Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Moni koira pelkää pauketta ja räiskettä – Eläinlääkärin 5 + 2 vinkkiä uudenvuoden juhlintaan

Jos koiran paukkuarkuudelle ei tee mitään, voi ongelma pahentua niin, että kesällä ukkoset pelottavat. Tai jos jossain tilanteessa ovi pamahtaa pahasti, voi seurata paniikkireaktio joka kerta kun ovi suljetaan äänekkäästi.

koira.
Kuva: AOP / EPA
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenvuodenaatto ei ole koirille samanlainen juhla kuin niiden emännille ja isännille. Moni koira säikkyy ilotulitteiden räiskettä ja pauketta.

Tarkkaa tietoa ilotulitepelkoisten koirien määrästä ei ole, mutta kokeneen eläinlääkärin arvio on, että jopa joka kymmenes koira kärsii.

– 364 iltaa vuodesta sujuu ihan normaalisti, mutta yhtenä iltana on kauheasti pauketta ja räjähdyksiä. Jos vielä perheessä käytetään alkoholia niin kaikilla koirilla ei ole kognitiivisia kykyjä käsitellä tällaista tilannetta, sanoo eläinlääkäri Petri Bäcklund Vetcare oy:stä.

Eläinlääkärin vinkit uudenvuodenaattoiltaan

**1. Valmistele turvapaikka. **Jos on tiedossa, että koira pelkää ilotulitteita, on hyvä valmistella paikka, mihin koira voi vetäytyä. Sellainen voi löytyä esimerkiksi komerosta tai sängyn alta. Koiran patjan voi myös siirtää muuhun rauhalliseen paikkaan. Parasta olisi, ettei turvapaikassa olisi ikkunaa, jolloin koira ei joutuisi näkemään välähdyksiä.

2. Koiraa ei pidä lohdutella turhaan. Pysy rauhallisena ja käyttäydy normaalisti. Silloin koira saa omistajaltaan viestin, ettei mitään ihmeellistä ole tapahtumassa.

**3. Koiraa ei pidä rangaista. **Jos koiraa rankaisee tai sille huutaa, lisää se vain koiran epävarmuutta.

**4. Älä jätä koiraa yksin. **Huonoin vaihtoehto on jättää koira yksin tällaiseen tilanteeseen ja lähteä muualle. Pahimmaillaan koira voi kehittää eroahdistuksen, jolloin se ei vain pelkää raketteja vaan myös yksin jäämistä. Tuloksena voi olla päivittäinen ongelma.

5. Vie koira kauas paukkeesta. Olisi ihanteellista viedä koira vaikkapa maaseudulle, kauas paukkeesta. Se on kuitenkin mahdollista vain harvoille. Moni ei myöskään halua lähteä pois kaupungista. Nykyisin jopa eräät kaupungeissa sijaitsevat hotellit tarjoavat koirille ja niiden omistajille paukkuvapaata majoitusta, mutta epäselvää on, kuinka hiljaista niissä on. 

Lääkkeistä ja ääniterapiasta voi olla apua

Eläinlääkäri Petri Bäcklundin mukaan** lääkehoito** on kaksiteräinen miekka. Osa koirista saa tuntuvan avun rauhoitteista tai mielialalääkkestä. Joillain koirilla mielialalääkkeet kuitenkin poistavat estoja, jolloin ystävällinenkin koira voi alkaa käyttäytyä hyökkäävästi.

Lääkkeet määrää aina eläinlääkäri. Lisäksi pitää muistaa, että ihmisen lääkkeitä ei saa antaa koiralle, Bäcklund korostaa.

Yksi konsti voi olla koiran** ääniterapia**. Se vaatii kuitenkin muutaman kuukauden etukäteisharjoittelua. Esimerkiksi netistä löytyy musiikkia tai ilotulituksen ääniä, joita voi soittaa aluksi vaimeasti ja yhdistää se mukavaan tekemiseen. Vähitellen äänen intensiteettiä voi nostaa, jolloin koiralle kehittyy ymmärrys, että luvassa on mukavaa leikkiä. 

Bäckmanin mukaan koiran totuttaminen paukkeeseen on avainsana.

– Jos tänä vuonna huomaa ongelmia niin usein ongelmat vain vahvistuvat. Kehottaisin kovasti koiranomistajia paneutumaan asiaan. Netistä löytyy vaikka kuinka paljon tietoa, esimerkiksi täältä.

Tarvittaessa ongelmakoirakouluttajan kanssa voi miettiä koiran totuttamista ääneen tai kääntyä tällaisiin ongelmiin perehtyneen eläinlääkärin puoleen. 

Koiran pelko voi kehittyä päivittäiseksi ongelmaksi

Jos koiran ongelmalle ei tee mitään, voi paukkuarkuus pahentua Bäckmanin mukaan niin, että kesällä ukkoset pelottavat. Tai  jos jossain tilanteessa ovi pamahtaa pahasti, voi seurata paniikkireaktio joka kerta kun ovin suljetaan äänekkäästi.

Edelleen kehittyessään jopa aamun lehden aiheuttama postiluukun kolahtaminena voi aiheuttaa koirassa paniikkireaktion. Seurauksena voi olla päivittäistä taistelua äänipelkojen kanssa, Bäckman varoittaa.

Jotkut rodut ovat muita herkempiä paukkeelle. Bäckmanin mukaan tällaisia ovat esimerkiksi collie-sukuiset koirat. Tätä ei saa kuitenkaan yleistää niin, että kyseessä olisi collieiden piirre, Bäckman lisää.

Suosittelemme sinulle