Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Syyttäjä valittaa hyppypotku-tuomiosta hovioikeuteen – pitää potkua syynä kuolemaan ja rasismia motiivina

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen katsoo, että asema-aukion pahoinpitelyn uhrin kuolemaan ei ollut muuta syytä kuin potku rintaan ja siitä aiheutunut kallonmurtuma.

Anja-Riitta Rinkinen.
Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen Kuva: Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä  on pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä. Käräjäoikeus tuomitsi uusnatsistisen Vastarintaliikkeen jäsenen, Jesse Torniaisen kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen, koska syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin, eikä oikeus koventanut rangaistusta rasistisen motiivin vuoksi.

– Keskeistä syyttäjän kannalta on se, että katsottiin, että se potku ei aiheuttanut kuolemaa. Totta kai se on pettymys, koska olimme toista mieltä.

– Me vedottiin kuolemansyylausuntoon, jonka mukaan millään päihteellä ei ollut vaikutusta tähän kuolemaan. Mitään muuta selittävä tekijää ei ollut kuin tämä potkaisu. Tästä syystä on tarkoitus viedä tämä hovioikeuden käsiteltäväksi.

Valvontakamerakuvaa Asema-aukion pahoinpitelystä

Oikeuden mielestä uhri oli omilla toimillaan vaikuttanut aivovamman pahenemiseen ja kuolemaan. Oikeus katsoi, että hän ei ollut sitoutunut asianmukaisesti hoitoon.

Rasistinen motiivi keskeinen kysymys

Hovioikeudessa tullaan arvioimaan myös teon rasistista motiivia. Oikeuden mielestä uhri ei valikoitunut rikoksen kohteeksi vähemmistöryhmään kuulumisen vuoksi, joten rangaistusta ei tästä syystä kovennettu. Rinkinen on toista mieltä.

Totta kai se on pettymys, koska olimme toista mieltä.

Anja-Riitta Rinkinen

– Tällaiseksi motiiviksi voidaan katsoa teko, joka kohdistuu rasistista kiihottamista vastustavaan henkilöön ja me katsoimme, että uhri oli tällainen.

Syyttäjä pitää törkeän pahoinpitelyn motiivina sitä, että uhri oli arvostellut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston mielenosoitusta.

Rikostausta kovensi rangaistusta, julkisuus ei

Tuomiota kovennettiin syyttäjän vaatimuksen mukaisesti Torniaisen aikaisemman rikostaustan vuoksi.

– Tämä koventamisperuste on oikein, että hänellä on ollut aiemmin pahoinpitelyjä.

Puolustuksen mielestä rangaistusta olisi pitänyt kohtuullistaa rikoksen aiheuttaman poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi. Käräjäoikeuden mielestä tähän ei ollut syytä ja syyttäjä on samaa mieltä.

– Tämä oli aivan oikea ratkaisu, että sitä ei huomioitu.

Tämä koventamisperuste on oikein, että hänellä on ollut aiemmin pahoinpitelyjä.

Anja-Riitta Rinkinen

Rinkinen vaati Torniaiselle 5,5-6 vuotta vankeutta ja hän aikoo pitää vaatimuksestaan kiinni hovioikeudessa. Hän arvoi, että ratkaisu saadaan ensi vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle