveellisyyttä ja kolesteroliarvoja on kommentoitu. Mistään näistä ei kuitenkaan ole kyse.

– Yritän aina selittää, että en laihduta tällä ruokavaliolla, vaan voin tällä paremmin. Nämä asiat ovat itselle hyvin selkeitä, koska olen opiskellut ravitsemusterapiaa. Vallalla oleva käsitys ei tue runsasrasvaisuutta ja leivättömyyttä.

Johannan noudattama ruokavalio ei THL:n elintapojen ja ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalon mukaan ole välttämättä huono asia.

– Sokeriton, viljaton ja paleo-tyyppinen ruokavalio on mahdollista koostaa ravitsemussuositusten mukaan, Kuusipalo sanoo.

Ravitsemusterapeutti ei suosittele

Heinolan kaupungin ravitsemusterapeutti Mari Viiru on toisilla linjoilla. Hän sanoo, että paleo-ruokavaliossa on ravitsemussuositusten valossa paljon sellaista, mikä on ristiriidassa yleisten ravitsemussuositusten kanssa.

Viirun mukaan paleo-ruokavaliossa ei puhuta juurikaan rasvan laadusta. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa taas kovia rasvoja pyritään välttämään ja suositaan nimenomaan pehmeitä rasvoja.

– Rasvat nostavat kolesteroliarvoja. Jos mietitään matala-asteisia tulehduksia, jotka ovat yhteydessä moniin sairauksiin, kuten diabetekseen, on rasvan laadulla siihenkin asiaan yhteys.

Jos on taustalla sairauksia ja lääkityksiä, olisi tärkeä kääntyä ammattilaisen puoleen, ettei aiheuta ruokavaliolla vahinkoa itselleen

Jos lähtee yksittäistä ruoka-aineryhmää karsimaan, pitää Viirun mukaan olla aina jokin peruste, ettei huvin vuoksi jätä ruoka-aineita pois.Lähtökohta ruokavaliomuutoksissa on aina ihmisen terveys.

– Jos on taustalla sairauksia ja lääkityksiä, olisi tärkeä kääntyä ammattilaisen puoleen, ettei aiheuta ruokavaliolla vahinkoa itselleen.

Älä anna periksi

Vaikka Johanna itse muutti ruokavaliotaan kerralla, kehottaa hän ottamaan ruokavaliomuutoksessa pieniä askelia.

– Aloita esimerkiksi aamiaisesta. Tee yksi muutos kerrallaan.

Johanna on sanonut monelle, että ei kannata turhaan jättää kaikkia ruoka-aineita pois. Ensin eliminoidaan yleisimmät oireita aiheuttavat ruoka-aineet.

Pitää miettiä, mitä oikeasti haluaa, eikä sitä, mitä muut ajattelevat

– Sitten pikkuhiljaa palautetaan niitä ruokavalioon yksitellen, jotta nähdään, mitkä ruuat sopivat. Kun suolisto on myöhemmin kunnossa, vanhat oireita aiheuttavat ruoka-aineet saattavatkin sopia, kuten itsellä laktoosilliset tuotteet.

Kun ruokavaliomuutosta tekee, täytyy omat tavoitteet ymmärtää. Vaikka naapuri kokeilisi mitä, on hyvä miettiä, mikä sopii itselle.

– Pitää miettiä, mitä oikeasti haluaa, eikä sitä, mitä muut ajattelevat. Täytyy pystyä uskomaan omiin muutoksiin, Johanna kannustaa.

Lue myös: Miten eroon sokerikoukusta? "Ruoskalla ja ankaruudella ei pääse pitkälle

Suosittelemme sinulle