Hyppää sisältöön

Aito yhdessäolo on oleellista lapsen hyvinvoinnille – "Pitää olla mahdollisuus vain olla ja rentoutua"

Suositut seikkailuliikuntapaikat kasvattavat nopeasti suosiotaan. Mutta pelkkä seikkailupuistossa käynti ei kuitenkaan korvaa lapsen ja aikuisen päivittäistä, aitoa yhdessäoloa.

Erilaiset sisäliikuntapuistot tuovat hyvää vaihtelua lapsen arkeen. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Viime vuosina yleistyneet sisäliikuntapuistot tarjoavat uusia mahdollisuuksia lasten sosiaalisiin virikkeisiin ja tärkeiden liikunnallisten taitojen kehittämiseen.

Uusien liikuntasuositusten mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa.

Aito vuorovaikutus ja yhdessäolo tärkeää

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, perheterapeutti Laura Wideniuksen mukaan erilaiset sisäliikuntapuistot tuovat hyvää vaihtelua lapsen arkeen, mutta niitä voi pitää lähinnä ekstrakivana lisänä muun yhdessäolon ohessa. Hyvä arki muodostuu ennen kaikkea tuiki tavallisista yhdessäolon hetkistä lasten ja vanhempien kesken.

Tärkeintä on yhdessä oleminen ja lapsen tarpeiden kuuleminen.

Laura Widenius

– Tärkeintä on yhdessä oleminen ja lapsen tarpeiden kuuleminen. Hyvä suhde ei vaadi ylimääräisiä virikkeitä, pitää olla vain herkkä lapsen toiveille.

Vanhempien arki on usein kiireistä ja kotonakin tulee vilkuiltua kännykkää. Myös lapset ja nuoret touhuilevat omien, koukuttavien laitteiden kanssa. Siksi olisi hyvä osata pysähtyä lapsen tarpeiden ja toiveiden äärelle ilman, että älylaite varastaa koko perheen vapaa-ajan.

– Yhdessäolo on erittäin tärkeää lapsen kasvulle ja hyvinvoinnille. Toivon, että vanhemmat olisivat aidosti  läsnä lapsen kanssa päivittäin, Laura Widenius painottaa.

Lapsen tarpeita kannattaa kuunnella

Vanhempien kannattaa kokeilla myös sellaisia leikkejä, jotka eivät ole heille entuudestaan tuttuja tai mieluisia. Lapsen tarpeita kannattaa kuunnella ja lähteä mukaan heidän maailmaansa. Pienempien lasten kanssa se on usein leikkiä, ja isompien lasten tai nuorten kanssa se voi olla muuta yhteistä tekemistä.

Lapsella pitää olla mahdollisuus vain olla ja rentoutua.

Laura Widenius

– Lapsi hyötyy aikuisen kanssa vietetyistä yhteisistä hetkistä ja hyvästä vuorovaikutuksesta, sillä se kehittää hänen omia tunnesäätely- ja sosiaalisia taitojaan ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hänen suotuisaan kehitykseensä, summaa Widenius.

Kaikki yhteiset sosiaaliset tekemiset ovat positiivisia virikkeitä, kunhan huolehditaan siitä, että lapset saavat myös levätä ja rauhoittua tarpeeksi.

– Lapsella pitää olla mahdollisuus vain olla ja rentoutua. Se on hyväksi omien virikkeiden keksimiseen, Widenius muistuttaa.

Suosittelemme sinulle