Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Nyt iskee uusi laki: S-ryhmä ja Kesko eivät saa maksaa bonuksia lakupiipuista – tupakkaa myyvät kassat harvenevat

S-ryhmä kertoo, että Kipparin lakupiipuista ei voida enää uuden tupakkalain myötä maksaa S-bonuksia.

lakritsipiippu
Lakupiipuista ei saa maksaa enää bonuksia tai plussapisteitä ensi vuoden alussa. Kuva: K-ruokakauppa
Emmakaisa Jokiniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tupakkatuotteista, tupakan vastikkeista, tupakointivälineistä, tupakkajäljitelmistä, sähkötupakasta ja nikotiininesteistä ei enää vuoden 2017 alusta lähtien makseta bonusta, kertoo S-ryhmä.

Muutos johtuu uudesta tupakkalaista, joka kieltää hintahyvityksen tarjoamisen ja maksamisen tupakkatuotteista. S-ryhmä ei voi enää maksaa S-bonusta myöskään Kipparin piippu -nimisestä makeisesta, koska se lasketaan tupakkajäljitelmiin.

S-ryhmässä tulevaan muutokseen on suhtauduttu tyynesti.

– Tietysti meillä ei ole mahdollisuutta suhtautua asiaan mitenkään, kun viranomainen on näin ohjeistanut, kommentoi S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Alarodun mukaan suurta asiakaskuntaa muutos ei kuitenkaan kosketa, koska tuote on marginaalinen.

– Kipparin piippu on hyvin pieni, perinteinen tuote.

Keskon viestinnästä kerrotaan, että myöskään K-ryhmän ruokakaupoissa lakritsipiiput eivät kerrytä plussapisteitä enää vuodenvaihteen jälkeen.

Tupakan myynti keskittyy harvemmille kassoille

Vuoden alusta alkaen myös tupakkatuotteiden esilläpitokielto laajenee. Vuoden alussa tupakan vastikkeita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä sekä näiden tavaramerkkejä ei saa pitää asiakkaiden nähtävillä.

Alarodun mukaan muutos tietää kaupoille lisää työtä ja uusia järjestelyjä.

– Tässä mennään tilanteeseen, jossa kassahenkilökunnan pitää ojentaa piilossa olevat tuotteet, mikä lisää kassahenkilön työtä.

Myös kuntien perimät tupakan myyntipisteiden valvontamaksut nousevat vuoden alussa.

Vuosittainen valvontamaksu on nykyisin esimerkiksi Helsingissä 125 euroa myymälän ensimmäisestä tupakan myyntipisteestä ja 20 euroa myymälän jokaisesta muusta tupakan myyntipisteestä. Uuden lain mukaan vuosittainen valvontamaksu on enintään 500 euroa per tupakan myyntipiste.

Alarodun mukaan S-ryhmän kaupoissa valvontamaksujen nousu merkitsee sitä, että tupakkaa myydään harvemmilla kassoilla.

– Kustannusten nousu on niin kova, että kassojen määrä vähenee. Ilmeisesti lainsäätäjä pyrkiikin juuri tähän. Mitään tarkkaa määrää tupakkaa myyvistä kassoista ei voi oikein sanoa. Se tutkitaan myymäläkohtaisesti S-ryhmän kaupoissa.

Suosittelemme sinulle