Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kirjailija Kaari Utrio satavuotiaasta Suomesta: Tietokirjallisuus piti huolta maamme sivistyksestä

Tietokirjallisuus on muokannut suomalaisten käsitystä siitä, minkälainen on Suomi ja sen kansalaiset. Jokamiehen maailmanhistoria määritti jollain tavalla koko tulevan elämäni, sanoo Kaari Utrio.

Kaari Utrio.
Kaari Utrio. Kuva: Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Tietokirjallisuuden lukeminen on ollut tärkeää suomalaisen sivistyksen ja kulttuurin kannalta, sanoo somerniemeläinen kirjailija Kaari Utrio.

Suomalaiset ovat sadan vuoden ajan olleet ahkeria lukijoita. Kaunokirjallisuus on tietenkin luonut ajattelutapoja ja vaikuttanut suomalaisten Suomi-käsitykseen. Silti suomalaiset ovat olleet hirvittävän ahkeria juuri tietokirjallisuuden lukemisessa, mikä tietenkin on leimannut myös kansan sivistystä, sanoo Utrio.

– Jos ajatellaan kansansivistystä sata vuotta sitten, niin ollaanhan nyt ihan eri tasolla. Tämä on kyllä pitkälti tietokirjallisuuden ansiota, sanoo Kaari Utrio.

– Tärkeätä on tietenkin ollut tekniikan alan kirjallisuus. Se on edistänyt huikeasti ammattiosaamista. Myös humanistinen tietokirjallisuus oli tärkeää. Se on luonut meille käsitystä siitä, miten suomalaiset ovat eläneet, minkälainen suomalainen kansa on ja minkälainen on Suomen maa.

Tietokirja joka kodin kirjahyllyssä

Tietokirjasarjoja myyntiin suuria määriä, ja niitä on kodeissa tänäkin päivänä. Utrio näkee kirjasarjojen suosion myötävaikuttaneen suuresti sivistykseen.

– Vaatimattomiin koteihin myytiin valtavia määriä erilaisia tietokirjasarjoja. Vanhemmat, jotka eivät olleet mitenkään suurituloisia, ostivat kirjasarjoja sitä varten, että lapset saisivat lukea ja perehtyä. Että lapset voitaisiin kouluttaa ja heille olisi koulututuksessa apua siitä, että talossa on tietosanakirjasarja. Kun tietoa ei noin vain ollut saatavissa, oli tietokirja hieman kuin Raamattu.

Tietokirja on antanut vahvasti suuntaa myös Kaari Utrion omaan elämään. WSOY:n tietokirja sai Kaari Utrion jo lapsena vakuuttumaan siitä, että historia on hänen leipälajinsa.

– Jokamiehen maailmanhistoria oli itselleni tärkeä 1950-luvun taitteessa. Se oli oikeastaan ensimmäinen kokonainen kirja, jonka luin alusta loppuun. Jokamiehen maailmanhistoria jollain tavalla määritti koko tulevan elämäni. Kirjassa kerrotaan tavalla, jonka lapsikin kykeni omaksumaan siitä, minkälainen on ihminen ja minkälainen on maailma.

Koululaisen uusi tietosanakirja -sarja kirjahyllyssä.
Kuva: Antti Laakso / Yle

Suosittelemme