Ylen Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan vihreillä on Helsingissä nyt enemmän kannatusta kuin kokoomuksella. Tutkimuksessa mitattiin puolueiden kuntavaalikannatusta.
Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 kokoomus sai Helsingissä 26,9 prosenttia äänistä ja toiseksi tulleet vihreät keräsivät äänistä 22,3 prosenttia. Joulukuun mittauksen mukaan kokoomuksen kannatus Helsingissä on nyt laskenut 24,9 prosenttiin samalla kun vihreiden kannatus on noussut 25,8 prosenttiin.
Kokoomus on ollut Helsingissä perinteisesti suurin puolue. Helsingin keikahtaminen vihreille tarkoittaisi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972, kun toinen puolue saisi kunnallisvaaleissa kannatusta kokoomusta enemmän.
Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoo, että mielipidemittauksissa vihreät eivät ole kertaakaan aiemmin olleet kokoomusta suositumpi puolue.
– Tämä on eurooppalainen trendi, että vihreät ovat parantaneet asemiaan isoissa kaupungeissa ja nyt se näkyy täälläkin.
Nukkuvia ja kokoomuslaisia siirtynyt vihreisiin
Vihreiden rivit ovat rakoilleet uutta yleiskaavaa ja Keskuspuistoa koskevien kiistojen takia. Huoli lähimetsistä on saanut luontoväen suunnittelemaan jopa oman ehdokaslistan kokoamista kuntavaaleja varten. Vuoden loppupuolella kuohuntaa vihreissä on aiheuttanut tulevan puheenjohtajakisan ympärillä käyty keskustelu.
Pajusen mukaan vihreiden suurin uusi kannattajajoukko viime kuntavaalien jälkeen on tullut nukkuvien puolueesta, eli henkilöistä, jotka eivät ole äänestäneet aiemmin. Seuraavaksi eniten siirtymää on tapahtunut kokoomuksesta vihreisiin. Myös vasen laita vihertää: kolmanneksi eniten uusia kannattajia on tullut vasemmistoliittoa kuntavaaleissa äänestäneiden joukosta.
– Valtakunnallisissakin mittauksissa vihreät ovat parantaneet asemiaan eduskuntavaalien jälkeen ja kokoomus on hieman heikentynyt. Helsingissä tämä korostuu, Pajunen sanoo.
Valtakunnallinen tilanne heijastuu myös perussuomalaisten kannatukseen, josta on Helsingissä sulanut 3,4 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleihin verrattuna.
Muutokset muiden puolueiden kannatuksessa ovat hillitympiä. SDP:n, vasemmistoliiton ja keskustan kannatus on noussut vajaan prosenttiyksikön. RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus on pysynyt käytännössä edellisten kuntavaalien tasolla.
Vihreiden riesana on ollut aiemmissa vaaleissa toteutunutta tulosta suurempi kannatus mielipidemittauksissa, mutta Pajusen mukaan ero on kaventunut vaali vaalilta.
Tulokset suuntaa-antavia
Kuntakohtaisten mittausten tulokset ovat epävarmempia kuin valtakunnallisissa kyselyissä, sillä otoskoot ovat pienempiä.
Pajusen mukaan tulos on kuitenkin uskottava ja epävarmuutta pyritään vähentämään kertoimella, joka huomioi edellisen vaalituloksen.
– Nämähän ovat suuntaa-antavia, mutta tulokset ovat kuitenkin aika lähellä edellisten kuntavaalien tuloksia ja kannatusmuutosten suunta noudattaa valtakunnallisia mittauksia. Uskallan sanoa, että tulos on kyllä kohtuullisen luotettava.
Taloustutkimus haastatteli mittausta varten 948 helsinkiläistä. Haastattelut tehtiin 7.-28.12.2016 ja tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali puoluekantansa kertoneiden joukossa on 3,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.
Puoluekantansa kertoi 71,5 prosenttia kaikista vastanneista.
_Tarkennettu 2.1. klo 12:10: Omaa ehdokaslistaa on suunnitellut joukko vihreisiin pettyneitä kaupunkilaisia. _