Hyppää sisältöön

Oksentava kalamies ja muita radiomuistoja vuodelta 2016

Radio Suomen Helsingin aluetoimitus on vuoden 2016 aikana tehnyt satoja juttuja Helsingin seudulta sekä kaikista Uudenmaan kunnista. Toimitus valitsi vuoden varrelta muutamia tarinoita, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet mieliimme.

Kuva: Patrick Seeger / EPA
Kai Kostamo
Nuoriso-ohjaaja Petra Hanski ja hankekoordinaattori Aino Kaila istutusten parissa Roihuvuoressa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Viittä helsinkiläislähiötä elävöitettiin puutarhaviljelyillä. Kaksivuotinen Lähiöpuutarhahanke on osa Nuorisoasiankeskuksen lähiöprojektia. Käytännössä kuka tahansa sai osallistua viljelytoimintaan ja lähiöiden asukkaat saivat nauttia kasvatetuista hyötykasveista ja kukista. Olli-Pekka Kursi kävi Roihuvuoressa puutarhahommissa.

Kirja täytyy lukea ajatuksella läpi pariin kertaan ennen varsinaisen kääntämisen aloittamista, kertoo Jaana Kapari-Jatta. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Elokuun alussa kääntäjä Jaana Kapari-Jatta oli juuri saanut käsiinsä uuden Harry Potter and the Cursed Child -kirjan. Kääntäjä ei olisi kesken työnteon halunnut antaa haastattelua, mutta heltyi, kun ehdotimme tapaamista hänen kotikentällään Loviisassa.

Pukkilainen Arvi Martikainen ryhtyi korubisnekseen hankkiakseen itselleen hevosen Kuva: Yle

11-vuotias Arvi Martikainen on iästään huolimatta kotikuntansa Pukkilan tunnetuimpia yrittäjiä. Viime kesänä saimme julkisuudessa tutustua yrittäjään, jonka iloisesta asenteesta moni sai uskoa tulevaan. Martikainen tekee kotipajassaan koruja ja kauppa käy. Juhani Kenttämaa kävi loppuvuodesta kysymässä, mitä Arville kuuluu nyt, kesän mediasirkuksen ja televisioesiintymisten jälkeen?

Hangon vesitorni rakennettiin pikavauhtia vuonna 1943. Edellisen vesitornin räjäyttivät venäläiset pari vuotta aiemmin. Kuva: YLE / Antti Tuominen

Sannika Michelsson pysähtyi ihmettelemään, miksi vesitornit herättävät meissä suomalaisissa niin suuria tunteita. Juttu sai alkunsa Lauttasaaren vesitornin purkamista vastustaneesta kansanliikkeestä, mutta laajeni koskettamaan koko Suomea.

Kuva: Yle/Tuomas Keränen

Lokakuun alussa Helsingissä alkoi perinteiset Silakkamarkkinat. Aamureportteri Vesa Marttinen hyppäsi suorassa lähetyksessä kotkalaisen kalastajan veneeseen, jossa juotiin aamutuimaan muutakin kuin kahvia. Tarkkaavainen kuuntelija ei voi välttyä merimiehen pahoinvoinnin ääniltä haastattelun taustalla...

Rufus-tapiiri oppi juomaan maitoa tuttipullosta vasta useamman kokeilun jälkeen. Kuva: Koiviston perheen kotialbumi

Vuoden aikana ehkäpä eniten hellyydenpuuskia ja hämmästelyä osakseen saanut juttu syntyi syyskuun lopulla. Kirjailija Sesse Koivisto julkaisi kirjan, jossa hän muistelee aikaa, jolloin hän asui perheensä kanssa Korkeasaaressa. Tehtävään kuului eläinvauvoista huolehtimista, ja niitä vauvojahan Koivistoilla riitti!

Perjantaipojat ravintola Salven ulkopuolella ennen viikottaista lounastapaamistaan. Kuva: Tero Ylioja / Yle

Tiina von Martens tapasi loppuvuodesta helsinkiläiseen ravintola Salveen kokoontuvat “perjantaipojat”. Yli neljäkymmentä vuotta samassa kantapöydässä kokoontunut seurue on harvinaisuus - ja sellaisia ovat myös näiden herrojen tarinat.

Suosittelemme sinulle