Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Testaa, osaatko tulkita uudenvuoden taikoja ja enteitä kuin esivanhempasi

Tee leikkimielinen testi ja selvitä, olisitko osannut lukea enteitä ja taikoja esivanhempiesi tapaan.

Tinat sulavat valinkauhassa.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naimattomat naiset halusivat tietää tulevan sulhasensa nimen. Talon miehiä kiinnostivat ensi vuoden viljasato ja sää. Vanhat saattoivat lukea enteistä, kuinka paljon heillä oli elinaikaa jäljellä.

Osa suomalaisista otti vuodenvaihteen enteet ja taiat vakavasti vielä viime vuosisadan alkupuolella varsinkin maaseudulla. Nykyään vanhat uudenvuodentaiat ovat suurimmaksi osaksi unohtuneet. Tee leikkimielinen testi ja selvitä, olisitko osannut lukea enteitä ja taikoja esivanhempiesi tapaan.

Kysely ei ole enää käytettävissä.

Suomalaisten tavat ovat vaihdelleet alueittain paljon, joten saattaa olla, että jokin tämänkin testin väärä vastaus olisi ollut jollakin seudulla oikea. Tämä testi on rakennettu Kustaa Vilkunan kansanperinteen merkkiteoksen Vuotuinen ajantieto (1950) sekä Johannes Häyhän Kuvaelmia itä-suomalaisten vanhoista tavoista, osa 1: Joulun vietto (1893) pohjalta.

Testin palauteikkunan suorat sitaatit ovat jälkimmäisestä teoksesta "ukko-Laurin" suusta.

Lisäksi testiä varten on haastateltu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkusta sekä Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen professori Helmi Järviluoma-Mäkelää.

Lue myös: Testaa uutistietosi – Muistatko nämä vuoden 2016 tapahtumat?

Suosittelemme