Hyppää sisältöön

Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä saa viimein lentokenttähotellin

Oulun lentoaseman välittömään läheisyyteen rakennetaan lentokenttähotelli. Suunnitelmissa on rakentaa noin 11 000 kerrosneliömetriä käsittävä kiinteistökokonaisuus, johon ensivaiheessa tulee 170 huonetta.

Ouluun rakennetaan lentokenttähotelli kentän läheisyyteen
Kuva: Arktes Oy
Marko Siekkinen

Oulun lentoaseman yhteyteen on haaveiltu jo vuosia lentokenttähotellia. Nyt suunnitelmista on tulossa totta.

Rahoituskuviot ovat viimeistelyä vaille valmiit. Halukkaita rakentajia on useita ja hotellin toimintaa vetäväksi operaattoriksi on käsillä vahva ehdokas.

– Keskustelut hotellin operaattoriksi ovat pitkällä. Tällä hetkellä vahvoilla on kansainvälisen brändin omaava hotelliketju. Operaattori selviää lähiviikkoina, kertoo Oulun lentokenttäkiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Junttila.

Oulun lentokenttäkiinteistöt Oy omistaa tulevan hotellin kiinteistöt, operaattori pyörittää hotellia ja maapohjan omistaa Finavia.

Keskustelut hotellin operaattoriksi ovat pitkällä. Tällä hetkellä vahvoilla on kansainvälisen brändin omaava hotelliketju.

Mikko Junttila

Hotelliin on tulossa noin 11 000 kerrosneliötä, josta ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan 6 000 - 7 000 neliömetriä. Huoneita ensivaiheessa tulee 170 ja hotelli sisältää myös aamiais- ja lounasravintolan keittiöineen sekä luento- ja neuvottelutilat.

Hotellista tulee myös suora suojattu kulkuyhteys terminaaliin, Mikko Junttila kertoo.

– Kyllä, kuivin jaloin pääsee kulkemaan, vaikka vettä sataisi.

Oulun lentoaseman matkustajamäärät kasvussa

Suomen toiseksi  vilkkain lentoasema Oulussa on palannut tänä vuonna matkustajamäärissään miljoonakerhoon. Edellisen kerran miljoonan matkustajan rajapyykki ylittyi vuonna 2012, jolloin raja saavutettiin Oulussa ensimmäistä kertaa.

Oulun lentoaseman matkustajista merkittävä osa on liikematkustajia, kertoo Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen.

– Oulun lentoasema on hyvä portti jo tällä hetkellä saavutettavuuden näkökulmasta koko Pohjois-Suomelle. Samalla tavoin hotelli mahdollistaa matkailun palvelutarjonnan parantamista. Se on hyvä lisä matkailun palveluun.

Hyvä uutinen Pohjois-Suomen rakennushankkeiden kannalta

Oulun lentokenttäkiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mikko Junttila sanoo, että tuleva hotelli tulee palvelemaan liike-elämän matkustajien lisäksi vapaa-ajan matkustajia. Junttilan mukaan hotellihanke on saanut hyvän vastaanoton, niin virkamiesten kuin liike-elämänkin puolella.

– Jopa niin sanotut kilpailevat hotellit Oulusta ovat sanoneet, että siinä on hotellin paikka.

Oulussa hotellien käyttöaste on kolmanneksi korkein koko Suomessa. Ensimmäistä sijaa käyttöastelistalla pitää lentokenttäkaupunki Vantaa. Helsinki tulee kakkosena, kertoo toimitusjohtaja Junttila.

Oulunsalon lentokenttä on ollut tähän asti aikalailla kylmäasema, yöpyminen on ollut vaikeaa muualla, kuin kaupungin hotelleissa.

Mikko Junttila

– Helsingin käyttöastetta hotelleissa tukee myös vesi- ja junaliikenne. Kolmosena tulee Oulu. Lentokenttähotelli tulee kehittämään Oulun matkustajamääriä.

Lentokenttähotelli tulee hyvällä hetkellä ajatellen koko Pohjois-Suomen rakennushankkeita. Esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalan ja Kemin biojalostamon rakentaminen tuo alueelle paljon liike-elämän matkustajia.

– Oulunsalon lentokenttä on ollut tähän asti aikalailla kylmäasema, yöpyminen on ollut vaikeaa muualla, kuin kaupungin hotelleissa. Nyt turhan aikaiset herätykset jäävät kun ihmiset voivat yöpyä kentän välittömässä läheisyydessä, Junttila sanoo.

Rakennustöiden arvioidaan alkavan syksyllä

Lentokenttähotellin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä 2017 ja rakennustöiden arvioidaan kestävän noin vuoden.

Mikko Junttila matkustaa itsekin paljon työnsä puolesta ulkomailla.  Toimitusjohtaja on varma, että hotellin saaminen lentokentän yhteyteen on tärkeä asia myös alueen imagon kannalta.

– Kun terminaalin ovi avataan, niin kyllä taksitolppakin jonkun tyydytyksen antaa. Mutta, kyllä siinä täytyy hotellin kyltit olla, että meininki tuntuu kansainväliseltä.

Suosittelemme sinulle